Çarşamba kıvratması

Bugün Çarşamba kıvratması hakkında konuşacağız. Bu, son zamanlarda büyük ilgi gören ve şüphesiz hayatımıza önemli etkileri olan bir konudur. Çarşamba kıvratması, günlük hayatımızın farklı yönlerinde mevcut olduğundan hepimizin öyle ya da böyle ilişki kurabileceği bir şeydir. Bu makalede Çarşamba kıvratması'in çeşitli yönlerini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz, önemini, toplum üzerindeki etkisini ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Ayrıca Çarşamba kıvratması'in daha eksiksiz ve bilgili bir görünümünü sağlamak amacıyla konu ile ilgili uzmanların bazı bakış açılarına ve görüşlerine de değineceğiz. Büyüleyici bir keşif yolculuğuna çıkmaya hazır olun!

Çarşamba kıvratması, Samsun'un Çarşamba ilçesine has bir tür yiyecek. Samsun mutfağında önemli bir yere sahip olan Çarşamba kıvratması 1930'lu yıllardan itibaren özgünlüğünü korumakta olup 26 Temmuz 2018 tarihinde marka olarak tescil edilmiştir.

Hazırlanışı

Buğday ununa sirke, yoğurt, karbonat, su, yumurta ve sıvı yağ eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur ve yumurta büyüklüğüne getirilip bir tepsiye konularak dinlendirilir. Dinlendirilen hamur nişastayla birlikte açılır. Açılan yufkanın üzerine yarım kilo şeker ile fındık ve ceviz karışımı serpilerek oklava ile rulo hâline getirilir ve sıkıştırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Kıvratma tepsiye dizildikten sonra kare halinde kesilir ve baklavalık özel tereyağı ile yağlanıp fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Kaynakça

  • Canbolat, Eren; Çakıroğlu, Funda Pınar (2015). "Tarihi Çarşamba Kıvratması". III. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri. 2. Ankara: Kazan Belediyesi Kültür Yayınları. ss. 527-531.