Bu yazımızda son yıllarda büyük ilgi gören Çevresel etki değerlendirmesi konusunu ele alacağız. _Var1 siyasetten bilime kadar farklı alanlarda tartışmalara ve tartışmalara konu olmuş bir kavramdır. Tarih boyunca Çevresel etki değerlendirmesi, insanların birbirleriyle ve etraflarındaki çevreyle etkileşim biçimini şekillendirerek toplumda temel bir rol oynamıştır. Bu anlamda, Çevresel etki değerlendirmesi'i kapsayan farklı yönlerin yanı sıra karar verme ve bizi çevreleyen gerçekliğin konfigürasyonu üzerindeki etkisini derinlemesine anlamak önemlidir. Bu nedenle, günümüzde büyük ilgi ve merak uyandırmaya devam eden bir konuya ışık tutmak amacıyla bu yazı boyunca Çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili farklı yaklaşımları ve bakış açılarını inceleyeceğiz.
Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), önerilen eylemle devam etme kararından önce, bir planın, politikanın, programın veya projelerin çevresel sonuçlarının (olumlu veya olumsuz) değerlendirilmesidir. Bu bağlamda genellikle bireyler veya şirketler tarafından projelere uygulanır ve "Stratejik çevresel değerlendirme" (SÇD) terimi, devlet kurumları tarafından önerilen politikalar, planlar ve programlar için geçerlidir.[1][2] Proje onayı ve karar alma sürecinin bir parçasını oluşturan bir çevre yönetimi aracıdır. Çevresel değerlendirmeler, halkın katılımı ve karar almanın dokümantasyonu ile ilgili idari prosedür kurallarına tabi olabilir ve adli incelemeye tabi olabilir.
Değerlendirmenin amacı, karar vericilerin bir projeye devam edip etmemeye karar verirken çevresel etkileri dikkate almasını sağlamaktır. Uluslararası Etki Değerlendirmesi Derneği (IAIA) çevresel etki değerlendirmesini "büyük kararlar alınmadan ve taahhütler verilmeden önce kalkınma tekliflerinin biyofiziksel, sosyal ve diğer ilgili etkilerini belirleme, tahmin etme, değerlendirme ve azaltma süreci" olarak tanımlamaktadır.[3] ÇED raporları, önceden belirlenmiş bir çevresel sonuca bağlı kalmayı gerektirmedikleri için benzersizdir. ÇED'ler, karar vericilerin çevreye önem göstermesi ve bu kararları, detaylı çevresel çalışmalar ve potansiyel çevresel etkiler hakkındaki kamuoyu yorumları ışığında gerekçelendirmelerini gerektirir.[4]