Günümüz dünyasında, Ümit Kıvanç çok sayıda insan için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Ümit Kıvanç ortaya çıkışından bu yana toplumun farklı kesimlerinin dikkatini çekerek tartışmalara, çatışan görüşlere ve onun hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda sürekli bir ilgiye neden oldu. Etkisi sınırları aşmış ve farklı yönlerini inceleyen çok sayıda araştırma ve yayının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ümit Kıvanç, farklı bakış açılarından yaklaşılarak ve sayısız fikir ve konum üreterek medyada ve siyasi gündemde önemli bir yer edinmeyi başardı. Bu makalede, Ümit Kıvanç'in büyüleyici dünyasını derinlemesine inceleyerek onun kökenlerini, evrimini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini keşfedeceğiz.
Ümit Kıvanç (d. 1956, İstanbul), Türk gazeteci sinemacı, belgeselci ve yazar.
1956'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. Altın Kitaplar Yayınevi, Birikim dergisi, Milliyet yazı işleri, Cumhuriyet Haber Merkezi'nde ve Yeni Gündem haftalık haber dergisinde çalıştı. Radikal gazetesinde ve 2012 yılına değin Taraf gazetesinde köşe yazarı olarak yazdı.
Yazarlık çalışmaları dışında İletişim Yayınları için kapak tasarımları yaptı. Mozaik'te ve Ayşe Tütüncü Piyano-Perküsyon grubunda davul çaldı. Birçok romanı 1989'dan itibaren yayımlandı.
Halen Birikim dergisinde ve dijital olarak yayınlanan Gazete Duvar[1]'da yazıyor. Belgesel ve kısa film çalışmaları yapmaktadır.
Halit Kıvanç'ın oğludur.