İsmet Hatun

Bugün, İsmet Hatun geniş bir kitlenin büyük ilgi ve alakasına sahip bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte İsmet Hatun, günümüz toplumunda öncü bir rol üstlenerek farklı alanlarda çok sayıda tartışma, tartışma ve gelişmeye yol açtı. Akademiden bilime, iş dünyasından siyasete kadar İsmet Hatun hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekti. Bu makalede, İsmet Hatun'in farklı yönlerini ve boyutlarını inceleyerek mevcut bağlamdaki etkisini ve alaka düzeyini analiz edeceğiz. Hiç şüphesiz İsmet Hatun derinlemesine incelenmeyi ve tartışılmayı hak eden bir konudur.

İsmet Hatun
ÖlümŞubat 1186
Şam, Eyyûbî Devleti
Eş(ler)iNureddin Mahmud Zengi
Selahaddin Eyyubi
Çocuk(lar)ıMelik Salih İsmail Zengi
Tam adı
İsmetüddin Amine bint Üner ed-Dımaşkıyye
BabasıMuinüddin Üner
Diniİslam

İsmet Hatun veya tam adıyla İsmetüddin Amine bint Üner ed-Dımaşkıyye (Arapça: عصمة خاتون, ö. Şubat, 1186), Nureddin Mahmud Zengi'nin ve daha sonra Selahaddin Eyyubi'nin eşi.

Babası Böriler'in Şam yöneticisi Muinüddin Üner'dir. 1147 senesinde Nureddin Mahmud Zengi ile yaptığı evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi. 1174 yılında kocası Nureddin Mahmud Zengi'nin ölümü üzerine bölgenin hakimi olan Selahaddin Eyyubi, İsmet Hatun ile evlenmek istedi ve 1176 yılında evlendiler. Şam'daki veba salgını neticesinde 1186 yılında öldü.

Çok dindar ve hayırsever bir kadın olduğu, teheccüt namazını uyanamayıp kılamadığı zaman üzüldüğü rivayet edilir.[1] Pek çok vakıf kurdurtmuştur. Şam'da bir medrese ve hankah, Halep'te de bir hankah yaptırtmıştır.[2]

Popüler kültürdeki yeri

2023'te TRT1 de yayınlanmaya başlayan Kudüs Fatih i Selahaddin Eyyubi dizisinde Sezin Akbaşoğulları tarafından canlandırılan karakterdir.

Kaynakça

  1. ^ İbn Kesir, el-Bidâye, XII, 279
  2. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 23, sayfa: 140