Günümüz dünyasında 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri giderek daha alakalı bir ilgi konusu haline geldi. İster teknolojiden, ister bilimden, politikadan, ekonomiden ya da başka herhangi bir alandan bahsediyor olalım, 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri hayatımızda temel bir rol oynuyor. Toplumun ilerlemesi ve yeni fikirlerin gelişmesiyle birlikte 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri göz ardı edilemeyecek bir önem kazanmıştır. Bu makalede, 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri'in farklı yönlerini inceleyerek günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri, kökeninden şu andaki evrimine kadar çağdaş dünyada sürekli bir tartışma konusu olmuştur.
1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleşen bir dizi uluslararası toplantılar ve bildiriler serisinin adıdır. İlki 1899 yılında, ikincisi de 1907 yılında gerçekleşmiştir. Cenevre Sözleşmeleri ile birlikte bu sözleşmeler, savaş ve savaş döneminde işlenen suçlarla ilgili düzenlenmiş ilk laik uluslararası dokümanlar arasındadırlar.[1] Bu serinin üçüncüsü 1914 yılında planlanıp, sonradan 1915 yılına ertelendiyse de, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle gerçekleşemedi.
Birinci Lahey Sözleşmesi 18 Mayıs 1899 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleşti.
İkinci Lahey Sözleşmesi, 18 Ekim 1907 tarihinde yine Lahey kentinde kara savaşı talimatnamesi, kara ve deniz savaşı hukuku, tarafsız ülkelerin hak ve ödevleri, savaşın başlatılması, düşmanlıkların açılması hakkında imzalanan antlaşmadır.
Uluslararası görüş ayrılıkları, zorunlu hakemlik ilkesinin bir konvansiyonla tespitine imkân vermedi. 1885'te olduğu gibi, 1907'de de devletler, silahlanmanın sınırlanması meselesinde uluslararası bir anlaşmaya varamayıp yalnızca bazı eylemlerde bulunulmasını yasaklamakla yetindiler. Bu belgelerle, savaşanların hak ve yükümlülükleri kodifiye edilmiş (düzenlenerek yasal hale getirilmiş), bazı silah ve maddelerin kullanımı yasaklanmış ve savaşan ile savaşmayan devletler arasındaki ayrım belirtilmiştir.
![]() | Antlaşma ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |