Günümüz dünyasında Aşağı Mısır büyük önem ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Etkileri kişiselden küresel boyutlara kadar uzanır ve bireyleri, toplulukları ve toplumları bir bütün olarak etkiler. Aşağı Mısır'in etkisi teknolojiden sağlığa, siyasetten kültüre kadar birçok alanda görülebiliyor. Bu olgu hem heyecan hem de endişe uyandırdı ve bunun yansımaları ve zorlukları etrafında tartışmalara yol açtı. Bu makalede, Aşağı Mısır'in çeşitli yönlerini keşfedeceğiz ve farklı bağlamlardaki etkisini analiz ederek bugün büyük önem taşıyan bu konu hakkında kapsamlı ve güncel bir vizyon sunacağız.
Aşağı Mısır (Arapça: الدلتا al-Diltā) Mısır'ın en kuzeyinde bulunan bölgedir. Yukarı Mısır ile Akdeniz arasında kalan, El-'Aiyet, Kahire'nin güneyi ve Zavyeh Dehşur (دهشور) arasındaki verimli Nil Deltası alanıdır.
Bugün Nil Irmağı'nı deltaya taşıyan birisi batı yönündeki Raşit Kanalı, diğeri Damietta Kanalı olmak üzere başlıca iki kanal bulunmaktadır.
Yaşlı Plini, Antik zamanlarda deltaya ulaşan Nil'in doğudan batı yönüne; Pelusiac, Tanitic, Mendesian, Phatnitic, Sebennytic, Bolbitine ve Canopic olmak üzere yedi kola ayrıldığını söylemektedir. Bugün delta bölgesi, mevcut kanal ve kanalet ağları ile oldukça iyi sulanmaktadır.
Aşağı Mısır'ın iklimi, etkisi altında bulunduğu Akdeniz iklimi nedeniyle Yukarı Mısır iklimine göre daha ılımandır. Yukarı Mısır'a göre sıcaklıkları daha az yüksek ve yağış daha fazladır.
Aşağı Mısır, Ta-Mehu yani Papirüs Ülkesi olarak bilinirdi. Nome olarak adlandırılan, ilkine el-Lişt denilen yirmi bölgeye ayrılmıştı. Aşağı Mısır büyük bir kısmı ile gelişmemiş makilik bir alan, insan yerleşimi için gelişmemiş ve sahip olduğu her çeşit çimen ve diğer bitki örtüsü ile dolu olduğundan bu nome 'lerin organizasyonu birtakım değişiklikler ile devam etti.
Aşağı Mısır'ın başkenti Memfis idi. Bu bölgenin baş tanrıçası, kobra tanrıçası olan ve firavunlarla papirüslerin koruyucu olarak kabul edilen Wadjet(Vedcet) idi. Aşağı Mısır, Aşağı Kırmızı Tacı Deşret (Deshret) ile bilinirdi ve sembolü papirüs ve arı idi.
Aşağı Mısır, Nil Irmağı güneyden kuzeye doğru akmakta olduğundan haritada Yukarı Mısır'ın yukarısında yer almaktadır.