Bu makale, son zamanlarda büyük önem kazanan bir konu olan ALADI'i ele alacaktır. ALADI, toplumun farklı kesimlerindeki etkisi ve alaka düzeyi nedeniyle uzmanların ve genel kamuoyunun dikkatini çekti. Tarih boyunca ALADI, bu konuya yönelik çeşitli yorum ve yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olan çalışma ve tartışmaların konusu olmuştur. Bu anlamda, kapsamını ve çeşitli alanlardaki etkisini anlamak için ALADI'i birden çok açıdan analiz etmek önemlidir. Bu makalenin, ALADI hakkında kapsamlı ve güncel bir bakış açısı sağlamak ve bu büyüleyici konuyu daha derinlemesine incelemek isteyen okuyucuya ilgili bilgileri sağlamak amacıyla sunulmasının nedeni budur.
Asociación Latinoamericana de Integración (İspanyolca) (ALADI), Latin Amerika Entegrasyon Topluluğu'nun kısaltması. İngilizce kısaltmasıyla LAIA olarak da bilinir.
ALADİ 1960'ta kurulan Latin Amerika Serbest Ticaret Alanı (LAFTA) yerine kurulmuştur. ALADİ anlaşması 1980'de imzalanmış, 1981 Montevideo Anlaşması ile yürürlüğe girmiştir. ALADİ, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Küba, Ekvador, Meksika, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay ve Venezuela olmak üzere on üç üyesi vardır.[1] ALADI üyeleri ekonomik düzeylerine göre üç bölüme ayrılmıştır.
ALADI'de üye ülkelerle, üye olmayan ülkeler arasında örgütün diğer üyelerine imtiyaz verilmeksizin anlaşmalar yapılabilmektedir. Bunun tek istisnası Meksika'nın imzaladığı NAFTA anlaşmasının diğer ülkelere de genişletilmesi ilkesidir.
Merkezi Uruguay'ın Montevideo şehrindedir.
![]() | Amerika'daki bir kuruluş ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |