Abrek

Günümüz dünyasında Abrek büyük ilgi gören ve alakalı bir konudur. Abrek uzun süredir her yaştan ve sosyal sınıftan insanın dikkatini çekerek farklı alanlarda tartışmalara, araştırmalara ve derinlemesine analizlere yol açtı. Topluma olan etkisinden, popüler kültüre olan etkisinden, tarihteki öneminden ya da başka herhangi bir sebepten dolayı Abrek güncel söylemin temel konusu olmayı başarmıştır. Bu makalede, Abrek ile ilgili farklı yönleri keşfederek onun bugünkü etkisini, sonuçlarını ve alaka düzeyini analiz edeceğiz.

Rus zenginlerden erzak çalarak fakir Çeçenleri doyuran "Çeçen Robin Hood" abrek Zelimkhan Gushmazukaev[1]
Sulumbek Sagopshinsky, Ünlü Kafkas (İnguş) abrek, Zelimkhan'ın yoldaşı[2]

Abrek (AdigeceАбрэдж, Хьаджырэт;[3] ÇeçenceОбарг; AvarcaгІабурикІ; Osetçeабырæг; Karaçay-Balkarcaabirek, Nogaycaäbrek, Azericeqaçaq; Rusça: Абрек, Abrek), Rus hükûmetine karşı savaşan bir Kafkasyalı sosyal kabadayı için kullanılan bir terimidir. Abrekler, bir amaç için savaşmak ve ibadet için aileleri ve arkadaşları da dahil olmak üzere tüm maddi yaşamlarını terk eden düzensiz askerlerdi. Terim daha çok Rus sömürgeciliğine karşı mücadele eden insanlar tarafından kullanılıyordu. Bazı abrekler zenginlerden çalıp fakirlere dağıtırken diğerleri Kafkas köylerini yabancı saldırılardan korurdu. Abreklerin çoğu Sufi Müslümanlardı.

Adı

Abrek kelimesinin kökeni Eski Kafkasya Türkçesinde آبر بك (abırbek) — "vicdanlı, utançlı bey" sözcüğündendir.[4]

Tarihçe

Genellikle bir Kafkasyalı keder, utanç veya kızgınlık nedeniyle intikam yemini ederek abrek olurdu.[2] Ardından bu abrek, toplumu terk ederdi. O andan itibaren artık onun için kanunlar geçersiz olur, kendi canının bile değeri kalmaz. Bu nedenle, bir abrek ile görüşme tehlikeli kabul edilirdi. Ek olarak, Abrekler neredeyse hiçbir zaman teslim olmaz, ölümüne savaşmayı veya intihar etmeyi tercih ederlerdi.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Gammer, Moshe. Lone Wolf and Bear. Page 117.
  2. ^ a b Л. П. Семёнов. «Лермонтов и фольклор Кавказа», Пятигорск, 1941, с.30
  3. ^ "Торнау Ф. Ф. Воспоминания кавказского офицера. Часть вторая. 1835, 36, 37, 38 гг". 29 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  4. ^ https://www.nisanyansozluk.com/kelime/abra- 31 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ABRA
  5. ^ В.А. Потто 2014.