Akondrit

Günümüzde Akondrit dünya çapında çok sayıda insanın dikkatini çeken bir konudur. Teknolojinin ve sosyal ağların gelişmesiyle birlikte Akondrit'e olan ilgi giderek artıyor ve günümüz toplumunda tekrar tekrar konuşulan bir konu haline geliyor. Gerek günlük hayata olan etkisi, gerekse tarihsel önemi ya da farklı alanlardaki önemi nedeniyle Akondrit hayatımızın her yerinde var olan bir unsur haline geldi. Bu yazıda Akondrit'in farklı yönlerini ve günümüz dünyası üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Akondrit
— Tip —
Cumberland Falls, akondrit (aubrit)
Bileşimsel tipTaşsı

Akondrit, içinde kondrül (gökkumu) barındırmayan taşlı bir meteordur.[1] Yeryüzü bazaltı veya plütonik kayaya benzeyen bir materyal içerir. Erime ve kristalleşmeden dolayı farklılaşmış ve değişik oranlarda tekrar işlenmiştir.[2] Bunun sonucu olarak akondritlerin kendine has bir yapısı ve volkanik süreç geçirdiğine dair mineraller bulunduran bir içeriği vardır.[3]

Akondritler bütün meteorların %8'inde bulunur ve çoğunluğu (üçte biri) HED meteoru olarak tanımlanır. Büyük ihtimalle 4 Vesta asteroitinin izi olduğu düşünülmektedir. Mars ve Ay akondritleri farklı grupta akondritler olurken diğer gruplar henüz çeşidi belirlenemeyen asteroitlerden ortaya çıkmıştır. Bu gruplar içerisinde barındırdığı Demir/Manganez oranına ve 17O/18O oksijen izotop oranlarına göre belirlenir. Aynı zamanda bunlar herkesin parmak izinin ana özelliği olarak öne çıkar.

Sınıflandırma

  • İlkel akondritler
  • Asteroit akondritler
  • Ay meteorları
  • Mars meteorları


İlkel akondritler

Kimyasal içerik yönünden fakir oldukları için bu şekilde adlandırılmaktadırlar. Bu yönden diğer bir taş grubu olan kondiritlere benzerler. Fakat yapısı volkanik maddeler bulundurduğuan dolayı erime sürecine işaret eder. Bu gruba ait olanlar:[4]

  • Acapulcoitler (Acapulco, Meksika'daki meteordan sonra)
  • Lodranitler (Lodran meteorundan sonra)
  • Winonaitler (Winona meteorundan sonra)


Asteroit akondritler

Ay meteoritleri

Mars meteoritleri

Kaynakça

  1. ^ "Recommended classifications". The Meteorological Society. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  2. ^ Sahijpal, S; Soni, P; Gagan, G (2007). "Numerical simulations of the differentiation of accreting planetesimals with 26Al and 60Fe as the heat sources"". Meteoritics & Planetary Science. ss. 1529-1548. doi:10.1111/j.1945-5100.2007.tb00589.x. 
  3. ^ Mason, B (1962). Meteorites. New York: John Wiley. 
  4. ^ O. Richard Norton (2002). The Cambridge encyclopedia of meteorites. Birleşik Krallık: Cambridge University Press. ISBN 0-521-62143-7.