Bu makalede Aleksey Arapçor'in toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Aleksey Arapçor, bilimsel alandaki katkılarından popüler kültüre olan etkisine kadar sayısız alana damgasını vurdu. Tarih boyunca Aleksey Arapçor, tartışmaların ve hayranlıkların hedefi olmuş, çelişkili görüşler yaratmış ve dünya çapında milyonlarca insanın merakını uyandırmıştır. Bu anlamda, Aleksey Arapçor'in bugün bildiğimiz dünyayı nasıl şekillendirdiğinin yanı sıra mirasının geleceğe yönelik etkilerini analiz etmek büyüleyici. Bu nedenle bu makale, Aleksey Arapçor'in toplum üzerinde yarattığı çapraz etkiyi ele almayı ve bunun alaka düzeyi ve önemine ilişkin kapsamlı bir vizyon sağlamayı amaçlamaktadır.
Aleksey Dügeroğlu Arapçor (Tıva Türkçesi:Арапчор, Алексей Дүгер-оглу / Aleksey Dügeroglu Arapçor) (Ekim 8, 1925 doğ.) — Tıva şair, folklor derlemecisi. RSFSRnin okullarının ünlü öğretmeni. TÇE üyeliğinde bulunmuştur.
А.D. Arapçor 1925 yılı Ekim ayının 8.- günü T.A.R'ın Tañdı ilinin Mejegeyde Ertine-Bulak'ta doğmuştur. Yazı bölümüne başlaması, Bay-Haak'ın, Kızıl'ın 2. okullarına, Öğretmenin kursu ve Kızıl devlet öğretmen enstitüsünden mezun olmuştur.
1942 yılından sonra Süt-Höl'üñ Kızıl-Tayga'dan başlayıp Erzin'iñ tüm köylerinde 20 yıl içinde öğretmenlik yapıp, okul müdürü olmuştur. Turan'ıñ 1., 2. numaralı okullarında 18 yıl görev yaptı. «Şın» gazetesinin kültür bölümünde, 1986-1994 yıllarda TDLTEŞİ folklor sektöründe çalışmıştır.
Yazarlık işine 1943 yılında girmiştir. Şair S.Pyurbyu'nün öğrencilerinin birisidir. O «Kadarçınıñ ırı» (Çobanın şarkısı), «Setkildiñ ırı» (Gönlümün şarkısı) adıyla bambaşka kitapları yazmıştır. Okullarda öğretmenlik yapıp ulusun ağız edebiyatının derlemesini yaparak «Tıva ulustuñ mifteri bolgaş toolçurgu çugaaları» (Tuva ulusunun mitolojisi ve destan edebiyatı) adlı kitabı 1995 yılında günyüzü görmüştür. Onun şiirleri «Krestyanka», «Semya i şkola» dergilerinde yayınlanıp ve Rus, Moğol, kazah, yakut dillerine kadar çevirtilmiştir. Onun 70'i aşık şiirlerinde bestekâr V.Kök-оol, А.Çırgal-оol, R.Kendenbil, D.Hüreş-оol, V.Toka, H.Çüldüm-Sürüñ, B.Çambıt, B.Keneş, B.Kaadır-оol, А.Yomujap şarkılarında bulunur.