Futbol



İnsanlık tarihinde hiçbir zaman hakkında bu kadar çok bilgi olmamıştı. 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz bugün olduğu gibi internet sayesinde. Ancak, ilgili her şeye bu erişim 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz her zaman kolay değildir. Doygunluk, zayıf kullanılabilirlik ve doğru ile yanlış bilgiyi ayırt etme güçlüğü 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz genellikle üstesinden gelmek zordur. Güvenilir, güvenli ve etkili bir site oluşturmak için bizi motive eden şey buydu.

Hedefimize ulaşmak için, hakkında doğru ve doğrulanmış bilgilere sahip olmanın yeterli olmadığı bizim için açıktı. 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz . Hakkında topladığımız her şey 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz ayrıca anlaşılır, okunabilir bir şekilde, kullanıcı deneyimini kolaylaştıran bir yapıda, temiz ve verimli bir tasarımla, yükleme hızının ön planda tutulduğu bir şekilde sunulmalıydı. Her zaman küçük iyileştirmeler yapmak için çalışmamıza rağmen, bunu başardığımızdan eminiz. Yararlı bulduğunuz şeyleri bulduysanız 2023'te Futbol Federasyonunu Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz ve kendinizi rahat hissettiniz, geri dönerseniz çok mutlu olacağız. scientiaen.com ne zaman istersen ve ihtiyacın olursa.

Futbol
Bloomington, Indiana'da Futbol, ​​1996.jpg
Saldıran oyuncu (No. 10), rakip takımın ötesinde topa vurmaya çalışır. kaleci, kale direkleri arasında ve üst direğin altında (gösterilmemiştir) gol.
En yüksek yonetim birimiFIFA
Takma
İlk oynanan19. yüzyılın ortalarında İngiltere
özellikleri
İletişimSınırlı
Takım üyeleriHer tarafta 11 (kaleci dahil)
karma seksHayır, ayrı yarışmalar
TipTakım sporu, top sporu
Equipmentfutbol (veya futbol topu), Kaval koruyucusu
Yerfutbol sahası (futbol sahası, futbol sahası, futbol sahası, futbol sahası veya "saha" olarak da bilinir)
SözlükDernek futbolu sözlüğü
Varlık
Ülke ya da bölgeDünyası
Olimpiyaterkekler beri 1900 Olimpiyatları ve kadınların başından beri 1996 Olimpiyatları
Paralimpik5'li beri 2004 ve 7'li itibaren 1984 için 2016

Futbol, daha yaygın olarak bilinir futbol or Futbol, bir takım sporu 11 kişilik iki takım arasında oynanan oyuncular itmek için öncelikle ayaklarını kullanan her biri top adı verilen dikdörtgen bir alanın etrafında zift. Oyunun amacı, daha fazla gol at topu kale çizgisinin ötesine taşıyarak rakip takımdan daha gol rakip takım tarafından savunuldu. Geleneksel olarak oyun, toplam maç süresi 45 dakika olmak üzere 90 dakikalık iki yarıda oynanır. 250'den fazla ülke ve bölgede aktif olan yaklaşık 200 milyon oyuncuyla, genellikle dünyanın en popüler sporu olarak kabul edilir.

Dernek futbolu oyunu kurallara uygun olarak oynanır. Oyunun Kanunları1863'ten beri yürürlükte olan ve tarafından sürdürülen bir dizi kural IFAB uzantısı 1886'dan beri. Oyun bir futbol yani çevresi 68–70 cm'dir (27–28 inç). İki takım, topu diğer takımın kalesine (direklerin arasından ve direğin altından) sokmak için yarışır ve böylece bir gol atar. Top oyunda olduğunda, oyuncular esas olarak ayaklarını kullanırlar, ancak topa kontrol etmek, vurmak veya pas vermek için elleri veya kolları dışında vücutlarının herhangi bir bölümünü kullanabilirler. Sadece kalecileri ellerini ve kollarını kullanabilir ve ancak o zaman penaltı bölgesi. Oyunun sonunda daha fazla gol atan takım kazanır. Müsabaka formatına bağlı olarak, atılan eşit sayıda gol sonuçlanabilir. çekmek ilan edilir veya oyun başlar ekstra zaman ya da penaltı atışları.

Uluslararası olarak, federasyon futbolu şu şekilde yönetilir: FIFA. FIFA'ya göre altı kıta konfederasyonu vardır: AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC ve UEFA. Ulusal dernekler (örn. FA or JFA) kendi ülkelerinde hem profesyonel hem de amatör düzeyde oyunu yönetmekten ve Oyun Kurallarına göre müsabakaları koordine etmekten sorumludurlar. En kıdemli ve prestijli uluslararası yarışmalar, FIFA Dünya Kupası ve FIFA Kadınlar Dünya Kupası. Erkekler Dünya Kupası, dünyanın en çok izlenen spor etkinliğidir. Olimpiyat Oyunları. Avrupa kulüp futbolunun en prestijli iki müsabakası, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi, dünya çapında geniş bir televizyon izleyicisini çeken. Erkekler turnuvasının finali, son yıllarda dünyanın en çok izlenen yıllık spor etkinliği oldu.

Kadın derneği futbolu tarihsel olarak, ulusal derneklerin gelişimini ciddi şekilde dizginlediği ve birkaç yasaklamak tamamen. 1970'lerde ve ilk resmi kadınlar Dünya Kupası'nda kısıtlamalar azaltılmaya başlandı. oldu 1991 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Çin'de ilgili altı konfederasyondan sadece 12 takımla. tarafından 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Fransa'da bu sayı 24 milli takıma yükseldi ve rekor kıran 1.12 milyar izleyici yarışmayı izledi.

İsim

Dernek futbol bir aileden biridir futbol kodları ortaya çıkan çeşitli top oyunları Antik çağlardan beri dünya çapında oynanır. İngilizce konuşulan dünyada, spor artık Büyük Britanya'da genellikle "futbol" olarak adlandırılıyor ve çoğu Uzun ve bol kemerli palto İrlanda'nın kuzeyinde, Avustralya gibi diğer futbol kurallarının yaygın olduğu bölge ve ülkelerde insanlar genellikle "futbol" olarak adlandırırken, Kanada, Güney Afrika, İrlanda'nın çoğu (Ulster hariç), ve Amerika Birleşik Devletleri; Japonya'da oyun aynı zamanda öncelikle sakka (Futbol), "futbol" kelimesinden türetilmiştir. Dikkate değer bir istisna, 21. yüzyılın ilk yirmi yılında, uluslararası televizyonun etkisi altında, diğer futbol kurallarının egemenliğine rağmen "futbol" un yaygınlık kazandığı Yeni Zelanda'dır. Rugby Birliği ve Rugby Ligi.

Süreli Futbol gelen Oxford "-er" zamanında yaygın olan argo Oxford Üniversitesi İngiltere'de yaklaşık 1875'ten itibaren ve argodan ödünç alındığı sanılıyor. Rugby Okulu. Başlangıçta yazıldığından futbol, daha sonra modern yazıma indirildi. Bu argo biçimi aynı zamanda ragbi ragbi futbolu için, beşer ve onluk için beş pound ve on liralık banknotlarve şimdi-arkaik altbilgi bu aynı zamanda futbolun da adıydı. Kelime Futbol 1895'te son halini aldı ve ilk olarak 1889'da daha önceki haliyle kaydedildi. socca.

Tarihçe

Solda bir episkyros eski bir oyuncu Taş Oymacılığı, c. 375-400 MÖ, sergilenen Ulusal Arkeoloji Müzesi, Atina; sağda oynayan çocuklar Cuju in Şarkı hanedanı Çin, 12. yüzyıl

Tekme top oyunları, birden çok kültürde bağımsız olarak birçok kez ortaya çıktı. Phaininda ve episkyros vardı Yunan top oyunları. Bir görüntü episkyros düşük tasvir edilen oyuncu kabartma Bir on dikili taş of c. 375-400 MÖ içinde Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi üzerinde görünür UEFA Avrupa Şampiyonası ganimet. AthenaeusMS 228'de yazan, roman top oyunu harpastum. Phaininda, episkyros ve harpastum el ve şiddet içeren oynandı. hepsi benziyor sanki futbol ragbi, güreş ve voleybol modern futbol olarak tanınandan daha fazlası. Önceden kodlanmış olarak mafya futbolu, her şeyin öncüsü modern futbol kodları, bu üç oyun, topa vurmaktan çok topa müdahale etmeyi içeriyordu.

Çinli rekabetçi oyun Cuju (蹴鞠, kelimenin tam anlamıyla "tekme topa"; Ayrıca şöyle bilinir tsu chu) modern futbola benziyor. Cuju oyuncular elleri dışında vücudun herhangi bir bölümünü kullanabilirler ve amaç bir açıklıktan fileye bir topa vurmaktı. Esnasında Han Hanedanı (MÖ 206 – MS 220), Cuju oyunlar standardize edildi ve kurallar oluşturuldu. Diğer Doğu Asya oyunları dahil Kemari japonya'da ve chuk-guk Kore'de, her ikisi de Cuju. Kemari 600 yılından sonra ortaya çıkan Asuka dönemi. Rekabetçi bir oyundan ziyade bir törendi ve bir tekmelemeyi içeriyordu. harika, hayvan derisinden yapılmış bir top. Kuzey Amerikada, pasuckuakohowog tarafından oynanan bir top oyunuydu. Algonkinler; "aynı zamanda Avrupa'da oynanan ve topun kalelerden atıldığı halk futbolu türüyle neredeyse aynı" olarak tanımlandı.

Federasyon futbolunun kendi içinde klasik bir tarihi yoktur. Dünya çapında oynanan diğer top oyunlarıyla herhangi bir benzerliğine rağmen, FIFA, Avrupa dışında antik çağda oynanan herhangi bir oyunla tarihsel bir bağlantı olmadığını kabul etti. İngiltere'de futbolun tarihi en az sekizinci yüzyıla kadar uzanıyor. Futbolun modern kuralları, 19. yüzyılın ortalarında yaygın olarak standartlaştırma çabalarına dayanmaktadır. farklı futbol türleri oynadı Devlet Okulları ingiltere.

"Üniversite Futbol Kulübü Kuralları" (Cambridge Kuralları) 1856

The Cambridge kuralları, ilk olarak düzenlenen University of Cambridge 1848'de, futbol da dahil olmak üzere sonraki kodların geliştirilmesinde özellikle etkili oldular. Cambridge kuralları şu tarihte yazılmıştır: Trinity Koleji, Cambridgetemsilcilerinin katıldığı toplantıda Eton, Harrow, rugby, Winchester ve Shrewsbury okullar. Evrensel olarak benimsenmediler. 1850'lerde, İngilizce konuşulan dünyada çeşitli futbol türlerini oynamak için okullarla veya üniversitelerle bağlantısı olmayan birçok kulüp kuruldu. Bazıları kendi farklı kural kodlarıyla ortaya çıktı, en önemlisi de Sheffield Futbol Kulübü1857'de eski devlet okulu öğrencileri tarafından kurulan, oluşumuna yol açan bir Sheffield FA 1867 içinde. 1862’te John Charles Thring of Uppingham Okulu ayrıca etkili bir kurallar dizisi tasarladı.

Bu devam eden çabalar oluşumuna katkıda bulunmuştur Futbol Federasyonu (FA) 1863'te, ilk kez 26 Ekim 1863 sabahı Masonlar Tavernası in Büyük Kraliçe CaddesiLondra. Bu vesileyle temsil edilecek tek okul kiralık ev. Masonların Tavernası, Ekim ve Aralık 1863 arasında The FA'nın beş toplantısına daha ev sahipliği yaptı; İngiliz Futbol Federasyonu sonunda ilk kapsamlı kurallar dizisini yayınladı. Oyunun Kanunları, modern futbolu şekillendiriyor. Son toplantıda, ilk FA saymanı, Blackheath FC, önceki toplantıda iki taslak kuralın kaldırılması üzerine kulübünü FA'dan geri çekti: ilkinin elinde topla koşmasına izin verildi; ikincisi, böyle bir koşuyu hackleyerek (rakibi tekmeleyerek), tökezleyerek ve tutarak engellemek için. Diğer İngiliz ragbi kulüpleri bu liderliği takip etti ve FA'ya katılmadı ve bunun yerine 1871'de Ragbi Futbol Birliği. Sorumluluğunda kalan on bir kulüp, Ebenezer Cobb Morley, oyunun orijinal on üç yasasını onaylamaya devam etti. Bu kurallar, topun "işaretlerle" ele alınmasını ve bir üst direğin olmamasını içeriyordu; Viktorya dönemi futbolu Avustralya'da o sırada geliştirilmektedir. Sheffield FA, 1870'lere kadar kendi kurallarına göre oynadı ve FA, oyunlar arasında çok az fark olana kadar bazı kurallarını özümsedi.

The Aston Villa 1897'de takım, her ikisini de kazandıktan sonra FA Kupası ve İngiltere Futbol Ligi

Dünyanın en eski futbol müsabakası, FA Kupasıfutbolcu ve kriket oyuncusu tarafından kurulan Charles W. Alcockve 1872'den beri İngiliz takımları tarafından tartışılıyor. ilk resmi uluslararası futbol maçı 1872'de İskoçya ile İngiltere arasında da gerçekleşti. Glasgow, yine Alcock'un kışkırtmasıyla. İngiltere aynı zamanda dünyanın ilk Futbol Ligiyılında kurulmuş olan Birmingham içinde 1888 Aston Villa yönetmen William McGregor. Orijinal format, şu ülkelerden 12 kulüp içeriyordu: Midlands ve Kuzey ingiltere.

Oyunun Kuralları tarafından belirlenir Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB). Kurul 1886'da kuruldu bir toplantıdan sonra Manchester Futbol Federasyonu'nun, İskoç Futbol Federasyonu, Galler Futbol Federasyonu, Ve İrlanda Futbol Federasyonu. FIFAUluslararası futbol kurumu 1904 yılında Paris'te kuruldu ve Futbol Federasyonu Oyun Yasalarına bağlı kalacaklarını ilan etti. Uluslararası oyunun artan popülaritesi, FIFA temsilcilerinin 1913'te IFAB'a kabul edilmesine yol açtı. Kurul, FIFA'dan dört temsilci ve dört İngiliz federasyonunun her birinden birer temsilciden oluşuyor.

20. yüzyılın çoğu için, AVRUPA ve Güney Amerika dernek futbolunda baskın bölgelerdi. FIFA Dünya Kupası XNUMX'da başladı 1930, her iki kıtanın oyuncularının milli takımlarının değerlerini ve gücünü göstermeleri için ana sahne oldu. Yüzyılın ikinci yarısında, Avrupa Kupası ve Copa Libertadores oluşturuldu ve bu iki kulüp müsabakasının şampiyonları, Kıtalararası Kupa hangi takımın dünyanın en iyisi olduğunu kanıtlamak için.

21. yüzyılda, Güney Amerika en iyilerinden bazılarını üretmeye devam etti. futbolcular dünyada, ancak kulüpleri, genellikle en iyi oyuncularla sözleşme imzalayan hâlâ baskın olan Avrupa kulüplerinin gerisinde kaldı. Latin Amerika ve başka bir yerde. Bu arada futbol gelişti. Afrika, Asya ve Kuzey Amerika, ve günümüzde bu bölgeler kulüp futbolunda en azından Güney Amerika ile eşit zeminde, ülkelerde olmasına rağmen Karayip ve Okyanusya bölgeler (hariç Avustralya) henüz uluslararası futbolda iz bırakmadı. Ancak iş milli takımlara geldiğinde, Avrupalılar ve Güney Amerikalılar FIFA Dünya Kupası'na hakim olmaya devam ediyor, çünkü başka hiçbir bölgeden hiçbir takım finale kalmayı başaramadı.

Futbol tüm dünyada profesyonel düzeyde oynanmaktadır. Milyonlarca insan favori takımlarını takip etmek için düzenli olarak futbol stadyumlarına gidiyor, milyarlarca kişi ise maçı televizyonda veya internette izliyor. Çok fazla sayıda insan da amatör düzeyde futbol oynuyor. FIFA tarafından 2001 yılında yayınlanan bir ankete göre 240'den fazla ülkeden 200 milyondan fazla kişi düzenli olarak futbol oynuyor. Futbol, ​​sporda en yüksek küresel televizyon izleyicisine sahiptir.

Dünyanın birçok yerinde futbol büyük tutkular uyandırır ve bireylerin hayatında önemli bir rol oynar. fanlar, yerel topluluklar ve hatta uluslar. Ryszard Kapuściński kibar, alçakgönüllü veya alçakgönüllü Avrupalıların futbol maçı oynarken veya izlerken kolayca öfkeye kapıldığını söylüyor. The Fildişi Sahili milli futbol takımı ulusun ateşkes sağlamasına yardımcı oldu iç savaş 2006 yılında ve 2007'de asilerin başkentinde bir maç oynayarak hükümet ve isyancı güçler arasındaki gerilimin daha da azalmasına yardımcı oldu. Bouake, her iki orduyu ilk kez barış içinde bir araya getiren bir fırsat. Buna karşılık, futbolun yaygın olarak en yakın nihai neden olduğu düşünülmektedir. Futbol Savaşı Haziran 1969'da El Salvador ve Honduras arasında. Spor, sezonun başında da tansiyonu yükseltti. Hırvat Bağımsızlık Savaşı 1990'lı yıllarda aralarında bir maç Dinamo Zagreb ve Red Star Belgrad yozlaşmış ayaklanan Mayıs 1990 içinde.

Kadın derneği futbolu

Kadınlar, oyun var olduğu sürece futbol oynuyor olabilir. Kanıtlar, benzer bir eski oyunun (Cujuya da tsu chu) sırasında kadınlar tarafından oynandı. Han Hanedanı (MS 25-220), kadın figürleri çalan dönemin fresklerinde tasvir edildiğinden tsu chu. Kadınların oynadığı yıllık futbol maçlarının raporları da var. Midlothian, İskoçya, 1790'larda.

kuzey takımı Britanyalı Bayanlar, ilk organize kadın futbol takımı, burada Mart 1895'te resmedilmiştir.

Modern oyun olan dernek futbolu, kadınların erken katılımını belgelemiştir. 1863'te futbol yönetim organları, sahadaki şiddeti yasaklamak için standartlaştırılmış kurallar getirerek kadınların oynamasını sosyal olarak daha kabul edilebilir hale getirdi. tarafından kaydedilen ilk maç İskoç Futbol Federasyonu 1892 yılında gerçekleşti Glasgow. İngiltere'de kadınlar arasında kaydedilen ilk futbol maçı 1895'te gerçekleşti. Kadın futbolu, özellikle Birleşik Krallık'ta geleneksel olarak hayır oyunları ve fiziksel egzersizle ilişkilendirilmiştir.

En iyi belgelenmiş erken Avrupa ekibi, aktivist tarafından kuruldu. Nettie bal topu 1894'te İngiltere'de. İngiliz Bayanlar Futbol Kulübü. Honeyball, "Derneği geçen yılın sonlarında, kadınların erkeklerin resmettiği 'süslü ve işe yaramaz' yaratıklar olmadığını dünyaya kanıtlama kararlılığıyla kurdum. İtiraf etmeliyim ki, cinsiyetlerin olduğu her konudaki kanaatim o kadar geniş bir şekilde bölünmüşler ki hepsi bir tarafta azat etme, ve bayanların oturabileceği zamanı dört gözle bekliyorum Meclis ve işlerin gidişatında, özellikle de onları en çok ilgilendiren konularda söz sahibi olmak." Honeyball ve onun gibiler kadın futbolunun önünü açtı. Ancak kadın oyunu İngiliz futbol federasyonları tarafından hoş karşılanmadı ve onların desteği olmadan devam etti. Bunun, oyunun "erkekliğine" yönelik algılanan bir tehdit tarafından motive edildiği öne sürüldü.

O dönemde kadın futbolu geniş çapta popüler hale geldi. Birinci Dünya Savaşı50 yıl önce erkekler için yaptığı gibi, ağır sanayide kadın istihdamı oyunun büyümesini teşvik ettiğinde. Dönemin en başarılı takımı Dick, Kerr Bayanlar FC of Preston, İngiltere. Takım, 1920'de bir Fransız XI takımına karşı ilk uluslararası kadın maçlarından birinde oynadı. ve ayrıca İngiltere takımının çoğunu bir takıma karşı oluşturdu. İskoç Bayanlar Aynı yıl XI, 22-0 kazandı.

Bazı erkek futbol müsabakalarından daha popüler olmasına rağmen, 53,000'de bir maçta 1920 kişilik bir kalabalık görüldü. İngiltere'de kadın futbolu 1921'de darbe aldı Futbol Federasyonu Dernek üyelerinin sahalarında oyun oynanmasını yasakladı, "Futbol oyununun kadınlar için pek uygun olmadığını ve teşvik edilmemesi gerektiğini" belirtiyor. Oyuncular ve futbol yazarları, bu yasağın aslında kadın maçlarının çektiği büyük kalabalığın kıskançlığından kaynaklandığını savundu. ve FA'nın kadın oyunundan kazanılan para üzerinde hiçbir kontrolü olmadığı için. FA yasağı kısa ömürlü oluşumuna yol açtı İngiliz Bayanlar Futbol Federasyonu ve oyun şuraya taşındı: rugby zeminler.

Kolarin Kontio'nun genç Fin kız futbol takımı Piteå, İsveç, 2014 yılında

Dernek futbolu, 19. yüzyılın sonlarında kaydedilen ilk kadın oyunlarından bu yana kadınlar tarafından oynanmaya devam etti. Aralık 1969 olarak, Kadın Futbol Federasyonu İngiltere'de kuruldu, ve 1971'de Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) üyeleri kadın futbolunu resmen tanımak için oy kullandı. Yine 1971'de Futbol Federasyonu, kadınların dernek üyelerinin sahalarında oynamasını yasaklayan yasağı kaldırdı. 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında, kadın futbolu Birleşik Krallık'ta organize edildi ve sonunda en önde gelen futbol futbolu haline geldi. takım sporu İngiliz kadınları için. Kadın futbolu da yasaklarla karşı karşıya kaldı diğer birkaç ülke, özellikle Brezilya 1941'den 1979'e, in Fransa 1941'den 1970'e, ve Almanya 1955 gelen 1970 için.

Kadın futbolu hala birçok mücadeleyle karşı karşıya, ancak dünya çapında büyümesi her ikisinde de büyük yarışmaların başlatıldığını gördü. ulusal ve Uluslararası erkekler müsabakalarını yansıtan seviyeler. bu FIFA Kadınlar Dünya Kupası 1991 yılında açıldı ve o zamandan beri her dört yılda bir düzenleniyor, kadın futbolu olimpik bir olayken 1996 yana. Kuzey Amerika, kadın futbolunun baskın bölgesidir. USA FIFA Kadınlar Dünya Kupası ve Olimpiyat turnuvalarının çoğunu kazanmak. Avrupa ve Asya, uluslararası başarı açısından ikinci ve üçüncü sırada yer alırken, ve kadınların oyunu Güney Amerika'da gelişiyor.

oyun

Sloven kulüpleri arasındaki profesyonel bir futbol maçının yarısı (45 dakika) NK Nafta 1903 ve NK Dob. Yarıdan sonraki sonuç 0-0.

Dernek futbolu olarak bilinen bir dizi kurala göre oynanır. Oyunun Kanunları. Oyun, çevresi 68–70 cm (27–28 inç) olan küresel bir top kullanılarak oynanır. olarak bilinir futbol (Ya da Futbol topu). On bir oyuncudan oluşan iki takım, topu diğer takımın kalesine (direklerin arasından ve barın altından) sokmak için yarışır ve böylece bir gol atar. Oyunun sonunda daha fazla gol atan takım kazanır; Her iki takım da eşit sayıda gol attıysa, oyun berabere biter. Her takım bir lider tarafından yönetilir. Kaptan Oyun Kurallarının zorunlu kıldığı tek bir resmi sorumluluğu olan kişi: Başlama vuruşundan önce yazı tura atarken takımını temsil etmek veya penaltı vuruşları.

Birincil yasa, diğer oyuncuların kalecileri oyun sırasında elleri veya kollarıyla kasıtlı olarak topa dokunamazlar, ancak oyun sırasında her iki ellerini de kullanmaları gerekir. dahil etmek tekrar başlat. Oyuncular genellikle topu hareket ettirmek için ayaklarını kullansalar da, vücutlarının herhangi bir bölümünü kullanabilirler (özellikle, "yön" alın ile) elleri veya kolları dışında. Normal oyun içinde, tüm oyuncular topla herhangi bir yönde oynamakta ve saha boyunca hareket etmekte serbesttir, ancak oyuncular bir takım arkadaşlarına pas veremezler. ofsayt pozisyon.

Oyun sırasında oyuncular, topun bireysel kontrolü yoluyla gol atma fırsatları yaratmaya çalışır. top sürme, topu bir takım arkadaşına pas vererek ve rakip kaleci tarafından korunan kaleye şut çekerek. Rakip oyuncular bir pası keserek veya ara vererek topun kontrolünü yeniden kazanmaya çalışabilirler. tackling topa sahip olan rakip; ancak rakipler arasındaki fiziksel temas sınırlıdır. Futbol genellikle serbest akışlı bir oyundur ve oyun yalnızca top oyun alanını terk ettiğinde veya oyun hakem tarafından durdurulduğunda durur. hakem kuralların ihlali için. Bir duraklamanın ardından, oyun belirli bir yeniden başlatma ile yeniden başlar.

Bir slayt yürüten bir oyuncu ele almak bir rakibi etkisiz hale getirmek

Profesyonel düzeyde, çoğu maç yalnızca birkaç gol üretir. Örneğin, 2005-06 sezonu İngilizlerin Premier League maç başına ortalama 2.48 gol üretti. Oyun Kuralları, kaleci dışında herhangi bir oyuncu pozisyonunu belirlemez, ama bir dizi özel roller evrimleşmiş. Genel olarak, bunlar üç ana kategoriyi içerir: grevcileriveya ana görevi gol atmak olan forvetler; savunucularırakiplerinin gol atmasını önleme konusunda uzmanlaşmış; Ve orta saha, rakibini elinden alan ve takımındaki forvetlere pas vermek için topa sahip olan. Bu pozisyonlardaki oyunculara, onları kaleciden ayırmak için saha dışı oyuncular denir.

Bu pozisyonlar, oyuncunun en çok zaman geçirdiği saha alanına göre daha da alt bölümlere ayrılmıştır. Örneğin, merkez savunma oyuncuları ve sol ve sağ orta saha oyuncuları var. On dış saha oyuncusu herhangi bir kombinasyonda düzenlenebilir. Her pozisyondaki oyuncu sayısı, takımın oyun stilini belirler; daha fazla forvet ve daha az defans oyuncusu daha agresif ve hücum odaklı bir oyun yaratırken, tersi daha yavaş, daha defansif bir oyun tarzı yaratır. Oyuncular genellikle oyunun çoğunu belirli bir pozisyonda geçirirken, oyuncu hareketlerinde çok az kısıtlama vardır ve oyuncular istedikleri zaman pozisyon değiştirebilirler. Bir takımın oyuncularının düzeni olarak bilinir oluşum. Takımın dizilişini ve taktiklerini belirlemek genellikle takımın ayrıcalığıdır. müdür.

Yasalar

Resmi Oyun Yasalarında, her biri bir dizi şart ve yönerge içeren 17 yasa vardır. Gençler, yaşlılar ve fiziksel engelli kişiler gibi gruplar için bazı değişikliklere izin verilmesine rağmen, aynı yasalar her iki cinsiyet için de tüm futbol seviyelerine uygulanacak şekilde tasarlanmıştır. Yasalar genellikle, oyunun doğasına bağlı olarak uygulamalarında esneklik sağlayan geniş terimlerle çerçevelenir. Oyun Kuralları FIFA tarafından yayınlanır, ancak IFAB tarafından korunur. On yedi yasaya ek olarak, çok sayıda IFAB kararı ve diğer direktifler, federasyon futbolunun düzenlenmesine katkıda bulunur. Amerika Birleşik Devletleri içinde, Major League Soccer 1990'larda farklı bir kural seti kullandı ve Ulusal Devlet Lisesi Dernekleri Federasyonu ve Ulusal Kolej Atletizm Birliği hala IFAB Kanunları ile karşılaştırılabilir ancak onlardan farklı kural setleri kullanmaktadır.

Oyuncular, ekipman ve yetkililer

The hakem bir futbol maçında hakemler

Her takım en fazla on bir oyuncudan oluşur (hariç yerine), bunlardan biri olmalı kaleci. Müsabaka kuralları, genellikle yedi olan bir takımı oluşturmak için gereken minimum oyuncu sayısını belirtebilir. Kaleciler, saha içinde oynamaları koşuluyla, elleri veya kollarıyla topla oynamalarına izin verilen tek oyunculardır. penaltı bölgesi kendi kalesinin önünde. çeşitleri olmasına rağmen pozisyonları dış saha (kaleci olmayan) oyuncuların olduğu stratejik olarak Bir koç tarafından yerleştirilmişse, bu pozisyonlar Kanunlar tarafından tanımlanmamıştır veya gerekli değildir.

Temel ekipman veya malzeme oyuncuların bir gömlek, şort, çorap, ayakkabı ve yeterli miktarda giymesi gerekmektedir. dizlik. Bir Atletik destekçi ve koruyucu kupa tıp uzmanları ve profesyoneller tarafından erkek oyuncular için şiddetle tavsiye edilir. başlık gerekli bir temel ekipman parçası değildir, ancak günümüzde oyuncular kendilerini kafa yaralanmalarından korumak için giymeyi tercih edebilirler. Oyuncuların, mücevher veya saat gibi kendileri veya başka bir oyuncu için tehlikeli olan herhangi bir şeyi takması veya kullanması yasaktır. Kaleci, diğer oyuncuların ve maç görevlilerinin giydiğinden kolayca ayırt edilebilecek bir kıyafet giymelidir.

Oyun sırasında bazı oyuncular yedeklerle değiştirilebilir. Çoğu rekabetçi uluslararası ve yerel lig maçlarında izin verilen maksimum oyuncu değişikliği sayısı 90 dakikada beştir, maç uzatmalara giderse her takıma bir tane daha izin verilir; izin verilen sayı diğer yarışmalarda veya dostluk maçları. Oyuncu değişikliğinin yaygın nedenleri arasında sakatlık, yorgunluk, etkisizlik, taktik değişikliği veya vakit kaybı iyi dengelenmiş bir oyunun sonunda. Standart yetişkin maçlarında, değiştirilen bir oyuncu bir daha maçta yer alamaz. IFAB, "her iki takımda da yediden az oyuncu varsa maçın devam etmemesini" tavsiye ediyor. Terk edilmiş oyunlar için verilen puanlarla ilgili her türlü karar, bireysel futbol federasyonlarına bırakılmıştır.

Bir oyun bir tarafından yönetilir hakem"atandığı maçla ilgili olarak Oyun Kurallarını uygulama konusunda tam yetkiye" (Yasa 5) sahip olan ve kararları nihai olan. Hakeme iki kişi yardım ediyor. yardımcı hakemler. Birçok üst düzey oyunda ayrıca dördüncü memur hakeme yardımcı olan ve ihtiyaç halinde başka bir hakemin yerini alabilen.

Gol çizgisi teknolojisi topun tamamının kale çizgisini geçip geçmediğini ölçmek ve böylece bir golün atılıp atılmadığını belirlemek için kullanılır; bu, tartışmayı önlemek için getirildi. Video yardımcı hakemler (VAR), açık ve bariz hataları düzeltmeleri için video tekrarları yoluyla yetkililere yardımcı olmak için üst düzey maçlarda giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. İncelenebilecek dört tür konuşma vardır: kırmızı veya sarı kart verirken yanlış teşhis, goller ve hazırlık sırasında ihlal olup olmadığı, doğrudan kırmızı kart kararları ve penaltı kararları.

top

Top, 68 ila 70 cm (27 ve 28 inç) arasında bir çevre, 410 ila 450 g (14 ila 16 oz) arasında bir ağırlık ve 0.6 ila 1.1 arasında bir basınç ile küreseldir. standart atmosferler (8.5 ve 15.6 inç kare başına pound) deniz seviyesinde. Geçmişte top, basınçlandırma için lateks bir iç lastikle birbirine dikilmiş deri panellerden oluşuyordu, ancak oyunun her seviyesindeki modern toplar artık sentetik.

Zift

Standart adım ölçümleri

Yasalar İngiltere'de formüle edildiğinden ve başlangıçta yalnızca İngiltere'deki dört İngiliz futbol federasyonu tarafından yönetildiğinden IFAB uzantısı, bir futbol sahasının standart boyutları başlangıçta şu şekilde ifade edildi: emperyal birimler. Kanunlar artık boyutları yaklaşık olarak ifade etmektedir. metrik eşdeğerleri (ardından parantez içindeki geleneksel birimler gelir), ancak emperyal birimlerin kullanımı nispeten yakın bir geçmişe sahip İngilizce konuşulan ülkelerde popüler olmaya devam etmektedir. ölçüm (veya yalnızca kısmi ölçüm), Britanya gibi.

Uluslararası yetişkin maçları için sahanın veya sahanın uzunluğu 100–110 m (110–120 yarda) aralığındadır ve genişliği 64–75 m (70–80 yarda) aralığındadır. Uluslararası olmayan maçlar için sahalar, sahanın kare olmaması koşuluyla, 90–120 m (100–130 yarda) uzunluğunda ve 45–90 m (50–100 yarda) genişliğinde olabilir. 2008 yılında, IFAB başlangıçta uluslararası maçlar için standart saha boyutu olarak 105 m (115 yarda) uzunluğunda ve 68 m (74 yarda) genişliğinde sabit bir boyutu onayladı; ancak bu karar daha sonra askıya alındı ​​ve hiçbir zaman fiilen uygulanmadı.

Daha uzun sınır çizgileri taç çizgileri, daha kısa sınırlar (hedeflerin yerleştirildiği) ise gol çizgileri. Her bir kale çizgisinde, iki taç çizgisinin ortasında dikdörtgen bir kale konumlandırılır. Dikey kale direklerinin iç kenarları birbirinden 7.32 m (24 ft) uzakta olmalı ve kale direkleri tarafından desteklenen yatay üst direğin alt kenarı yerden 2.44 m (8 ft) yükseklikte olmalıdır. Ağlar genellikle kalenin arkasına konur, ancak Kurallara göre gerekli değildir.

Kalenin önü ceza sahası. Bu alan kale çizgisi ile işaretlenmiştir, kale direklerinden 16.5 m (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisinden başlayan ve kale çizgisine dik olarak sahaya 16.5 m (18 yarda) kadar uzanan iki çizgi ve bunları birleştiren bir çizgi. Bu alanın bir dizi işlevi vardır, en belirgini kalecinin topla nereyi kontrol edebileceğini ve savunma takımının bir üyesinin penaltı faulünün penaltı vuruşuyla cezalandırılacağı yeri işaretlemektir. Diğer işaretler, topun veya oyuncuların pozisyonunu tanımlar. kick-off, kale vuruşları, penaltı vuruşları ve köşe vuruşları.

Süre ve bağlama yöntemleri

90 dakikalık normal süre

Standart bir yetişkin futbol maçı, her biri 45 dakikalık iki yarıdan oluşur. Her yarı sürekli çalışır, yani top oyun dışındayken saat durdurulmaz. Devreler arasında genellikle 15 dakikalık bir devre arası vardır. Maçın sonu tam zamanlı olarak bilinir. Hakem, maçın resmi zaman tutucusudur ve oyuncu değişikliği, sakatlanan oyuncular veya diğer durdurmalar nedeniyle kaybedilen süreyi göz önünde bulundurabilir. Bu eklenen süre FIFA belgelerinde "ek süre" olarak adlandırılır, ama en yaygın olarak anılır Durma zamanı or yaralanma zamanı, süre kayıp zaman eşanlamlı olarak da kullanılabilir. Durdurma süresinin süresi tamamen hakemin takdirine bağlıdır. Durdurma süresi, topun bulunduğu süreyi tam olarak karşılamaz. oyun dışıve 90 dakikalık bir oyun tipik olarak yaklaşık bir saatlik "etkili oyun süresi" içerir. Hakem tek başına maçın bittiğini işaret eder. Dördüncü bir hakemin atandığı maçlarda, devrenin sonuna doğru, hakem kaç dakika uzatmak istediğini işaret eder. Dördüncü hakem daha sonra bu numarayı gösteren bir tahtayı kaldırarak oyuncuları ve seyircileri bilgilendirir. Sinyal verilen durma süresi hakem tarafından daha da uzatılabilir. 1891'de bir maç sırasında meydana gelen bir olay nedeniyle ek süre getirildi. Ateşi karıştırmak ve Aston Villa. İki dakika kala 1-0 geride kalan Stoke'a bir penaltı vuruşu verildi. Villa'nın kalecisi kasıtlı olarak topu oyun dışına attı; İyileştiğinde, süre dolmuştu ve oyun bitmişti ve Stoke penaltı girişiminde bulunamayacak durumda kaldı. Aynı kanun ayrıca, herhangi bir devrenin süresinin, yapılacak veya tekrarlanacak penaltı vuruşu tamamlanıncaya kadar uzatıldığını belirtir; bu nedenle hiçbir oyun tamamlanmamış bir ceza ile sona eremez.

kravat kırma

Çoğu nakavt yarışmaları bir penaltı atışları bir maç berabere biterse kazananı belirlemek

Lig müsabakalarında maçlar berabere bitebilir. Bir kazananın gerekli olduğu elemeli müsabakalarda, böyle bir çıkmazı kırmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir; bazı yarışmalar çağırabilir replays. Normal süre sonunda berabere kalan bir maç, 15'er dakikalık iki periyottan oluşan uzatmalara gidebilir. Uzatma süresinden sonra skor hala eşitse, bazı müsabakalar penaltı atışları (Oyun Kurallarında resmi olarak "penaltı noktasından vuruşlar" olarak bilinir) hangi takımın turnuvanın bir sonraki aşamasına geçeceğini veya şampiyon olacağını belirlemek için. Uzatma periyotlarında atılan goller maçın son skorunu etkiler, ancak penaltı atışlarında atılan goller maçın bir parçası olmadığı için, penaltı noktasından yapılan vuruşlar yalnızca turnuvanın bir sonraki bölümüne ilerleyen takımı belirlemek için kullanılır. son puan.

kullanılan yarışmalarda iki ayaklı maçlar, her takım evinde bir kez yarışır ve hangi takımın ilerleyeceğine karar veren iki maçtan alınan toplam puan. Toplamların eşit olduğu durumlarda, deplasman golü kuralı kazananları belirlemek için kullanılabilir, bu durumda kazanan, deplasmanda oynadıkları maçta en çok gol atan takımdır. Sonuç hala eşitse, uzatmalar ve potansiyel olarak bir penaltı atışları gerekir.

Oyuna giren ve çıkan top

Bir oyuncu serbest vuruş kullanırken, rakip takım topu bloke etmek için bir "duvar" oluşturur.

Yasalara göre, bir oyun sırasındaki iki temel oyun durumu şunlardır: oyunda top ve top oyun dışında. Her birinin başından oyun süresi oyun süresinin sonuna kadar bir başlama vuruşuyla, topun oyun alanını terk ettiği veya oyunun hakem tarafından durdurulduğu durumlar dışında, top her zaman oyundadır. Top oyun dışı olduğunda, oyun, nasıl oyun dışına çıktığına bağlı olarak sekiz yeniden başlatma yönteminden biriyle yeniden başlatılır:

  • Kick-off: rakip takımın golünü takip etmek veya oyunun her periyodunu başlatmak.
  • Dahil etmek: top taç çizgisini geçtiğinde; topa en son dokunan rakip takıma verilir.
  • Kale vuruşu: top, gol atılmadan ve en son hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından temas edilmeden kale çizgisini tamamen geçtiğinde; savunan takıma verilir.
  • Köşe vuruşu: top, gol atılmadan ve en son savunma yapan takımın bir oyuncusu tarafından temas edilmeden kale çizgisini tamamen geçtiğinde; saldıran takıma verilir.
  • Dolaylı serbest vuruş: "cezai olmayan" faullerin, belirli teknik ihlallerin ardından veya belirli bir faul yapılmadan bir rakibe ihtar vermek veya oyundan ihraç etmek için oyun durdurulduğunda rakip takıma verilir. Bir endirekt serbest vuruştan doğrudan (top başka bir oyuncuya değmeden) gol yapılamaz.
  • Direkt serbest vuruş: Listelenen belirli "penaltı" faullerinden sonra faul yapılan takıma verilir. Doğrudan bir serbest vuruştan gol atılabilir.
  • Penaltı vuruşu: Genellikle direkt serbest vuruşla cezalandırılabilen ancak rakibin ceza alanı içinde gerçekleşen bir faulün ardından faul yapılan takıma verilir.
  • Bırakılan-top: hakem, bir oyuncunun ciddi şekilde yaralanması, harici bir tarafın müdahalesi veya bir topun kusurlu hale gelmesi gibi başka herhangi bir nedenle oyunu durdurduğunda meydana gelir.

kötü idare

Alanda

Oyuncular sarı kartla uyarılır ve kırmızı kartla oyundan çıkarılır. Bu renkler ilk olarak fuarda tanıtıldı. 1970 FIFA Dünya Kupası ve o zamandan beri sürekli olarak kullanılıyor.

A faul top oyundayken bir oyuncu Oyun Kurallarında belirtilen bir ihlali yaptığında meydana gelir. Faul teşkil eden ihlaller Yasa 12'de listelenmiştir. Topla kasıtlı olarak oynama, bir rakibe çelme takma veya bir rakibi itme, "penaltı faulü" örnekleridir ve bir ceza ile cezalandırılır. direkt serbest vuruş veya ihlalin nerede gerçekleştiğine bağlı olarak penaltı vuruşu. Diğer fauller bir endirekt serbest vuruş.

Hakem bir oyuncuyu veya yedek oyuncuyu cezalandırabilir. kötü davranış bir uyarı ile (sarı kart) veya işten çıkarma (kırmızı kart). Aynı oyunda ikinci bir sarı kart, oyundan atılmayla sonuçlanan kırmızı karta yol açar. Sarı kart verilen bir oyuncunun "yakalandığı" söylenir, hakem oyuncunun adını resmi defterine yazar. Bir oyuncu oyundan çıkarılmışsa, yerine yedek oyuncu getirilemez ve oyuncu daha fazla oyuna katılamaz. Suistimal her an meydana gelebilir ve suistimal teşkil eden suçlar sıralanırken tanımlar geniştir. Özellikle, "sportmenlik dışı davranış" suçu, belirli suçlar olarak listelenmemiş olsalar bile, oyunun ruhunu ihlal eden çoğu olayla başa çıkmak için kullanılabilir. Bir hakem, bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya ve menajerler ve destek personeli gibi oyuncu olmayan kişilere sarı veya kırmızı kart gösterebilir.

Hakem oyunu durdurmak yerine, ihlalin yapıldığı takıma fayda sağlayacaksa oyunun devam etmesine izin verebilir. Bu, "avantajlı oynamak" olarak bilinir. Beklenen avantaj "birkaç saniye" içinde gerçekleşmezse, hakem oyunu "geri arayabilir" ve orijinal ihlali cezalandırabilir. Oynanan avantaj nedeniyle bir ihlal cezalandırılmamış olsa bile, ihlal eden oyuncu oyunun bir sonraki durdurulmasında yine de kötü davranış nedeniyle cezalandırılabilir.

Sahadaki tüm konularda hakemin kararı nihai kabul edilir. Bir maçın skoru, daha sonraki kanıtlar kararların yanlış olduğunu gösterse bile, maçtan sonra değiştirilemez (gollerin verilmesi/olmaması da dahil olmak üzere).

saha dışı

Sporun genel idaresinin yanı sıra, futbol federasyonları ve müsabaka organizatörleri, basına yapılan yorumlar, kulüplerin mali yönetimi, doping, yaş dolandırıcılığı ve maç fikstürü. Çoğu müsabaka, bir maçta ihraç edilen oyuncular için zorunlu uzaklaştırma uygular. Bazı saha içi olaylar, çok ciddi olarak değerlendirilirse (ırksal taciz iddiaları gibi), müsabakaların normalde kırmızı kartla ilişkilendirilenlerden daha ağır yaptırımlar uygulamaya karar vermesiyle sonuçlanabilir. Bazı dernekler, kulüpler bir hakemin hatalı veya gereğinden fazla sert davrandığını düşünürse, sahada alınan oyuncu cezalarına itiraz edilmesine izin verir.

Bu tür ihlaller için yaptırımlar bireylere veya bir bütün olarak kulüplere uygulanabilir. Cezalar para cezalarını, puan kesintilerini (lig müsabakalarında) ve hatta müsabakalardan ihraç etmeyi içerebilir. Örneğin, İngiltere Futbol Ligi giren herhangi bir takımdan 12 puan düşer finansal yönetim. Diğer idari yaptırımların yanı sıra, oyuna el konulmasına karşı verilen cezalar da vardır. Bir maçı kaybetmiş veya hükmen mağlup olmuş takımlara teknik bir mağlubiyet veya galibiyet verilecektir.

yönetim organları

genel merkezi FIFA, futbolun dünya yönetim organı

Futbolun (ve ilgili oyunların) tanınmış uluslararası yönetim organı, örneğin futsal ve plaj Futbolu) is FIFA. FIFA merkezinin bulunduğu yer Zürih, İsviçre. Altı bölgesel konfederasyon FIFA ile ilişkilidir; bunlar:

Ulusal federasyonlar (veya ulusal federasyonlar), her bir ülkedeki futbolu denetler. Bunlar genellikle egemen devletlerle eşanlamlıdır (örneğin, Kamerun Futbol Federasyonu Kamerun'da), ancak alt-ulusal birimlerden veya özerk bölgelerden sorumlu daha az sayıda derneği de içerir (örneğin, İskoç Futbol Federasyonu İskocya'da). 211 ulusal federasyon hem FIFA'ya hem de ilgili kıta konfederasyonlarına bağlıdır.

FIFA, müsabakaları düzenlemekten ve uluslararası rekabetle ilgili kuralların çoğundan sorumlu olsa da, asıl Oyun Kuralları IFAB tarafından belirlenir; burada Birleşik Krallık Federasyonlarının her biri bir oya sahipken, FIFA toplu olarak dört oya sahiptir.

Uluslararası yarışmalar

The FIFA Dünya Kupası futboldaki en büyük uluslararası yarışma ve dünyanın en çok izlenen spor etkinliğidir.

Federasyon futbolundaki uluslararası müsabakalar esas olarak iki türden oluşur: temsili milli takımları içeren müsabakalar veya birden çok ulus ve ulusal ligde bulunan kulüpleri içeren müsabakalar. uluslararası futbol, nitelik olmaksızın, çoğu zaman birincisine atıfta bulunur. Uluslararası kulüp müsabakaları söz konusu olduğunda, müsabakayı doğası gereği uluslararası kılan oyuncularının milliyetleri değil, ilgili kulüplerin menşe ülkeleridir.

Futboldaki en büyük uluslararası rekabet, Dünya Kupası, FIFA tarafından düzenlenen. Bu yarışma, o zamandan beri her dört yılda bir düzenlenmektedir. 1930nedeniyle iptal edilen 1942 ve 1946 turnuvaları hariç. Dünya Savaşı II. Kıta konfederasyonları kapsamındaki eleme turnuvalarında yaklaşık 190-200 milli takım final için mücadele ediyor. Dört yılda bir düzenlenen final turnuvası, dört haftalık bir süre boyunca yarışan 32 milli takımı içerir. Dünya Kupası, en prestijli futbol federasyon turnuvası olmasının yanı sıra, dünya çapında en çok izlenen ve takip edilen spor etkinliğidir. Olimpiyat Oyunları; tüm maçların kümülatif izleyici sayısı 2006 FIFA Dünya Kupası 26.29 milyar olduğu tahmin ediliyor ve tahmini 715.1 milyon kişi izliyor. Final Maçı, gezegenin tüm nüfusunun dokuzda biri. Şu anki şampiyonlar Arjantinüçüncü şampiyonluğunu kazanan 2022 turnuvası Katar'da. The FIFA Kadınlar Dünya Kupası beri her dört yılda bir düzenlenmektedir. 1991. Turnuvanın mevcut formatına göre, milli takımlar üç yıllık bir turnuvada 31 yer için yarışıyor. yeterlilik aşaması, ev sahibi ülkenin takımı otomatik olarak 32. sıra olarak giriyor. Mevcut şampiyonlar, USA, dördüncü şampiyonluğunu kazandıktan sonra 2019 turnuvası.

İspanyol futbolcular Fernando Torres, Juan Mata ve Sergio Ramos galibiyeti kutluyor. UEFA Avrupa Şampiyonası

Orada bir Futbol Turnuvası Her Yaz Olimpiyat Oyunları beri 19001932 oyunları hariç Los Angeles. Dünya Kupası başlamadan önce, Olimpiyatlar (özellikle 1920'lerde) en prestijli uluslararası etkinlikti. Başlangıçta, turnuva sadece amatörler içindi. Profesyonellik dünyaya yayıldıkça, Dünya Kupası ile Olimpiyatlar arasındaki kalite farkı açıldı. En çok yararlanan ülkeler şunlar oldu: Sovyet Bloku ülkeleri Doğu Avrupa, en iyi sporcuların amatör statülerini korurken devlet destekli olduğu yer. Arasında 1948 ve 198023 Olimpiyat madalyasından 27'ünü Doğu Avrupa kazandı, sadece İsveç (1948'de altın ve 1952'de bronz), Danimarka (1948'de bronz ve 1960'ta gümüş) ve Japonya (1968'de bronz) hakimiyetlerini kırıyor. İçin 1984 Los Angeles Oyunları, IOC profesyonel oyuncuları almaya karar verdi. O zamandan beri 1992, erkek yarışmacılar 23 yaşından küçük olmalıdır, ancak o zamandan beri 1996Kadro başına 23 yaş üstü üç oyuncuya izin verildi. 1996'da bir kadın turnuvası eklendi; Erkekler müsabakasının aksine, bayanlar Olimpiyat turnuvasında yaş sınırlaması olmaksızın tam uluslararası taraflar oynar.

Dünya Kupası'ndan sonra en önemli uluslararası futbol müsabakaları, her bir kıta konfederasyonu tarafından düzenlenen ve milli takımlar arasında yapılan kıta şampiyonalarıdır. Bunlar Avrupa şampiyonası (UEFA), Copa America (CONMEBOL), Afrika Uluslar Kupası (CAF), Asya Kupası (AFC), CONCACAF Altın Kupa (CONCACAF) ve OFC Uluslar Kupası (OFC). bu FIFA Konfederasyon Kupası altı kıta şampiyonasının galipleri tarafından itiraz edildi, şu anki FIFA Dünya Kupası şampiyonlar ve bir sonraki Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak ülke. Bu genellikle yaklaşan FIFA Dünya Kupası için bir ısınma turnuvası olarak kabul edildi ve Dünya Kupası ile aynı prestiji taşımadı. Turnuva, olayın ardından durduruldu. 2017 baskı. bu UEFA Milletler Ligi ve CONCACAF Uluslar Ligi ayrıca var.

Kulüp futbolundaki en prestijli müsabakalar, genellikle ulusal şampiyonlar arasında çekişilen ilgili kıta şampiyonalarıdır, örneğin; UEFA Şampiyonlar Ligi Avrupa'da ve Copa Libertadores Güney Amerika'da. Her kıtasal yarışmanın galipleri, FIFA Club Dünya Kupası.

Yurtiçi yarışmalar

2009 İspanyol Ligi arasında eşleşme Real Madrid ve Barcelona. Olarak bilinen armatür Klasik, sporun en ünlülerinden biridir.

Her ülkedeki yönetim organları çalışır lig sistemleri içinde yerel sezonnormalde birkaç tane içeren bölünmelertakımların sonuçlara bağlı olarak sezon boyunca puan kazandığı . Takımlar yerleştirilir tablolar, tahakkuk eden puanlara göre sıralayarak. En yaygın olarak, her takım kendi ligindeki diğer takımlarla her sezon kendi sahasında ve deplasmanda oynar. Round-robin turnuvası. Bir sezonun sonunda en iyi takım şampiyon ilan edilir. İlk birkaç takım olabilir terfi daha yüksek bir bölüme ve en altta bitiren takımlardan bir veya daha fazlası küme daha düşük bir bölüme.

Bir ülkenin ligini zirvede bitiren takımlar da ligde oynamaya hak kazanabilir. uluslararası kulüp yarışmaları sonraki sezonda. Bu sistemin ana istisnaları, futbol şampiyonalarını iki bölüme ayıran bazı Latin Amerika liglerinde görülür. Apertura ve Clausura (İçin İspanyolca Açılış ve Kapanış), her biri için bir şampiyon ödüllendiriyor. Ülkelerin çoğu, lig sistemini bir veya daha fazla "kupa" müsabakası ile tamamlar. Nakavt temelidir.

Bazı ülkelerin üst liglerinde yüksek maaş alan yıldız oyuncular bulunur; daha küçük ülkelerde, alt bölümlerde ve kadın kulüplerinin çoğunda, oyuncular ikinci bir işte yarı zamanlı veya amatör olabilir. bu Avrupa'nın en iyi beş ligi - Premier League (İngiltere), Bundesliga (Almanya), Ligi (İspanya), Serie A (İtalya) ve L (Fransa) – dünyanın en iyi oyuncularının çoğunu cezbetti ve 2006-07 sezonunda bu liglerin her birinin toplam ücret maliyeti 600 milyon.

Ayrıca bakınız

notlar

Bu makaleyi dinle (30 dakika)
Konuşulan Wikipedia simgesi
Bu ses dosyası 5 Eylül 2007 tarihli bu makalenin revizyonundan oluşturulmuştur. (2007-09-05)ve sonraki düzenlemeleri yansıtmaz.
  1. ^ Daha fazla bilgi için, bkz. futbol için isimler.
  2. ^ In 1970 ve 1971tarafından iki resmi olmayan kadın Dünya Kupası düzenlendi. FIEFF.
  3. ^ Yerimizi Futbol # Erken tarih daha fazla bilgi için.
  4. ^ a b Yerimizi FA kurallarından türetilen futbol # Oyun türlerinin listesi futbol varyasyonlarının bir listesi için.
  5. ^ Örneğin, İngiltere Premier Ligi para cezasına çarptırıldı ve 8 maç uzaklaştırma cezası aldı Luis Suárez için ırkçı taciz Patrice Evra.
  6. ^ Rakip takımların sayısı, yarışma tarihi boyunca değişiklik göstermiştir.

Referanslar

  1. ^ "Küreselleşen bir dünyada, futbol Dünya Kupası iyilik için bir güçtür". Konuşma. 10 Temmuz 2014. Arşivlenmiş orijinalinden 8 Ağustos 2014. alındı 11 Temmuz 2014.
  2. ^ "Bir Spor Ürünü Olarak MLS—Dünya Oyununun ABD'deki Önemi - Çalışma Raporu - Fakülte ve Araştırma - Harvard İşletme Okulu". www.hbs.edu. Arşivlenmiş 29 Ocak 2023'deki orijinalinden. alındı 29 Ocak 2023.
  3. ^ "Futbol Tarihi - Futbolun anavatanı İngiltere". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 28 March 2013 üzerinde.
  4. ^ "Futbol Tarihi - Kökenler". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 28 Ekim 2017 üzerinde. alındı 29 Nisan 2013.
  5. ^ a b c d "Bir maçın veya ev-deplasmanın kazananını belirleme prosedürleri" (PDF). Oyunun Kanunları 2010/2011. FIFA. s. 51–52. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 13 Mart 2011 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  6. ^ "2002 FIFA Dünya Kupası TV Yayını". FIFA. 5 Aralık 2006. kaynağından arşivlendi Orijinal 14 Mart 2005 üzerinde. alındı 6 Ocak 2008.
  7. ^ "Şampiyonlar Ligi finali, TV pazarında Super Bowl'u geride bıraktı". BBC Sport. Britanya Yayın Şirketi. 31 Ocak 2010. Arşivlenmiş 12 Ocak 2016'deki orijinalinden. alındı 25 Şubat 2010.
  8. ^ Glass, Alana (21 Ekim 2019). "FIFA Kadınlar Dünya Kupası İzleyici Rekorları Kırdı". Forbes. Arşivlenmiş 24 Nisan 2021'de orijinalinden. alındı 24 Nisan 2021.
  9. ^ Manfred, Tony (14 Haziran 2014). "Amerikalıların futbola 'futbol' demesinin asıl nedeni İngiltere'nin suçu". Business Insider Avustralya. Arşivlenmiş 27 Nisan 2021'de orijinalinden. alındı 27 Nisan 2021.
  10. ^ Cunningham, John M. "Bazı İnsanlar Neden Futbola "Futbol" Diyor?". Britannica. Arşivlenmiş 31 Ocak 2022'deki orijinalinden. alındı 23 Aralık 2021.
  11. ^ "Editörden: Futbol - ya da futbol mu demeliyiz - değişmeli". Yeni Zelanda Herald. 11 Haziran 2014. Arşivlenmiş 27 Nisan 2021'de orijinalinden. alındı 27 Nisan 2021.
  12. ^ Clarke, Donald (3 Temmuz 2021). "İngiliz bir futbol taraftarını kızdırmak için futboldan 'futbol' olarak bahsetmekten daha kolay bir yol yoktur.". Irish Times. Arşivlenmiş 30 Kasım 2022'deki orijinalinden. alındı 30 Kasım 2022.
  13. ^ "'Futbol' Kelimesinin Kökeni Nedir?". Sözlük Sözlükleri | İngilizce. -Den arşivlendi Orijinal 2 Mayıs 2021 üzerinde. alındı 22 Mart 2021.
  14. ^ "Futbolun kökeni ve anlamı". Online Etimoloji Sözlüğü. Arşivlenmiş 30 Ekim 2018 tarihli orijinalinden. alındı 29 Ekim 2018.
  15. ^ a b madde (isim) 873 Arşivlenmiş 22 Temmuz 2016 Wayback Makinesi görüntülenen Ulusal Arkeoloji Müzesi, Atina
  16. ^ "Oyunun Klasik Futbol Tarihi". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 25 Aralık 2012 üzerinde. alındı 17 Eylül 2013.
  17. ^ "Sürükleyici bir Yunan derbisi". FIFA.com. -Den arşivlendi Orijinal 2 Kasım 2020 üzerinde. alındı 30 Ekim 2020.
  18. ^ a b "FIFA Çin'de bir rüyalar alanı bulurken öfke". Bangkok Post. 5 Haziran 2014.
  19. ^ a b Murray, Scott (2010). Aptallar İçin Futbol. John Wiley ve Oğulları. sayfa 33–. ISBN 978-0-470-66440-7. Arşivlenmiş 20 Nisan 2021'de orijinalinden. alındı 20 Nisan 2021.
  20. ^ Nigel Wilson, Antik Yunanistan Ansiklopedisi, Routledge, 2005, s. 310
  21. ^ Nigel M. Kennell, Erdem Spor Salonu: Antik Sparta'da Eğitim ve Kültür (Yunanistan ve Roma Tarihi Çalışmaları), The University of North Carolina Press, 1995, Google Kitapları Arşivlenmiş 5 Aralık 2016 Wayback Makinesi
  22. ^ Steve Craig, Kadimlerin Spor ve Oyunları: (Tarih Boyunca Spor ve Oyunlar), Greenwood, 2002, tarihinde Google Kitapları Arşivlenmiş 6 Aralık 2016 Wayback Makinesi
  23. ^ Don Nardo, Yunan ve Roma Sporları, Greenhaven Press, 1999, s. 83
  24. ^ Sally ED Wilkins, Ortaçağ kültürlerinin sporları ve oyunları, Greenwood, 2002, tarihinde Google Kitapları Arşivlenmiş 6 Aralık 2016 Wayback Makinesi
  25. ^ "Rugby Futbol Tarihi". Rugby Futbol Tarihi. Arşivlenmiş 25 Mayıs 2017'deki orijinalinden. alındı 19 Haziran 2014.
  26. ^ "Oyunun Klasik Futbol Tarihi". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 28 Mart 2013 üzerinde. alındı 17 Eylül 2013.
  27. ^ "Spor Dalları". Britannica Ansiklopedisi. Arşivlenmiş 17 Nisan 2021'de orijinalinden. alındı 20 Nisan 2021.
  28. ^ "Futbol Tarihi - Kökenler". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 3 Ağustos 2015 üzerinde. alındı 15 Aralık 2017.
  29. ^ Chadwick, Simon; Hamil, Sean, der. (2010). Futbolu Yönetmek: Uluslararası Bir Perspektif. Londra: Routledge. s. 458. ISBN 978-1-136-43763-2. Arşivlenmiş 20 Kasım 2018'deki orijinalinden. alındı 30 Mayıs 2018.
  30. ^ "Futbol Tarihi, Bölüm 2: Oyunun Aztek ve Doğu Versiyonu". Çamaşır Suyu Raporu. 29 Ocak 2009. Arşivlenen Orijinal 19 Şubat 2023 tarihinde.
  31. ^ Roberts, Mike (13 Nisan 2011). "Kolombiya Öncesi Kuzey Amerika'daki Little Brothers of War Ball oyunları" . Aynı eski oyun: futbolun eski kökenlerinin gerçek hikayesi. Barselona. ISBN 978-1-4610-9319-0. OCLC 1022073321. Arşivlenmiş orijinalinden 12 Şubat 2022. alındı 6 Ocak 2021.
  32. ^ "Oyunun Klasik Futbol Tarihi". FIFA. 10 Haziran 2014. Arşivlendi: Orijinal 28 Mart 2013 üzerinde. alındı 19 Haziran 2014.
  33. ^ "Futbol Tarihi - Futbolun anavatanı İngiltere". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 1 Temmuz 2007 üzerinde. alındı 20 Kasım 2006.
  34. ^ Harvey Adrian (2005). Futbol, ​​ilk yüz yıl. Londra: Routledge. s. 126. ISBN 978-0-415-35018-1.
  35. ^ Kazanan, David (28 Mart 2005). "Bir erkek oyununa uygulamalı yaklaşım". The Times. Londra. Arşivlenmiş 28 Mayıs 2020'deki orijinalinden. alındı 7 Ekim 2007.
  36. ^ a b "FA'nın Tarihi". Futbol Federasyonu. Arşivlenmiş 25 Ocak 2013'deki orijinalinden. alındı 9 Ekim 2007.
  37. ^ Genç, Percy M. (1964). Sheffield'da Futbol. Paul. 28–29.
  38. ^ "Futbol Ligi Tarihi". Futbol Ligi. 22 Eylül 2010. kaynağından arşivlendi Orijinal 1 Mayıs 2011 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  39. ^ Parish, Charles; Nauright, John (2014). Dünyada Futbol: Dünyanın En Sevilen Sporu İçin Kültürel Bir Rehber. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. P. 78. ISBN 978-1-61069-302-8. Arşivlenmiş 26 Ekim 2019 tarihli orijinalinden. alındı 8 Aralık 2018.
  40. ^ "IFAB". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 8 Ekim 2011 üzerinde. alındı 10 Aralık 2011.
  41. ^ "Uluslararası FA Kurulu". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 22 Nisan 2007 üzerinde. alındı 2 Eylül 2007.
  42. ^ a b "Her şeyin başladığı yer". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 8 Haziran 2007 üzerinde. alındı 8 Haziran 2007.
  43. ^ a b "IFAB: Nasıl çalışır". FIFA.com. -Den arşivlendi Orijinal 29 Ocak 2021 üzerinde. alındı 30 Ekim 2020.
  44. ^ a b c Townsend, Jon (30 Mayıs 2015). "Avrupa ve Güney Amerika'nın kıta kralları". Bu Futbol Zamanları. Arşivlenmiş 6 Ekim 2022 tarihli orijinalinden. alındı 24 Şubat 2023.
  45. ^ "FIFA Konseyi, FIFA World Cup™'ın temel organizasyon unsurlarını onayladı". www.fifa.com. Arşivlenmiş 24 Aralık 2022 tarihli orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  46. ^ a b c d "Dünya Kupası'na neden Avrupa ve Güney Amerika hakim". Hindustan Times. 8 Aralık 2022. Arşivlenmiş 28 Aralık 2022 tarihli orijinalinden. alındı 24 Şubat 2023.
  47. ^ "Güney Amerika takımlarının Dünya Kulüpler Kupası'nda mücadele etmesinin nedenleri". MARKA. 10 Şubat 2023. Arşivlenmiş orijinalinden 12 Şubat 2023. alındı 25 Şubat 2023.
  48. ^ Robinson, Mark (31 Ağustos 2018). "Karayip futbolu uluslararası düzeyde bir etki yaratabilir mi?". Karayip Beat Dergisi. Arşivlenmiş 1 Aralık 2021 tarihli orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  49. ^ "Okyanusya FIFA haritasından nasıl düştü". Sydney Morning Herald. 16 Ağustos 2003. Arşivlenmiş orijinalinden 25 Şubat 2023. alındı 25 Şubat 2023.
  50. ^ Ingle, Sean; Glendenning, Barry (9 Ekim 2003). "Beyzbol mu Futbol mu: Hangi spor daha fazla seyirci alıyor?". Guardian. İngiltere. Arşivlenmiş 11 Nisan 2008'de orijinalinden. alındı 5 Haziran 2006.
  51. ^ "TV Verileri". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 22 Eylül 2007 üzerinde. alındı 2 Eylül 2007.
  52. ^ "2014 FIFA World Cup™ 3.2 milyar izleyiciye ulaştı, final bir milyar izlendi". FIFA. 16 Aralık 2015. kaynağından arşivlendi Orijinal 19 Aralık 2015 üzerinde. alındı 17 Mart 2017.
  53. ^ "FIFA Anketi: dünya çapında yaklaşık 250 milyon futbolcu" (PDF). FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 15 Eylül 2006 üzerinde. alındı 15 Eylül 2006.
  54. ^ "2006 FIFA Dünya Kupası yayını her zamankinden daha geniş, daha uzun ve daha uzak". FIFA. 6 Şubat 2007. kaynağından arşivlendi Orijinal 11 Ocak 2012 üzerinde. alındı 11 Ekim 2009.
  55. ^ Kapuscinski, Ryszard (2007). Futbol Savaşı.
  56. ^ Stormer, Neil (20 Haziran 2006). "Oyundan daha fazlası". Ortak Zemin Haber Servisi. -Den arşivlendi Orijinal 26 Haziran 2010 üzerinde. alındı 2 Mart 2010.
  57. ^ Austin, Merrill (10 Temmuz 2007). "En İyi Ayak Forvet". Moda dünyası. Arşivlenmiş orijinalinden 28 Şubat 2010. alındı 2 Mart 2010.
  58. ^ Dart, James; Bandini, Paolo (21 Şubat 2007). "Futbol hiç savaş başlattı mı?". Guardian. Londra. Arşivlenmiş 29 Ekim 2007 tarihli orijinalinden. alındı 24 Eylül 2007.
  59. ^ Drezner, Daniel (4 Haziran 2006). "Futbol Savaşları". Washington Post. P. B01. Arşivlenmiş 3 Ekim 2018 tarihli orijinalinden. alındı 21 Mayıs 2008.
  60. ^ "'Küresel Oyun'un Doğuşu"". Küresel Oyun. -Den arşivlendi Orijinal 21 Mayıs 2006 üzerinde. alındı 22 Mayıs 2006.
  61. ^ "Çin ve Tsu Chu". Futbol Ağı. -Den arşivlendi Orijinal 6 Kasım 2012 üzerinde. alındı 1 Mayıs 2006.
  62. ^ a b c "Kadın Futbolunun Kısa Tarihi". İskoç Futbol Federasyonu. şuradan arşivlendi: Orijinal 8 Mart 2005 üzerinde. alındı 18 Kasım 2013.
  63. ^ a b "İki cinsiyetli bir oyun". Herald. Glasgow. 8 Şubat 1997. Arşivlenmiş 7 Kasım 2017'deki orijinalinden. alındı 18 Haziran 2017.
  64. ^ a b "Kadın Futbol Tarihi". Futbol Federasyonu. şuradan arşivlendi: Orijinal 25 March 2009 üzerinde.
  65. ^ a b c d e Gregory, Patricia (3 Haziran 2005). "Kadın futbolu hayatta kalmak için nasıl savaştı". BBC Sport. Arşivlenmiş 2 Aralık 2017 tarihli orijinalinden. alındı 19 Şubat 2010.
  66. ^ Lada, Shawn. "Kadınların futbola katılımı özgürleşme sürecinin bir parçasıydı". Futbol Zamanları. -Den arşivlendi Orijinal 16 Kasım 2006 üzerinde. alındı 4 Mayıs 2006.
  67. ^ Mårtensson, Stefan (Haziran 2010). "Hegemonik erkeklik alanında kadın futbolunu markalaştırmak". Eğlence ve Spor Hukuku Dergisi. 8 (1) 5. iki:10.16997/eslj.44.
  68. ^ "Dick, Kerr Bayanlar FC". Donmouth. Arşivlenmiş 21 Mayıs 2022'deki orijinalinden. alındı 16 Şubat 2023.
  69. ^ "BBC Radio 4 - İç Saha Cephesi - Unutulan İlk Uluslararası Kadın Futbolu Maçı". BBC. Arşivlenmiş orijinalinden 12 Ağustos 2022. alındı 16 Şubat 2023.
  70. ^ Leighton, Tony (10 Şubat 2008). "FA, 1921 yasağı için özür diledi". Guardian. Arşivlenmiş orijinalinden 10 Ağustos 2014. alındı 6 Ağustos 2014.
  71. ^ a b Alexander, Shelley (3 Haziran 2005). "Kadın futboluna öncülük eden öncüler". BBC Sport. Arşivlenmiş 2 Aralık 2017 tarihli orijinalinden. alındı 19 Şubat 2010.
  72. ^ Witzig, Richard (2006). Küresel Futbol Sanatı. CusiBoy Yayıncılık. P. 65. ISBN 978-0-9776688-0-9. Arşivlenmiş 1 Haziran 2021'deki orijinalinden. alındı 6 Ağustos 2014.
  73. ^ a b Wrack, Suzanne (13 Haziran 2022). "FA 1921'de kadın futbolunu nasıl yasakladı ve haklı çıkarmaya çalıştı". Guardian. ISSN 0261-3077. Arşivlenmiş orijinalinden 14 Şubat 2023. alındı 16 Şubat 2023.
  74. ^ Newsham, Gail (2014). Kendilerine Ait Bir Ligde. Dick, Kerr Hanımları 1917–1965. Paragon Yayıncılık.
  75. ^ Campbell, Alan (19 Ekim 2012). "Artık iki devre oyunu değil". Herald. Herald & Times Grubu. Arşivlenmiş 29 Mart 2014'deki orjinalinden. alındı 9 Mart 2014.
  76. ^ a b "Kadın futbolunun tarihi". Futbol Federasyonu. Arşivlenmiş orijinalinden 24 Şubat 2020. alındı 16 Şubat 2023.
  77. ^ "Kadın futbolcular: Yetenekle doğdular, ön yargılarla geride kaldılar". BBC haberleri. 28 Şubat 2018. Arşivlenmiş 7 Kasım 2022'deki orijinalinden. alındı 16 Şubat 2023.
  78. ^ Lasserre, Victoria (7 Temmuz 2022). "5 tarih clefs sur l'histoire du football féminin". Cosmopolitan.fr (Fransızcada). Arşivlenmiş 26 üzerindeki orijinalden Eylül 2022. alındı 16 Şubat 2023.
  79. ^ Wünsch, Silke (20 Haziran 2011). "Kadın futbolcular". DW. Arşivlenmiş 24 Temmuz 2022'deki orijinalinden. alındı 16 Şubat 2023.
  80. ^ Kleen, Brendon (21 Aralık 2022). "Kadın Futbolu Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Büyüyor". Küresel Spor Önemlidir. Arşivlenmiş 29 Ocak 2023'deki orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  81. ^ "Turnuvalar: Kadınlar Dünya Kupası". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 30 Nisan 2011 üzerinde. alındı 11 Mart 2011.
  82. ^ Moore, Kevin (2015). "Futbol ve Olimpiyatlar ve Paralimpikler". Hassan'da David; Mitra, Shakya (editörler). Olimpiyat Oyunları: Yeni Küresel Zorluklarla Karşılaşma. Londra: Routledge. s. 68. ISBN 978-0-415-74176-7. Arşivlenmiş 26 Ekim 2019 tarihli orijinalinden. alındı 8 Ocak 2019.
  83. ^ "FIFA Kadınlar Dünya Kupası Tarihi - Geçmiş Dünya Kupası Galipleri, Ev Sahipleri, En Çok Goller ve daha fazlası". FOX Sports. Arşivlenmiş 6 Aralık 2022 tarihli orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  84. ^ Kelly, Ryan (8 Ağustos 2021). "Futbolda en çok Olimpiyat altın madalyasını hangi ülke kazandı?". Goal.com. Arşivlenmiş 10 Kasım 2022'deki orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  85. ^ Rey, Debora (7 Temmuz 2022). "Güney Amerika kadın futbolu gelişiyor ama daha gidilecek çok yol var". AP HABERLERİ. Arşivlenmiş 28 Kasım 2022'deki orijinalinden. alındı 25 Şubat 2023.
  86. ^ "Çevre". FIFA Kalite Programı. -Den arşivlendi Orijinal 19 Kasım 2016 üzerinde.
  87. ^ "futbol nasıl oynanır". -Den arşivlendi Orijinal 3 Nisan 2011 üzerinde. alındı 3 Ocak 2011.
  88. ^ a b c "Oyunun kanunları (Kanun 12)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 11 Ekim 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  89. ^ "Kural 11 – Ofsayt" (PDF). Oyunun Kanunları 2010/2011. FIFA. P. 31. Arşivlendi Orijinal (PDF) 4 Temmuz 2010 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  90. ^ a b c "Oyunun kanunları (Kanun 8)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  91. ^ "İngiltere Premier Ligi (2005/2006)". sporpress.com. -Den arşivlendi Orijinal 27 Eylül 2007 üzerinde. alındı 5 Haziran 2007.
  92. ^ a b "Oyunun kanunları (Kanun 3 – Oyuncu Sayısı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  93. ^ "Açıklanan futbol pozisyonları: isimler, sayılar ve ne yaptıkları". Bundesliga. Arşivlenmiş orijinalinden 28 Şubat 2021. alındı 3 Şubat 2021.
  94. ^ "Pozisyon rehberi, kimler bir takımda?". BBC Sport. 1 Eylül 2005. Arşivlenmiş 5 Kasım 2006'deki orijinalinden. alındı 24 Eylül 2007.
  95. ^ "Formasyonlar". BBC Sport. 1 Eylül 2005. Arşivlenmiş orijinalinden 25 Ağustos 2007. alındı 24 Eylül 2007.
  96. ^ "Oyunun Kanunları". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 1 Eylül 2007 üzerinde. alındı 2 Eylül 2007.
  97. ^ "Ofsayt ve hentbol kuralları, beyin sarsıntısı değişiklikleriyle birlikte Ifab incelemesinde". BBC Sport. 29 Şubat 2020. Arşivlenmiş 31 Ocak 2021'deki orijinalinden. alındı 3 Aralık 2020.
  98. ^ Reilly, Thomas; Williams, A. Mark, editörler. (2005). Bilim ve Futbol (İkinci baskı). Londra: Routledge. P. 235. ISBN 978-0-415-26231-6. Arşivlenmiş orijinalinden 12 Şubat 2022. alındı 3 Aralık 2020.
  99. ^ Maurer, Pablo. "ABD futbolu, MLS'yi başlatmadan önce oyunda 10 değişikliği nasıl denedi?". Atletik. Arşivlenmiş 11 Ekim 2022 tarihli orijinalinden. alındı 8 Kasım 2021.
  100. ^ "Erkek Çocuklara Sağlık Önerileri". Strikeingeagles.tripod.com. Arşivlenmiş 27 üzerindeki orijinalden Eylül 2013. alındı 24 Eylül 2013.
  101. ^ "Futbol Pozisyon Belgesi" (PDF). Arşivlenmiş (PDF) 28 üzerindeki orijinalden Eylül 2013. alındı 24 Eylül 2013.
  102. ^ "Futbolun en büyük baş ağrısı". Marca. İspanya. 12 Mart 2017. Arşivlenmiş 17 Mayıs 2018'deki orijinalinden. alındı 17 Mayıs 2018.
  103. ^ "Oyunun kanunları (Kanun 4 – Oyuncuların Ekipmanı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  104. ^ "2022/23'ten itibaren tüm üst düzey müsabakalarda beş oyuncu değişikliğine izin verilir". 90dk.com. 13 Haziran 2022. Arşivlenmiş 13 Ocak 2023'deki orijinalinden. alındı 13 Ocak 2023.
  105. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 3 – Oyuncu değişikliği prosedürü)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 11 Ekim 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  106. ^ "Kanun 3 – Oyuncu Sayısı" (PDF). Oyunun Kanunları 2010/2011. FIFA. P. 62. Arşivlendi Orijinal (PDF) 4 Temmuz 2010 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  107. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 5 – Hakem)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  108. ^ "Video Yardımcı Hakem (VAR) Deneyi – Protokol (Özet)". Uluslararası Futbol Birliği Kurulu. 26 Nisan 2017. kaynağından arşivlendi Orijinal (PDF) 27 Nisan 2017 üzerinde. alındı 26 Nisan 2017.
  109. ^ "Oyunun Kanunları 2013/2014" (PDF). FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 17 Temmuz 2013.
  110. ^ "Futbol üretimi". FIFA kalite programı. FIFA. -Den arşivlendi Orijinal 4 Eylül 2016 üzerinde. alındı 3 Temmuz 2014.
  111. ^ Summers, Chris (2 Eylül 2004). "Hiç tamamen metrik olacak mıyız?". BBC haberleri. Arşivlenmiş 10 Ekim 2007 tarihli orijinalinden. alındı 7 Ekim 2007.
  112. ^ "Kale çizgisi teknolojisi buza girdi". FIFA. 8 Mart 2008. kaynağından arşivlendi Orijinal 22 Mart 2019 üzerinde. alındı 19 Haziran 2010.
  113. ^ "Oyun Yasalarında FIFA Değişiklikleri, 2008" (PDF). FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 30 Nisan 2011 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  114. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 1.1 – Oyun alanı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  115. ^ "Oyunun kanunları (Kanun 1.4 – Oyun Alanı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 11 Ekim 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  116. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 1.3 – Oyun alanı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 11 Ekim 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  117. ^ a b "Oyun kuralları (Kanun 7.2 – Maçın süresi)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 11 Ekim 2007 üzerinde. alındı 24 Eylül 2007.
  118. ^ "Oyun Yasalarının Yorumlanması - Yasa 07" (PDF). FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 21 Temmuz 2012.
  119. ^ "Kural 7 - Maçın Süresi" (PDF). FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal (PDF) 4 March 2011 üzerinde.
  120. ^ "Futbol reformları: Ifab'da tartışılacak 45 dakikalık yarıyı hurdaya çıkarmak". BBC Sport. 18 Haziran 2017. Arşivlenmiş 22 Mart 2018'deki orjinalinden. alındı 7 Mart 2018.
  121. ^ Her Maçı Zamanladık. Dünya Kupası Durdurma Süresi Çılgınca Hatalı Arşivlenmiş 12 Kasım 2020 Wayback Makinesi, David Bunnell, FiveThirtyEight, 27 Haziran 2018
  122. ^ Sunday Times Resimli Futbol Tarihi Reed International Books Limited 1996. s. 11 ISBN 1-85613-341-9
  123. ^ "Oyun kuralları (Kanun 7.3 – Maçın süresi)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 19 Ekim 2007 üzerinde. alındı 3 Mart 2010.
  124. ^ Örneğin, FA Kupası yarı final öncesi.
  125. ^ "Oyunun kuralları (Kural 15 – Taç Atışı)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 14 Ekim 2007.
  126. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 16 – Kale Vuruşu)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 14 Ekim 2007.
  127. ^ "Oyunun kanunları (Kanun 17 – Köşe Vuruşu)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 14 Ekim 2007.
  128. ^ a b "Oyunun kuralları (Kanun 13 – Serbest Vuruşlar)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 14 Ekim 2007.
  129. ^ "Oyunun kuralları (Kanun 14 – Penaltı Vuruşu)". FIFA. şuradan arşivlendi: Orijinal 13 Eylül 2007 üzerinde. alındı 14 Ekim 2007.
  130. ^ "Yöneticiler için kartlar teknik alanda davranışı nasıl iyileştirdi". Bağımsız. 13 Mayıs 2020. Arşivlenmiş 13 Ocak 2023'deki orijinalinden. alındı 13 Ocak 2023.
  131. ^ "Hakem işaretleri: avantaj". BBC Sport. 14 Eylül 2005. Arşivlenmiş 12 Ocak 2016'deki orijinalinden. alındı 4 Mart 2011.
  132. ^ "Kural 5: Hakem: Avantaj" (PDF). Oyunun Kanunları 2010/2011. FIFA. P. 66. Arşivlendi Orijinal (PDF) 4 Temmuz 2010 üzerinde. alındı 4 Mart 2011.
  133. ^ "Kural 5: Hakem" (PDF). Oyunun Kanunları. FIFA. P. 24. Arşivlendi Orijinal (PDF) 6 Ağustos 2013 üzerinde. alındı 5 Mayıs 2012.
  134. ^ a b Örneğin, bkz. Futbol FederasyonuFA müsabakalarında oyuncu askıya alma ile ilgili kuralları: "DİSİPLİN İŞLEMLERİ". Futbol Federasyonu. Arşivlenmiş 6 Kasım 2016'deki orijinalinden. alındı 1 Şubat 2016.
  135. ^ "Futbol Ligi yönetim cezası 12 puana yükseltildi". BBC Sport. 5 Haziran 2015. Arşivlenmiş orijinalinden 4 Ağustos 2018. alındı 17 Mayıs 2018.
  136. ^ a b "Üye Dernekler". FIFA. Arşivlenmiş orijinalinden 20 Şubat 2023. alındı 20 Şubat 2023.
  137. ^ "2006 FIFA Dünya Kupası yayını her zamankinden daha geniş, daha uzun ve daha uzak". FIFA. 6 Şubat 2007. kaynağından arşivlendi Orijinal 20 Ocak 2012 üzerinde. alındı 11 Ekim 2009.
  138. ^ Tom Dunmore, Tarihsel Futbol Sözlüğü Arşivlenmiş 7 Ocak 2017 Wayback Makinesi, P. 235, alıntı "Dünya Kupası artık dünyada televizyonda en çok izlenen spor olayı, hatta Olimpiyat Oyunlarının da ötesinde."
  139. ^ Stephen Dobson ve John Goddard, Futbol Ekonomisi Arşivlenmiş 7 Ocak 2017 Wayback Makinesi, P. 407, alıntı "Dünya Kupası, dünyada en çok izlenen spor olayıdır: Almanya'daki 2006 Dünya Kupası için tahmini kümülatif televizyon izleyicisi 26.2 milyar, maç başına ortalama 409 milyon izleyiciydi."
  140. ^ Glenn M. Wong, Sporda Kariyer İçin Kapsamlı Kılavuz Arşivlenmiş 7 Ocak 2017 Wayback Makinesi, P. 144, alıntı "Dünya Kupası, dünyanın en çok izlenen spor etkinliğidir. 2006 yılında 30 ülkede 214 milyardan fazla izleyici Dünya Kupası'nı televizyondan izledi ve turnuvanın 3.3 maçını 64 milyondan fazla seyirci izledi. "
  141. ^ Mcnulty, Phil. "Arjantin dramatik Dünya Kupası finalini penaltılarla kazandı". BBC Sport. BBC. Arşivlenmiş 18 Aralık 2022 tarihli orijinalinden. alındı 19 Aralık 2022.
  142. ^ "Futbol Gereçleri ve Tarihçesi". Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC). Arşivlenmiş 6 Temmuz 2014'deki orijinalinden. alındı 4 Mart 2011.
  143. ^ "Etkinlik Rehberi – Futbol". Spor hayatı. 365 medya grubu. şuradan arşivlendi: Orijinal 30 Nisan 2011 üzerinde. alındı 5 Mart 2011.
  144. ^ "Organizasyon Komitesi FIFA Dünya Kulüpler Kupası formatını güçlendiriyor". FIFA. 14 Ağustos 2007. kaynağından arşivlendi Orijinal 31 Mayıs 2008 üzerinde. alındı 7 Ekim 2007.
  145. ^ McMahon, Bobby (21 Aralık 2017). "El Clásico Görülmesi Gereken Bir Oyun, Ama Küresel Seyircisi Abartılıyor mu?". Forbes. Arşivlenmiş 18 Mayıs 2018'deki orijinalinden. alındı 17 Mayıs 2018.
  146. ^ Fort, Rodney (Eylül 2000). "Avrupa ve Kuzey Amerika Sporları Farklılıkları (?)". İskoç Politik Ekonomi Dergisi. 47 (4): 431-55. iki:10.1111 / 1467-9485.00172.
  147. ^ "Estudiantes, Arjantin Apertura unvanını kazandı". Fox Sports. İlişkili basın. 13 Aralık 2010. Arşivlenmiş 23 Haziran 2013'deki orijinalinden. alındı 4 Mart 2011. Arjantin'de ve Latin Amerika'nın çoğunda kullanılan sistemde, her yıl Apertura ve Clausura olmak üzere iki sezon unvanı verilir.
  148. ^ Hughes, Ian (31 Mart 2008). "Avrupa'yı fetheden Premier Lig". BBC Sport. Arşivlenmiş 18 Kasım 2018'deki orijinalinden. alındı 27 Mayıs 2008.
  149. ^ Taylor, Louise (29 Mayıs 2008). "Oyuncular ve menajerler para kazandıkça lider kulüpler kaybediyor". Guardian. Londra. Arşivlenmiş 7 Nisan 2013'de orijinalinden. alındı 28 Kasım 2008.

Dış bağlantılar