Bugünkü yazımızda zamanla pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu olan Asyut'den bahsedeceğiz. Asyut, kişisel düzeyden profesyonel düzeye kadar farklı alanlarda tartışma ve tartışmalara yol açan bir kavramdır. Asyut ortaya çıkışından bu yana, anlamını ve toplum üzerindeki etkisini daha iyi anlamaya çalışan araştırmacıların, uzmanların ve meraklı kişilerin ilgisini çekti. Tarih boyunca Asyut, insanların düşünme ve hareket etme şeklini etkileme yeteneğini kanıtlamıştır ve bu makalede onun hayatımızdaki geçerliliğinin ve devam eden varlığının ardındaki bazı nedenleri araştıracağız.
Asyut (Arapça: أسيوط), Orta Mısır'da Nil ırmağı kıyısında bir kenttir. Nil'in batı kıyısında Minya ve Sohag kentleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Mısır'ın Asyut ilinin idari merkezidir. Hemen yakınlarında ise antik Asyut kentinin harabeleri bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 390,000 kadardır. Mısır'da Kıptiler'in en yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biridir.
Asyut kentinin adı Eski Mısırca Zawty'den gelmektedir. Bu sözcük geç dönem Mısırcası'na Səyáwt olarak, bu da Kıpti diline Syowt olarak geçmiştir. Yunan ve Roma yönetimi sırasında kente Lycopolis ya da Lykopolis adı verilmiştir.
M.Ö. 3100 yıllarında antik Asyut kenti Yukarı Mısır'ın 13. Nome'sinin başkentiydi. Asyut'un başlıca önemli tanrıları Anubis ve Wepwawet idi. Daha sonraları, özellikle 11. Hanedan sırasında Teb kentinin önem kazanmasıyla Asyut gözden düştü.
Yunan ve Roma dönemlerinde Asyut kentinin halkı Likopoliten adı verilen ayrı bir Kıpti lehçesi konuşurdu.
![]() | Mısır'daki bir yerleşim yeri ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |