Bizi her zaman büyüleyen bir şey varsa o da Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma'dir. Çok eski zamanlardan beri Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma bir çalışma, hayranlık ve tartışma konusu olmuştur. Tarih üzerindeki etkisi, kültür üzerindeki etkisi veya günümüz toplumundaki önemi nedeniyle Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma akademisyenlerin, profesyonellerin ve meraklıların büyük ilgisini çeken bir konu olmaya devam ediyor. Bu yazıda Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma ile ilgili tüm yönleri, kökenlerinden modern dünyaya etkisine kadar kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Kapsamlı ve zenginleştirici bir analiz yoluyla Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma hakkındaki bilgimizi ve anlayışımızı genişletmeyi ve hatta belki bizi şaşırtan yeni yönleri keşfetmeyi umuyoruz. Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma'deki bu büyüleyici yolculukta bize katılın; gizemlerini ve anlamlarını birlikte çözelim. Kaçırma!
Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma (ABİHA) (İngilizce: Treaty on the Functioning of the European Union), Avrupa Birliği'nin anayasal temelini oluşturan iki antlaşmadan biridir, diğeri ise daha önce Avrupa Topluluğunu Kuran Antlaşma (ATA) olarak bilinen Avrupa Birliği Antlaşması'dır (ABA).[1]
Antlaşma, Avrupa Toplulukları'nın (AT) en bilineni olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) kurulmasını sağlayan Roma Antlaşması (tam adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Antlaşma) olarak ortaya çıkmıştır. Antlaşma 25 Mart 1957 tarihinde Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya tarafından imzalanmış ve 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Günümüzde Avrupa Birliği'nin en önemli iki antlaşmasından biri olmaya devam etmektedir.
Adı 1957'den bu yana iki kez değiştirilmiştir. 1992'deki Maastricht Antlaşması ile Roma Antlaşması'nın resmi başlığından "ekonomik" kelimesi çıkarılmış ve 2009'da Lizbon Antlaşması ile "Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma" olarak yeniden adlandırılmıştır.
![]() | Avrupa Birliği ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |