Aşağıdaki makalede şu anda büyük ilgi ve tartışma yaratan Bağlantı dengesizliği konusuna değinilecektir. Uzun süredir Bağlantı dengesizliği, alandaki uzmanların araştırma ve analiz konusu olmuştur ve etkisi toplumun çeşitli kesimlerine ulaşmıştır. Bu vesileyle, Bağlantı dengesizliği'in en alakalı yönlerini kapsamlı bir şekilde analiz etmenin yanı sıra önemini ve etkisini anlamamıza olanak tanıyan farklı perspektifleri ele almaya çalışacağız. Ayrıntılı ve titiz bir analiz yoluyla, okuyucunun bu konu hakkında geniş ve eksiksiz bir anlayışa sahip olmasını sağlamak için Bağlantı dengesizliği'e kapsamlı bir bakış sunulması amaçlanmaktadır.
Genetikte, bağlantı dengesizliği iki veya daha fazla lokusun alellerin rastgele olmayan birlikteliğidir (bu lokusların aynı kromozomda bulunmayabilir). Bu olgu, genetik bağlantılık ile karıştırılmamalıdır: bu, aynı kromozomda bulunan, aralarında sınırlı oranda rekombinasyon olan iki veya daha fazla lokusun birlikteliğidir. Bağlantı dengesizliğinde bazı alel veya genetik belirteç (marker) kombinasyonları, bu alellerin topluluktaki sıklıklarına bağlı olarak belli haplotiplerin rastgele oluşturmasından beklenen kombinasyonlardan daha sık veya daha ender olarak bulunur. Belli lokuslardaki polimorfizmlerin rastgele olmayan şekilde birliktelikleri onların bağlantı dengesizliği ile ölçülür.
Bağlantı dengesizliği genelde genetik bağlantı ve rekombinasyon hızı ile; mutasyon oranı ile; rastgele sürüklenme ve rastgele olmayan çiftleşme ile; ve topluluğun yapısı ile ilişkilidir. Örneğin, bakteri gibi bazı organizmalarda bağlantı dengesizliği görülmesinin nedeni, bunların eşeysiz üremesi ve bağlantı dengesizliğini bozacak bir rekombinasyon olmamasıdır.
![]() | Genetik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |