Barnaba Oriani

Günümüzde, Barnaba Oriani günümüz toplumunda büyük önem taşıyan bir konudur. Onlarca yıldır Barnaba Oriani siyasetten bilime kadar farklı alanlarda ilgi ve tartışma konusu olmuştur. Barnaba Oriani'i çevreleyen, kökenlerinden küresel etkilerine kadar pek çok husus vardır. Bu makalede, Barnaba Oriani'in en alakalı yönlerinden bazılarını inceleyeceğiz ve onun günümüzdeki çeşitli boyutlarını ve etkilerini ele alacağız. Ekonomi üzerindeki etkisinden, günlük hayata yansımalarına ve diğer bilgi alanlarıyla olan ilişkisine kadar Barnaba Oriani, günümüz dünyayı anlamak için büyük önem taşıyan bir çalışma konusu ve yansıması olarak sunuluyor. Bu doğrultuda, Barnaba Oriani etrafında ortaya çıkan bazı fikir ve teorilerin yanı sıra günümüzde geçerliliğini koruyan bakış açıları ve tartışmaları da analiz edeceğiz.

Barnaba Oriani
Doğum17 Temmuz 1752
Garegnano, Milano Dükalığı
Ölüm12 Kasım 1832
Milano, Lombardiya-Venedik Krallığı
Milliyetİtalya İtalyan
Kariyeri
DalıGökbilim

Barnaba Oriani (17 Temmuz 1752, Garegnano, Milano Dükalığı – 12 Kasım 1832, Milano, Lombardiya-Venedik Krallığı), İtalyan Barnabit Tarikatı'na ait katolik bir rahip, jeodezist, gökbilimci ve bilim insanı.

Garegnano'daki ilkokul eğitiminden sonra Milano'da San Alessandro Koleji'nde fizik, matematik, felsefe ve ilahiyat eğitimini tamamladıktan sonra, 1775 yılında rahip oldu.[1]

Gökbilime olan yoğun ilgisi nedeniyle 1776 yılında Brera Gözlemevi'nde çalışmaya başladı, 1778'de asistan ve nihayet 1802 yılında müdür yardımcısı oldu. Giuseppe Piazzi ile 37 yıl pek çok gökbilim projesinde beraber çalıştı. Gökbilim çalışmaları nedeniyle asteroit (4540) Oriani'ye adı verildi. Bu asteroit, 6 Kasım 1988'de İtalya'da Osservatorio San Vittore gözlemevinde keşfedilmiştir. Oriani, 12 Kasım 1832'de 80 yaşında ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Catholic Encyclopedia". 25 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2011.