Beş Barbarlık

Bugünkü yazımızda farklı alanlarda ilgi ve tartışma yaratan Beş Barbarlık konusuna değineceğiz. Beş Barbarlık kişisel, mesleki, kültürel, tarihi, sosyal veya politik yönlerden değişebildiği için tek bir odak noktasıyla sınırlı olmayan bir konudur. Pek çok kişinin dikkatini çeken bir konudur ve kapsamını ve etkisini daha iyi anlamak için konuyu farklı perspektiflerden tartışmak önemlidir. Bu makale boyunca Beş Barbarlık ile ilgili farklı yönleri analiz edeceğiz, sonuçlarını ve olası çözümlerini araştıracağız.

Beş Barbarlık veya Wu Hu (Çince: 五胡; pinyin: Wǔ Hú), Doğu Han hanedanlığında kuzey Çin'e göç eden ve ardından Batı Jin hanedanını deviren ve 4.-5. yüzyıllarda kendi krallıklarını kuran beş Han olmayan antik halk için Çin tarihyazımında verilmiş addır. Beş Barbarlık olarak sınıflandırılan halklar Hiyungunlar, Jie, Siyenpiler, Di ve Qiang idi.[1] Bu halkların proto Moğol, Türk, Yenisey ve Çin-Tibet dilleri konuşmuş olabilecek farklı kabilelerden oluştuğu düşünülür.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ A History of Chinese Civilization 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jacques Gernet, Cambridge University Press 1996 P.186-87
  2. ^ Tang China: vision and splendour of golden age 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Edmund Capon. 1989, page 14.
  3. ^ Renditions, Issues 15-18 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Centre for Translation Projects, Chinese University of Hong Kong, 1981, page 82.