Modern toplumda Bireyselleştirilmiş eğitim programı'in önemi yadsınamaz. Antik çağlardan beri Bireyselleştirilmiş eğitim programı insanlığın kolektif bilincinde yinelenen bir tema olmuştur. Etkisi kişisel alandan kamusal alana kadar birçok yönü kapsamaktadır. Şu anda Bireyselleştirilmiş eğitim programı farklı bilgi alanlarında tartışma ve analiz konusu olmaya devam ediyor. Tarih boyunca Bireyselleştirilmiş eğitim programı bir ilham, çatışma ve sosyal değişim kaynağı olmuştur. Bu makalede Bireyselleştirilmiş eğitim programı'e ve onun yaşamlarımız üzerindeki etkisine dair çeşitli bakış açılarını inceleyeceğiz.
Engellilik |
---|
|
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), Özel eğitime gereksinim duyan bireylerin değerlendirme sonuçları esas alınarak; gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve performansları doğrultusunda hedeflenen amaçlara ulaşmaya yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren kapsamlı ve bireyselleştirilmiş programları ifade eder.[1]
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere en üst düzeyde eğitim verme amacı taşımaktadır.
Kaynaştırma eğitimi, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, okulda ya da herhangi bir eğitim kurumunda, akranlarıyla birlikte eğitim almalarını sağlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, özel eğitimde yer alan öğrencilerin sosyal, akademik ve duygusal olarak genel eğitimdeki diğer öğrencilerle bir arada olmalarını ve aynı sınıf veya okulda eğitim almalarını hedefler.
1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 4. maddesi f bendi, "Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı[3] geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır." diyerek BEP'in hazırlanmasını ve uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir.