Biyolojik antropoloji

Günümüz dünyasında, Biyolojik antropoloji çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Biyolojik antropoloji gerek toplum üzerindeki etkisi, gerek tarihsel önemi, gerekse popüler kültür üzerindeki etkisi nedeniyle farklı alanlarda merak ve tartışma uyandıran bir konudur. Bu makalede, Biyolojik antropoloji ile ilgili farklı yönleri ve bakış açılarını inceleyerek onun günümüz dünyasındaki önemini ve sonuçlarını analiz edeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla, Biyolojik antropoloji hakkındaki anlayışımızı derinleştirmeye çalışacağız ve okuyucuların bu büyüleyici konuyu derinlemesine incelemesine ve bu konudaki bilgilerini genişletmesine olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sunacağız.

Biyolojik antropoloji veya Fiziksel antropoloji, insanların, Homininilerin ve Primatların biyolojik evrim ve davranışsal yönlerini evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilimsel bir disiplindir.[1] Hominini canlılarının neslinin tükenmesi nedeniyle fosil kayıtlardan sıkça yararlanılır. Antropolojinin bir alt alanı olan Biyolojik antropoloji, insanları sistematik olarak biyolojik bir perspektiften inceler.

Dallar

Antropolojinin bir alt alanı olan Biyolojik antropoloji, kendi içinde de birçok alt dala bölünmüştür. Biyolojik antropolojinin alt dalları şunlardır:

  • Biyoarkeoloji: Geçmiş insan kültürlerinin incelenmesi adına arkeolojik bağlamda ele geçirilen insan kalıntılarını inceleyen alt daldır. Bu çalışmalarda ele geçirilen kalıntılar sıklıkla kemikler olsa da kendini korumuş dokularıda içerebilmektedir.
  • Evrimsel biyoloji: Tek bir ortak atadan başlayarak, dünyadaki yaşam çeşitliliğini üreten evrimsel süreçlerin inceleyen alt daldır. Bu süreçler doğal seçilim, ortak soy ve türleşmeyi içerir.
  • Evrimsel psikoloji: Psikolojik özellikleri çağdaş evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen alt daldır.
  • Adli antropoloji: Fiziksel antropoloji ve insan osteolojisi biliminin yasal bir ortamda, çoğunlukla mağdurun kalıntılarının ayrışmanın ileri aşamalarında olduğu ceza davalarında uygulandığı alt daldır.
  • İnsan biyolojisi: İnsanları genetik, evrim, fizyoloji, anatomi, epidemiyoloji, antropoloji, ekoloji, beslenme, popülasyon genetiği ve sosyokültürel etkiler gibi birçok farklı bilgi alanının etkileri ve etkileşimi yoluyla inceleyen alt daldır.
  • Paleoantropoloji: İnsan soyunun yanı sıra insan evriminin gerçekleştiği çevredeki morfolojik ve davranışsal değişiklikleri belirlemek için esas olarak soyu tükenmiş hominin ve diğer primat türlerinin kalıntılarını kullanan, insan evrimine ilişkin fosil kanıtlarının inceleyen alt daldır.
  • Paleopatoloji: Fosilleri ve kemik kalıntılarını inceleyerek, geçmişteki insan ve hayvan bedenlerini etkilemiş olan hastalıkları inceleyen alt daldır.
  • Primatoloji: İnsan dışı primatların davranışlarını, morfolojisini ve genetiğini inceleyen alt daldır.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jurmain, R, et al (2015), Introduction to Physical Anthropology, Belmont, CA: Cengage Learning.