Cesare Lombroso

Günümüz dünyasında, Cesare Lombroso toplumda olağandışı bir önem kazanmıştır. Ekonomiye olan etkisinden, popüler kültüre olan etkisinden ya da bilim alanındaki öneminden dolayı Cesare Lombroso her yaştan ve her kesimden insanın ilgi duyduğu bir konu olduğunu kanıtladı. Tarih boyunca Cesare Lombroso, medeniyetin gidişatını şekillendiren önemli kilometre taşlarına işaret ederek insanlığın evriminde çok önemli bir rol oynamıştır. Bu makalede, Cesare Lombroso'in çeşitli yönlerini ve farklı alanlardaki etkisini inceleyeceğiz, mevcut bağlamdaki alaka düzeyini analiz edeceğiz ve gelecekteki etkisini tahmin edeceğiz.

Cesare Lombroso
İtalyan kriminolog.
Doğum6 Kasım 1835
Verona, İtalya
Ölüm1909 (73-74 yaşlarında)
Torino, İtalya
Kariyeri
DalıKriminoloji
İmza

Cesare Lombrosso (d. Ezechia Marco Lombroso; 6 Kasım 1835, Verona – ö. 19 Ekim 1909, Torino), İtalyan kriminolog ve hekim.

Kariyeri

İtalyan Pozitivist Kriminoloji Okulu'nun kurucusu, genelde kriminolojinin babası olarak bilinir. Lombrosso, suçun insan doğasının bir karakter özelliği olduğunu savunan, var olan klasik okulu reddetmiştir. Bunun yerine, fizyonomiden, yozlaşma teorisinden, psikiyatriden, Sosyal Darwinizmden elde ettiği konseptleri kullanarak Lombrosso'nun oluşturduğu antropolojik kriminoloji teorisi temelde suçun irsi (kalıtsal) olduğunu ve “suçlu doğan” birinin fiziksel kusurlar ile tanımlanabileceğini belirtmiştir. Bazı insanların doğuştan suça eğilimli olduğunu, bu kişilerin bir takım ruhsal anormallikler sergilediğini ve suçlu insanların, kafa yapılarından hemen tanınabileceğini iddia etmiştir. Ona göre, doğuştan suçlu kişiler ile ilkel ataları arasında kalıtımsal bir bağ vardır. Bir şekilde ilkel atalarına çekmişlerdir. Araştırma sonuçlarından 2 ilginç örnek; dolandırıcılık suçu işleyen insanların genellikle kısa boylu ve şişman olduklarını eğer bu tipe uygun değilse dolandırıcıların birçoğunun gözlerini kırpmak gibi çeşitli tiklere sahip olduğu sonucuna varmıştır.

Eserleri

  • Lombroso, C. "Criminal Man" Duke University Press Books (6 Temmuz 2006)

Kaynakça