Curie

Curie son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Toplum ve kültür üzerindeki etkisiyle çok sayıda tartışmaya ve çelişkili görüşe yol açtı. Curie, ortaya çıkışından günümüze kadar çalışma ve araştırma konusu olmuştur ve akademisyenlerin, uzmanların ve kamuoyunun ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Bu makalede Curie ile ilgili farklı yönleri keşfederek etkisini, zorluklarını ve fırsatlarını analiz edeceğiz.

Curie
Neyin birimiRadyoaktivite
SembolCi
Adını aldığıMarie Curie ve Pierre Curie
Birim dönüşümleri
1 Ci ...... eşittir ...
  SI sistemi 37 GBq (Giga Bekerel)

Curie (Ci), SI sınıfında yer almayan bir radyoaktivite birimidir. Radyoaktif bir maddenin saniyede yaptığı bozunum miktarını belirtir. Adını Marie ve Pierre Curie'den almıştır.[1][2] SI birim sistemindeki karşılığı Bekereldir.

1 Ci = 3.7 × 1010 bozunum/saniye biçiminde tanımlanmaktadır. Bu, yaklaşık olarak 1 gram radyumun saniyede yaptığı bozunum sayısıdır.

1975 yılında SI sisteminde yerini Bekerele bırakmıştır.[1] Ancak hala tıp gibi uygulamalarda Curie kullanımı yaygındır.

Kaynakça

  1. ^ a b "curie - Britannica Online Encyclopedia". 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  2. ^ Paul W. Frame. "How the Curie Came to Be". 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013.