Günümüz dünyasında Daidalos benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Bilim, teknoloji, sanat, siyaset ya da günlük yaşam alanında olsun, Daidalos dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konu. Etkisi yaşamlarımızda önemli ölçüde hissedildi ve Daidalos hakkındaki algımızı ve anlayışımızı değiştiren tartışmalara, ihtilaflara ve keşiflere yol açtı. Bu makalede bu olguyu derinlemesine inceleyeceğiz, çeşitli yönlerini, tarihini, mevcut etkisini ve gelecekteki potansiyelini analiz edeceğiz.
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli. (Nisan 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Yunan mitolojisi |
---|
![]() |
İlahlar |
Kahramanlar ve kahramanlık |
İlgili maddeler |
Daidalos veya Daidalus (Grekçe: Δαίδᾰλος, Daídălos; Latince: Daedalus; Etrüskçe: Taitale) Yunan mitolojisi'nde eli her sanata yatkın olan bir karakterdir. Daidalos ismi "çalışmak, ustalık yapmak" anlamındaki Yunanca daidắllō (δαιδᾰ́λλω) fiilinden gelmektedir ve "eli işe yatkın, mahir" anlamındadır. Yunan mitolojisindeki, Kekrops, yani Attika'nın kral soyundan gelme olduğu varsayılan Atina'lı bir zanaatkâr sanatçıdır. İkaros (Ἴκαρος) ve İapyks (Ἰάπυξ) adlı iki oğlu vardır. İlk kez Homeros tarafından Ariadne'nin dans yerinin mimarı olarak anlatılır.[1]
Daidalos, hem mimar hem heykeltıraş hem de her türlü mekanik araçları yapan çok yönlü bir yaratıcıdır. Sanatının en önemli yaratısı olarak, Platon'un Menon adlı diyaloğunda sözü geçen canlı heykelleri gösterilebilir.
Atina'da atölyesinde Talos adındaki yeğeni ile birlikte çalışır. Ancak Talos çok yetenekli bir gençtir ve ustası Daidalos'u bile geride bırakacak kadar çalışkandır. Talos'un ölü bir yılanın dişlerini kullanarak testereyi icat etmesi, ustası Daidalos'u çok kıskandırır ve çırağını Akropolis'ten aşağı atarak öldürmesine neden olur. Bu cinayet ortaya çıktığı vakit, Daidalos Girit kralı Minos'a sığınır.
Minos ondan kızı Ariadne için bir dans yeri inşa etmesini ister. Orada bir saray cariyesinden oğlu İkaros dünyaya gelir.
Daidalos daha sonra daha değişik entrikaların içine girer. Minos'un karısı Pasiphae ondan Minos'un Poseidon'a kurban etmediği boğayla çifleşmek için Daidalos'tan özel bir düzenek ister. Daha sonra Minos'un istediği labirentin planını yapar. Buraya daha sonra Minotauros kapatılacaktır. Daha sonra Daidalos kralın kızı Ariadne'ye Theseus'un labirentten çıkması için iplik yumağı fikrini verir ve labirentin merkezine giden yolu tarif eder. Minotor'un ölümünden sonra Minos bunu sineye çekemez ve Daidalos'u oğlu İkaros'la birlikte labirente kapatır.Daha sonra Daidalos labirentten kaçmak için her şeyi dener ve labirentin derinliklerinde Minos'tan kurtulup labirenti kendine ev yapar.Minos ölse bile asla Daidalos'un peşini bırakmayacağına dair yemin eder ve öldükten sonra hayaleti Daidalos'u labirentte aramaya devam eder.
Burada oğlu İkaros ile beraber bir süre hapis kalır. Bir süre sonra, aklına balmumu ve tüylerden, tıpkı kazlarınki gibi bir kanat yapıp havalanmak gelir. Planını uygular. Böylece kendisinin ve oğlu İkaros'un balmumundan kanatları olur. Havalanarak labirentten çıkmayı başarırlar. Daidalos, İkaros'a uçarken çok alçalırsa denize düşeceğini, çok yükselirse de güneşin tüyleri birbirine bağlayan balmumlarını eriteceğini tembihler. Ancak uçmanın cazibesine iyice kapılan İkaros, babasının uyarılarına kulak asmaz, bu uyarılara uygun davranmaz ve yükseldikçe yükselir. Ancak güneş balmumlarını eritir ve İkaros artık uçamayarak denize düşer, ardından da boğularak ölür.
![]() | Yunan mitolojisi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |