Bu yazıda, günümüzde büyük önem taşıyan bir konu olan Defragmentasyon konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Defragmentasyon, çeşitli alanlarda büyük ilgi ve tartışmalara yol açan, çelişkili görüşler ve farklı bakış açıları yaratan bir kavramdır. Bu anlamda, gerçek kapsamını ve etkisini anlamak için Defragmentasyon ile ilgili tüm hususları detaylı bir şekilde analiz etmek büyük önem taşıyor. Bu yazı boyunca okuyucunun Defragmentasyon hakkında kapsamlı bir bakış açısı elde etmesini sağlayacak farklı yaklaşımlara, araştırmalara ve bakış açılarına değineceğiz. Ayrıca, zaman içindeki gelişiminin yanı sıra çeşitli bağlam ve durumlardaki etkisini de inceleyeceğiz. Verileri, analizleri ve düşünceleri sunarak, bu çok alakalı konu hakkındaki tartışmalara katkıda bulunmak ve bilgiyi artırmak amacıyla Defragmentasyon hakkında eksiksiz ve güncel bir bakış açısı sunmayı amaçlıyoruz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mart 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Defrag, disk birleştimek anlamına gelmektedir.
Bilgisayardaki sabit diskte parçalanmış dosyaları birleştirmek için yapılır. Windows içerisinde dâhilî disk birleştirme aracı olduğu gibi bu işlemi hâricen gerçekleştiren yazılımlar da mevcuttur. Başka işletim sistemlerinde disk birleştirme programları mevcuttur.
Sabit diske yüklenmiş yazılımlar ve onların bileşenleri, sabit disk üzerine her zaman art arda ve düzgün olarak yerleştirilemezler. Bu durum sabit disk üzerinde dosyaların parçalı olarak kalmasına neden olur. Parçalı dosyaları olan bir yazılım çalıştırıldığında ve bu parçalar işlemci tarafından çağrıldığında sabit diskinin okuyucu kafası dosyaları okumak için çok fazla hareket eder. Sonuç olarak sabit diskte gecikmeler, gürültüler ve ömründe azalma olur. Hattâ uzun süreli parçalanma hâlinde sabit diskinin sıcaklığında da artmalar görülür.
Düzenli olarak disk birleştirmek, gecikme, gürültü ve sıcaklığı azaltacak, başarısında da gözle görülür artış sağlanacaktır.
Bu konuda hizmet veren ücretsiz araçlar olduğu gibi ücretli ve nispeten daha profesyonel yazılımlar da mevcuttur. Ayrıca her Windows sürümünde dâhilî Disk Birleştirme Aracı yer almaktadır. Windows işletim sisteminin aksine Linux tabanlı işletim sistemlerinde, disk birleştirme diye bir kavram yoktur, çünkü bu işletim sistemlerinde, sistemlerin mimarîsi gereği, zaten disk parçalanma olmaz. Bu yüzden disk birleştirme ihtiyacı kalmamış olur.
![]() | Bilgisayar ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |