Dehidrasyon reaksiyonu

Günümüzde Dehidrasyon reaksiyonu çeşitli alanlarda büyük önem kazanan bir konudur. Etkisi öyle oldu ki, giderek daha fazla insan Dehidrasyon reaksiyonu ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi edinmekle ilgileniyor. Dehidrasyon reaksiyonu, ortaya çıkışından günümüze kadar toplum, kültür ve ekonomi üzerindeki etkisini göstererek analiz ve tartışma konusu olmuştur. Bu makalede, kapsamını ve gelecekteki olası yansımalarını daha iyi anlamak amacıyla Dehidrasyon reaksiyonu olgusunu ve onun birçok yönünü daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Kimyada bir dehidrasyon veya kondenzasyon tepkimesi, tepkiyen moleküllerden su kaybının meydana geldiği bir kimyasal tepkimedir. Dehidrasyon tepkimeleri eliminasyon tepkimelerinin bir alt grubudur. Hidroksil grubu (-OH) kolay ayrılan bir grup olmadığı için bir Bronsted asit katalizörü hidroksil grubunu protonlaştırıp daha kolay ayrılan bir -OH2+ grubu oluşturur. Selülozlar Bu gruba dahil değildirler. Ayrıca Dehidrasyon Küçük moleküllerin birleşmesiyle büyük moleküllerin oluşmasına denir. Su açığa çıkar ve ATP harcanır.

Organik sentezde dehidrasyon tepkimelerinin pek çok örneği vardır:

2 R-OH → R-O-R + H2O
R-CH2-CHOH-R → R-CH=CH-R + H2O
2 RCO2H → (RCO)2O + H2O
RCONH2 → R-CN + H2O

Bazı dehidrasyon reaksiyonlarının mekanizmaları karmaşık olabilir, örneğin bir şekerin konsantre sülfürik asitle tepkimesi sonucu karbon oluşumu sırasında karbon çift bağları meydana gelir.[1]

  • Şekerin dehidrasyonu:[2] C12H22O11 + 98% Sülfürik asit → 12 C (grafit köpük) + H2O buhar + Sülfürik asit/su karışımı

Bu reaksiyon sülfürik asidin suyla olan ekzotermik tepkimesiyle ilerler. (Bu tepkime sülfürük asitli buhar oluşturur, iyi havalandırılmış bir yerde yapılmalıdır.)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2007. 
  2. ^ "Şekerin dehidrasyonu". 2 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2007. 

Ayrıca bakınız