Bu makalede, son yıllarda uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çeken, son derece alakalı bir konu olan Devrimci Liseliler konusuna değinilecektir. Devrimci Liseliler, sağlıktan ekonomiye kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerine olan etkisi nedeniyle çok sayıda çalışmaya ve araştırmaya konu olmuştur. Metin boyunca, tarihi ve evriminden günümüz toplumundaki sonuçlarına kadar Devrimci Liseliler'in farklı yönleri analiz edilecektir. Ayrıca Devrimci Liseliler'in çağdaş dünyada yarattığı zorluklara yönelik olası çözüm ve öneriler incelenecektir. Çok boyutlu bir yaklaşımla, bu olgunun tartışılmasına ve anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla okuyucuya Devrimci Liseliler'in eksiksiz ve güncellenmiş bir vizyonunu sunmak amaçlanmaktadır.
Devrimci Liseliler ya da bilinen adıyla Dev-Lis, ilk olarak 1969 yılında Dev-Gençli devrimcilerin kurduğu bir lise örgütlenmesidir. 1974 Yılında dernekleşmiştir. İlerleyen süreçte Kurtuluş Hareketi içerisinde yer almıştır. Günümüzde Birleşik Devrimci Parti çatısı altında örgütlenmektedir.
O zamana kadar Türkiye'nin birçok lisesinde örgütlü olan Dev-Lis'in 12 Eylül darbesinden sonra faaliyeti bitmiştir.[1] 12 Eylül 1980 Darbesinde ilk idam edilen devrimci de Kurtuluş ve Dev-Lis militanı olan Necdet Adalı'dır.[2] 12 Eylül öncesi Antalya'da İmam Hatip Liselerinde dahi örgütlü olan[1] Dev-Lis en kitlesel eylemini 1978 Maraş Katliamı'ndan sonraki 1979 1 Mayıs'ında Samsun'da gerçekleştirmiştir.[3] 10.000'e yakın bir kortej oluşturan Dev-Lis ve Kurtuluş Örgütü üyeleri üzerine güvenlik güçleri ateş açmıştır.[3]
12 Eylül Darbesinden sonra 1995'e Mücadele hedeflerinin etrafında toparlanma süreci yaşayan Dev-Lis, Antalya'da ve Bursa'da yeniden toparlanıp, 96'da ilk dergisini çıkartarak yeniden faaliyete başladığını belirtmiştir. Dev-Lis dergisinin bu sayısı daha matbaadayken toplatılmıştır. O Tarihten itibaren Dev-Lis her ay kendi adı ile gazete çıkarmaya ve liselerde örgütlenmeye devam etmektedir.
Dev-Lis eğitim sitemini protesto amaçlı düzenli olarak kampanyalar örüp il yerellerinde eylemlikler oluşturmaktadır.