Günümüz dünyasında Diş taşı dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana, Diş taşı hem uzmanları hem de hayranları büyüledi, yoğun tartışmalara ve geniş bir görüş yelpazesine yol açtı. Zamanla Diş taşı gelişip modern toplumun ihtiyaçlarına uyum sağlayarak her yaştan insanın ilgisini çeken bir konu haline geldi. Bu makale, Diş taşı'in kökeninden bugünkü etkisine kadar çeşitli yönlerini araştırıyor ve bu heyecan verici konuya tam ve ayrıntılı bir genel bakış sağlıyor.
Dişlerin uzun süre temizlenmemesinden dolayi meydana gelmiştir. Gıda atıklarının dişlerin çevresinde birikmesinden oluşan tabakaya diş taşı denir.
Diş taşı ya da tartar, dişlerin çevresinde biriken gıda artıklarının (dental plak, dental plaque) uzun süre kalması sonucu oluşan sert, mineralize yapılardır. Yetişkinlerin yaklaşık %90'ında diş taşı mevcuttur.[1] İnsanlar dışındaki diğer hayvanlarda da tartar varlığı tespit edilmiştir.[2]
Diş eti üstü diş taşı (Supragingival calculus): Diş etinin üzerinde yer alır. Tükürük kaynaklıdır.
Diş eti altı diş taşı (Subgingival calculus): Diş eti oyuğu içerisinde veya periodonsiyum cebi (periodontal cep) içindedir. Serum kaynaklıdır. Rengi kahverengi-siyahtır.
Arkeolojide kullanımı
Tartar, DNA, protein ve çeşitli mikropartikülleri muhafaza ettiğinden ötürü arkeolojik araştırmalarda önemli bir yere sahiptir.[3][4] Tartarın analizi ile incelenen canlının ağız florasının yapısının tespit edilmesi veya ağızdaki patojenlerin varlığı bulunabilmektedir.[5] Tartar ayrıca canlının tükettiği besinlerin ne olduğunun belirlenmesinde öneme sahiptir.[6]
^Gorrel C (December 1998). "Periodontal disease and diet in domestic pets". The Journal of Nutrition. 128 (12 Suppl): 2712S-2714S. doi:10.1093/jn/128.12.2712S. PMID9868248.
^Metcalf JL, Ursell LK, Knight R (April 2014). "Ancient human oral plaque preserves a wealth of biological data". Nature Genetics. 46 (4): 321-3. doi:10.1038/ng.2930. PMID24675519.