Dramatik şiir

Dramatik şiir dünyasında bizi düşünmeye, sorgulamaya, hatta hayrete düşüren sonsuz yönlerle karşılaşıyoruz. Dramatik şiir tarih boyunca pek çok insanın ilgisini çekmiş, kökleri çok eskilere dayanan ve günümüz toplumunda etkisi hala devam eden bir konudur. Bu makalede, kültür üzerindeki etkisinden günlük yaşamdaki etkilerine kadar Dramatik şiir'in farklı yönlerini inceleyeceğiz. Ayrıntılı ve zenginleştirici bir analiz aracılığıyla, Dramatik şiir'in bize sunduğu her şeyi derinlemesine anlamaya, gizemleri çözmeye, gerçekleri açığa çıkarmaya ve bu olguya ilişkin kapsamlı bir vizyon sağlamaya çalışacağız.

Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür.

Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür. Opera için yazılan manzum eserlerde de kullanılır. Karşılıklı manzum olarak konuşmalı eserdir. Başlangıçta trajedi ve komedi olmak üzere iki tür olan bu şiir türü dramın eklenmesiyle üçe çıkmıştır.

Batı edebiyatında Corneille, Racine, Shakespeare; Türk edebiyatında Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Faruk Nafiz Çamlıbel dramatik şiir örnekleri sunmuşlardır.[1]

Ortaya çıkışı

Eski Yunan edebiyatında oyuncuların sahnede söyleyecekleri sözler şiir haline getirilir ve onlara ezberletilirdi. Bu durum, dram tiyatro türünün (19. yüzyıl) çıkışına kadar sürer. Bundan sonra tiyatro metinleri düz yazı ile yazılmaya başlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ Şiir türleri 29 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Yard. Doç. Dr. Canan İLERİ, Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016