Günümüz dünyasında Ebiyonitler giderek daha alakalı hale gelen bir konudur. Ebiyonitler, kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar sürekli ilgi ve tartışma konusu olmuştur. Etkileri bilim ve teknolojiden kültür ve politikaya kadar farklı alanları kapsamaktadır. Tarih boyunca Ebiyonitler, insanlık üzerinde silinmez bir iz bıraktı, kilometre taşlarına işaret etti ve günlük yaşamın farklı yönlerinde devrim yarattı. Bu makalede Ebiyonitler'in öneminin yanı sıra farklı yönlerini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.
Ebiyonitler (İbranice: אביונים Ebyonim), ilk Hristiyan topluluklarından birisi olan Yahudi kökenli zümredir. Sözcük olarak İbranicede "fakir, yoksul" gibi anlamlara gelen "ebyon" kelimesinden gelmektedir. Diğer Hristiyan akımlardan ve gruplardan en büyük farklılıkları İsa'nın ilahlığını ve bakireden doğumunu kabul etmemeleridir.[1] Kendilerine lider olarak kaynaklarda İsa'nın kardeşi olarak geçen Yakup'u kabul ederler. Ebionitler, adoptiyonist bir Kristolojiyi benimsediler, böylece Nasıralı İsa'yı, Musa'nın Yasası'nı takip etmedeki doğruluğu nedeniyle Tanrı tarafından seçilen ve Musa gibi yalnızca insan olan mesiyanik bir peygamber olarak anladılar.[1] Komünyona inanmazlar, önemli ibadetlerinin çoğunu cumartesi günü yaparlar. Arınma ayini ritüelleri vardır. Musa'nın Yasası'nın uygulanmasından yana oldukları için Pavlus'un mektuplarını reddederler.[2] Dolayısıyla diğer birçok Hristiyan gruptan farklı olarak sünnet olurlar ve Musa'nın Yasasınca yenilmesi yasaklanan hayvanların etini tüketmezler.
Genel kanı onların 7. yüzyıl sıralarında yok olduklarını söylese de, bugün bile bireysel Ebiyonitler veya Ebiyonit inanca yakın Hristiyan gruplara rastlanmaktadır.
![]() | Yahudilik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
![]() | Hristiyanlık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |