Günümüz dünyasında, Elektron (alaşım) geniş bir yelpazedeki insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Elektron (alaşım), toplum üzerindeki etkisinden bilimsel alandaki önemine kadar kimseyi kayıtsız bırakmayan bir olgudur. Tarih boyunca Elektron (alaşım) çok sayıda tartışmaya konu olmuş, her türlü görüş ve teoriyi üretmiştir. Bu makalede, Elektron (alaşım)'in farklı yönlerini inceleyeceğiz, sonuçlarını ve günlük hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Elektron, elektrum[1] veya yeşil altın, altın, gümüş ve eser miktarda bakır ve diğer bazı diğer metallerden doğal şekilde oluşan bir alaşımdır. İçindeki metaller in oranına göre parlak sarı ile soluk sarı arasındaki bir renge sahiptir.
En erken MÖ 3. milenyumda Antik Mısır'da kullanıldığı tespit edilen bu metal, Obeliskleri ve Piramitlerin tepelerinin dış kaplamasında kullanılıyordu. Bu metal aynı zamanda kadeh yapımında da kullanılıyordu. Bilinen ilk para olan ve MÖ 7.yüzyılın sonuna veya 6. yüzyıl başına tarihlendirilen, Lidya parası da bu metalden yapılmıştır.
Elektron ismi Yunanca: ἤλεκτρον(ḗlektron) kelimesinin Latinize edilmiş şekli olup Altının ve gümüş ile karıştırılması ile elde edilen bir metal manasına gelir. Aynı kelime kehribar manasında da, muhtemelen rengi sebebiyle[2], kullanılmıştır. Elekrostatik özelliği sebebiyle kumaş, post gibi yüzeylere sürtüldüğünde kıvılcım çıkartması ve saç teli, saman, odun kıymığı gibi hafif maddeleri kendine çekmesi gibi özellikleriyle insanların merakını cezbeden kehribar, bu fenomene dair kaydedilen ilk deneyleri yapan William Gilbert'in buna sebep olan kuvvete verdiği isim olan "elektrik" kelimesinin ve dolaylı olarak "elektron" kelimesin de, kökenidir.[3][4][5] Yani "elektrum", "elektron" ve "elektrik" kelimelerini aynı kelimeden türemiştir.
![]() | İnorganik kimya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |