Bu yazımızda farklı alanlarda büyük ilgi ve tartışma yaratan Elektroporasyon konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine kadar, Elektroporasyon'in yaşamlarımızı ve genel olarak toplumumuzu nasıl etkilediğini inceleyeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla Elektroporasyon ile ilgili popüler kültürdeki etkisinden bilimsel alandaki önemine kadar çeşitli yönleri analiz edeceğiz. Bu makale aracılığıyla, bilgiyi genişletmek ve bu ilgi çekici konu hakkında derin düşünceler üretmek amacıyla Elektroporasyon'in kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyonunu sağlamaya çalışıyoruz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2016) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Elektroporasyon ya da Elektropermabilizasyon, hücreleri veya dokuları kısa süreli yüksek güçte bir elektriksel alan uygulayarak, hücre zarında DNA'nın geçebileceği nanometre boyutunda geçici gözenekler açılması mantığına dayanan gen aktarımı işlemi. Elektroporasyon, moleküler biyolojide sıklıkla bakteri, maya ve bitki protoplastlarının genetiğini değiştirmek amacıyla kullanılır. Elektroporasyon işlemi sırasında birçok hücre zarar gördüğü için hücrelerin en kısa sürede zengin besin içerikli ortamlara aktarılması gereklidir. Bu şekilde az da olsa gen aktarımı başarılmış hücreler çoğaltılarak genetiği değiştirilmiş organizma elde edilir. Bu işlem aynı zamanda yüksek doku kültürüne sahip hücrelerde de yabancı genlerin girişini kolaylaştırır. Ökaryotik hücre içine yabancı DNA tanıtılması süreci ise transfeksiyon olarak bilinir.
![]() | Genetik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |