Günümüzde Endotermik reaksiyon dünya çapında birçok insanın dikkatini çeken bir konudur. Modern toplumumuzda Endotermik reaksiyon'in öneminin artmasıyla birlikte, günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisini anlamak çok önemlidir. Bu makale, kişisel düzeyde Endotermik reaksiyon'den küresel ekonomi üzerindeki etkisine kadar, Endotermik reaksiyon'in çeşitli yönlerini ve günümüz dünyasındaki önemini araştıracaktır. Endotermik reaksiyon'in ayrıntılı bir analizi aracılığıyla, bu konuya ve bugünkü anlamına ilişkin daha geniş bir bakış sunmayı umuyoruz. Endotermik reaksiyon ve onun bugünkü yaşam tarzımızı nasıl şekillendirdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
Termodinamikte, ısıalan (endotermik) kelimesi, ısı formunda enerji yutan reaksiyon veya işlem olarak tanımlanır. Endotermik kelimesinin köküne baktığımızda ‘’endo-‘’ “içine” anlamında önek, ‘’-termik’’ ise “ısıtmak” anlamına gelmektedir. Isıalan bir olayın zıddı, ısıveren yani ısı formunda enerji veren bir işlemdir. ”Endotermik” terimi ilk kez Marcellin Berthelot tarafından ortaya atılmıştır.
Kavram bilimde, örneğin; kimyasal bağ enerjisinin ısı enerjisine dönüştüğü kimyasal reaksiyonlarda sık sık kullanılır.
Isıalan, enderjonik de denir, sistemin çevreden ısı aldığı bir dönüşümden bahseder:
Dönüşüm sabit basınçta gerçekleşirse:
ve sabit hacimde gerçekleşirse:
Eğer çevre ısı sağlamıyorsa (örneğin, sistem adyabatik ise), ısıalan dönüşüm sistemin sıcaklığında düşüşe sebep olur.[1]
Isıalan işlemlerde çevre soğurken sistemin kendisi ısınır. Isıalan işlemlerin bazı örnekleri şunlardır:[2]
Kimyasal ısıalan reaksiyonlar oluşmak için ısıya ihtiyaç duyarlar. Isıalan termokimyasal bir reaksiyonda, ısı bir reaksiyonun oluşması için gereklidir ve reaksiyon esnasında absorbe edilir.
Isıalan malzemeler, hem alçıtaşı gibi doğal, hem de sentetik olanlar, ısı kalkanlarında, ablasyonda, uzay fiziğinde, ısıya dayanıklı kıyafetler ve bina korumada kullanılan popüler malzemelerdir. Tipik olarak, teknolojik temelleri, hidratların veya buharın içindeki suyun kimyasal bağlarındaki dönüşümüne dayanır.