Epimetheus

Bugün Epimetheus toplumun farklı kesimlerinde büyük önem kazanan bir konudur. Politikadan ekonomiye, kültürden teknolojiye kadar Epimetheus dünya çapında ilgi ve tartışma konusu haline geldi. Etkisi kişiselden küresel boyutlara kadar uzanmakta, çelişkili görüşlere ve sürekli tartışmalara yol açmaktadır. Epimetheus hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, mevcut bağlamı ve gelecekteki olası eğilimleri daha iyi anlamak için çok önemlidir. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konuya ilişkin kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak için Epimetheus ile ilgili çeşitli yönleri inceleyeceğiz.

Pandora Epimetheus'a kavanoz sunarken

Epimetheus, Yunan mitolojisinde Titanlar soyundan gelen bir tanrıdır.

Epimetheus, Zeus'tan ateşi çalıp insanlara veren Prometheus'un kardeşidir. Hesiodos'a göre, İapetos'la ve Klymene'nin oğlu ve Atlas, Menoitios ve Prometheus'un kardeşidir.[1] Günümüzde ise Satürn'ün 119 km çapında doğal bir uydusuna verilen addır.[2]

Etimoloji

Epimetheus, Hint-Avrupa dil ailesindeki "sonra" öneki olan "epi" ve "metheus" olarak ayrılır. Metheus sözcüğünün yakın kökeni, “matematik” sözcüğünün de dayanağı olan, Yunanca “öğrenmek”, “düşünmek” anlamındaki “math-”tır (μάθ).[3]

Grekler, mitolojideki Epimetheus'a “yaptığını düşünen” anlamını yükleyerek onu bir düşün tanrısı olarak nitelendirmişlerdir. Bu bağlamda, Epimetheus bir işi yaptıktan sonra "ben ne yaptım" diye düşünen kişi anlamına gelir.

Kaynakça

  1. ^ Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi (1855), Thomas Bulfinch
  2. ^ "TUBITAK - Yeni ufuklara Titan'a ziyaret" (PDF). 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015. 
  3. ^ "Metheus Sözlük". 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015.