Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana

Bu makalede, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana'in büyüleyici dünyasına dalacağız, birçok yönünü keşfedeceğiz ve birçok kişinin ilgisini ve merakını uyandıran konulara ışık tutacağız. Toplum üzerindeki etkisinden, popüler kültür üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere bilimsel alandaki çıkarımlarına kadar bu kapsamlı analiz, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana'i çevreleyen gizemleri çözmeye çalışacak ve okuyucularımızın onun önemini ve alaka düzeyini daha iyi anlamalarına olanak tanıyan panoramik bir görünüm sunmayı amaçlıyor. Dünya sürekli bir değişim ve evrim içerisindedir. Etkisi modern yaşamın her alanında hissedilen Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana hakkındaki bu keşif ve düşünme yolculuğumuzda bize katılın.

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
YazarYaşar Kemal
TürRoman
Yayım1997
YayımcıYKY, Adam
ISBN975-08-0706-5
Bir Ada Hikâyesi serisi
Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
(1. kitap)
Karıncanın Su İçtiği

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Yaşar Kemal'in tarihi romanlarındandır. Eser ilk olarak 1997 yılında Adam yayınları tarafından basılmıştır. Bir Ada Hikâyesi dörtlemesinin ilk kitabıdır.

Yaşar Kemal bu eserinde I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu halkının çilesini konu alır. Romanın kahramanı Poyraz Musa adında şeref madalyalı bir savaş gazisidir. Savaştan sonra gittiği köyünde kimseleri bulamaz ve Ege'de Kaz Dağı'nı gören Karınca Adası'dan bir ev ve değirmen alarak yerleşir. Bir yandan da savaşta peşine takılan kanlılarından kaçmakta olduğu için ismini Poyraz Musa yapmıştır. Adaya ilk gelen olan Poyraz Musa burada mübadele ile gitmemiş Rum Vasili'yi bulur. Başlarda kimse adaya gelmez.Fakat zamanla kasaba Anadolu'daki savaştan kaçmış, yoksulluktan bitab düşmüş insanlarla dolunca, bunların bir kısmı adaya iskan edilmeye başlar. Eserde önemli bazı karakterler Poyraz Musa, Nişancı Veli, Vasili ve Dengbej Uso'dur. Roman ismini Ortadoğu'da yaşayan ve büyük kıyıma uğratılan Yezidiler'in cesetlerinin atılması ile kan akan Fırat Nehri'nin görüntüsünden alır.

Yazar, Poyraz Musa ve diğer kahramanlar etrafında savaşın yıkıcılığını, mübadelenin hüznünü, yüzlerce binlerce yıldır beraber yaşayan halkların kardeşliklerini, kültürlerinin çeşitliliğini, güzelliğini ve uyumunu konu alır.

Yaşar Kemal bu eserinde savaşın toplumsal etkilerine işaret etmektedir. Buna ek olarak yazar kahramanlarının üzerinden insanı ve romanın geçtiği çevrenin doğasını kendine özgü üslubu ile mükemmel tasvirler yaparak anlatır.

] Yer; Mirmingi(Rumca karınca demek) Adası


Karakterler ;

✓Poyraz Musa; Asıl adı Abbas ve Kafkasyadan göçmüşlerdir.

✓Vasili Atoynatanoğlu

✓Abdülvahap Bey : Mal müdürü

✓Barba Spirosa

✓Lena

✓Yordanis Güzeloğlu

✓Panosaki

✓Üzeyir Han : Nüfus müdürü

✓Kadri Kaptan

✓Aliki

✓Yüzbaşı

✓Hariklia

✓Tanasi

✓Ali Osman Reis

✓Kara Yani Reis

✓Kürt Haydar

✓Ali Paşa Selim Bey

✓]

✓Cemil( Baytar)

✓Doktor Selman Sami

✓Hançerli Efe

✓Yörük Haydar

✓Balıkçı Hayri

✓Zigurat Emir Sultan

✓Hatun ; Emir'in hanımı, Çerkes

✓Şamil

✓Binbaşı

✓Saraç Şehmus

✓çizmeci Muho

✓Melek Kadın

✓Keti ve Elia Sotiri




Poyraz Musa Bedevilerden kaçıp Emir Sultana sığınır. Emir ona Yezidileri , Mezopotamya ve birçok eski çağ heykellerini gösterir . Poyraz Musa ayrılmadan evvel Emir ve Hatun ona üç farklı renkli kese verirler; Yeşil kese içinde 'Altın Kuş' vardır ve iyilik tılsımıdır. Turuncu kesenin içinde ' Altın Yılan ' Sağlık tılsımı vardır. En son kesede tunçtan yapılmış kocaman gözlerle gülen bir kız başı verir. Emir bunu Poyraz Musa ' ya verip saklamasını ister.

Savaşlardan, Rumlardan, Yezidilerden, Müslümanlıktan , Bedevilerden ve tarihin birçok uygarlığından bahsedilir kitapta . Poyraz Musa ve Vasili ' nin Bakış açılarından kitap anlatılır sonra da ikisinin dost olması, birbini anlaması. Adaya yeni insanlar gelecektir bunu bilen Poyraz Musa tanıdık balıkçı Kadriye söyler adaya taşınmasını. Ama Kadri düşünür ya annesi gelmek istemezse..