Günümüzde Fransiscus Cornelis Donders dünya çapında pek çok insanın dikkatini çeken bir konudur. Fransiscus Cornelis Donders, profesyonel alandaki önemi, toplum üzerindeki etkisi veya genel ilgi alanı nedeniyle farklı çevrelerde tekrar tekrar konuşulan bir konu olmayı başardı. Fransiscus Cornelis Donders ve önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek birçokları için bir öncelik haline geldi, çünkü etkileri günlük yaşamın çeşitli yönlerinde önemli olabilir. Bu yazıda Fransiscus Cornelis Donders konusunu detaylı bir şekilde inceleyeceğiz ve farklı bağlamlardaki etkisini analiz edeceğiz.
Fransiscus Cornelis Donders (d. Tilburg, 27 Mayıs 1818 – ö. Utrecht, Hollanda, 24 Mart 1889) Hollandalı göz hastalıkları uzmanı.
19. yüzyıl Hollanda'sının en ünlü hekimlerinden biri olan Donders'in görme fizyolojisine ilişkin çalışmaları, miyopluk, hipermetropluk ve astigmatlık gibi gözdeki kırma kusurlarının tedavisinde bilimsel bir yaklaşım geliştirmiştir.
Donders 1847'de, gözün önünde sinek gibi uçuşan kara benekler görme belirtisini inceleyerek göz hekimliğine yöneldi. Bu çalışmaları sonucunda, gözün, görüş çizgisi çevresinde istemsiz olarak döndüğünü belirten Donders yasasını açıkladı.
Utrecht Üniversitesi'nde fizyoloji profesörü olduğu yıllarda (1852-1859) yaptığı araştırmalar, görme bozukluklarının tanısında ve ameliyatla ya da gözlükle tedavisinde yeni gelişmelere yol açtı. 1858'de hipermetropluğun nedenini, göz küresinin basılması ve buna bağlı olarak göz merceğinde kırılan ışık ışınlarının ağtabakının arkasında birbirlerine yaklaşmasıyla açıkladı. 1862'de astigmatlıktaki bulanık görüntünün, göz merceği ve korenanın pürüzlenen yüzeyinin ışığı bir noktada odaklayacak yerde dağıtılmasından kaynaklandığını buldu. Bu son buluş gözdeki kırılma olayının klinik incelenmesini ilimsel temellere oturmuştur.
Donders'in çalışmalarını özetlediği On the Anomalies of Accommodation and Refraction (1864; Göz uyumu ve Kırma Kusurları Üzerine) adlı yapıtı, göz hekimliğinin ilk temel kitabı sayılır.