Gerşom

Günümüz dünyasında, Gerşom çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Gerşom, birçok yönü ve günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle profesyonellerden meraklılara kadar pek çok kişinin dikkatini çekti. Kişisel, profesyonel veya sosyal düzeyde Gerşom'in analize ve düşünmeye değer bir konu olduğu kanıtlanmıştır. Bu makalede, Gerşom'in çeşitli boyutlarını ve günümüz dünyasındaki önemini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Tarihinden gelecekteki sonuçlarına kadar, bu büyüleyici konuya ışık tutmayı amaçlayan kapsamlı bir analize dalacağız.

Bir meleğin saldırısı sırasında Sippora, Gerşom'u sünnet etmektedir

İncil'e göre Gerşom (İbranice: גֵּרְשֹׁם‎; LatinceGersam), Musa ve Sippora'nın ilk doğan oğluydu.[1] İsmi, İbranicede "oradaki yabancı" anlamına gelir (גר שם‎ ger sham). İncil bilginleri, bu ismin aslında Gerşon ile aynı anlamda olduğunu belirtir ve Tarihler Kitabı'nda başlıca Levili klanlardan birinin atası olarak;[2] bazen Gerşom, bazen Gerşon olarak tanımlanır.

Musa'nın Sippora'dan olan ilk oğlu Gerşom, Midyan'da doğmuştur.[3] Musa'nın kayınpederi Yitro, Musa’nın eşi Sippora’yı ve oğulları Gerşom ile Eliezer'i çölün ortasında Musa’ya getirmiştir.[4] Gerşom'un soyundan gelen Yonatan'ın Danlılar adına yaptığı dini hizmet yasadışı kabul edilmiştir; çünkü Levili olmasına rağmen Harun'un soyundan gelmemekteydi.[5]

Çıkış Kitabı'nda yer alan ve Musa ile Sippora'nın bir gece kampında oldukları kısmı anlatan bölümde, Tanrı'nın ya da bir meleğin, Musa'ya ya da oğluna saldırdığı ima edilir. Ancak, Sippora'nın Gerşom'u sünnet etmesiyle bu durum sona ermiştir.[6]

Tarihler Kitabı'nda Şebuel, Gerşom'un "oğlu" olarak tanımlanır;[7] fakat bu anlatı, İncili harfi harfine okuyanlar için anakroniktir. Çünkü Şebuel, Kral Davut zamanında yaşamış biri olarak tarif edilir. İbranicede “oğul” kelimesi aynı zamanda “soyundan gelen” anlamında da kullanılabilir. Örneğin, Kral Davut'un uzak torunları İbranice metinlerde sıklıkla “Filanca, Davut oğlu” şeklinde tanımlanmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça