Günümüz dünyasında Gini katsayısı büyük önem ve ilgi duyulan bir konu olmaya devam ediyor. Tarih boyunca Gini katsayısı'in toplumun, kültürün ve günlük yaşamın farklı yönleri üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Bu yazıda Gini katsayısı'in öneminin yanı sıra çeşitli alanlardaki etkisini detaylı olarak inceleyeceğiz. Gini katsayısı, kökeninden bugünkü evrimine kadar bu konudaki bilgimizi zenginleştirmeye katkıda bulunan sonsuz tartışmalara, araştırmalara ve düşüncelere yol açmıştır. Derin ve düşünceli bir analiz yoluyla Gini katsayısı'in en alakalı yönlerine ve onun çağdaş dünyadaki önemine ışık tutmaya çalışacağız.
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli. (Şubat 2022) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
20.0-24.9 25.0-29.9 30.0-34.9 | 35.0-39.9 40.0-44.9 45.0-49.9 | 50.0-54.9 55.0-59.9 60.0-64.9 | Veri yok |
Ekonomi'de Gini katsayısı, Gini endeksi veya Gini oranı, bir ulus ya da bir sosyal grup içindeki gelir eşitsizliği veya servet eşitsizliğini temsil etmeyi amaçlayan bir istatistiksel dağılım ölçüsüdür. Gini katsayısı istatistikçi ve sosyolog Corrado Gini tarafından geliştirilmiştir.
Normalde bir ülkedeki gelir eşitsizliğini ölçmek için kullanılır ancak herhangi bir eşitsiz dağılımı ölçmek için kullanılabilir. Gini katsayısı 0 ile 1 arasında bir sayıdır, mükemmel eşitlik (herkes aynı geliri) ve nerede 0 karşılık mükemmel eşitsizliğe değeri 1 karşılık (bir kişi gelir ve diğerleri hiçbiri hepsi var). Gini endeksi 1 yerine maksimum 100 referansıyla ifade edilen Gini katsayısıdır ve Gini katsayısının 100 ile çarpımına eşittir. Gini katsayısının (veya endeksin iki biriminin) iki yüzdelik değişimi bir dağılıma eşdeğerdir. nüfusun en fakir kesiminden (ortancanın altında) en zenginine (ortancanın üstünde) servetin %7'si.[3]
Gini katsayısı öncelikle gelir eşitsizliğini ölçmek için kullanılsa da, servet eşitsizliğini ölçmek için de kullanılabilir. Bu kullanım, hiç kimsenin negatif net servete sahip olmamasını gerektirir.
Gini katsayısı ile ilgili alanlarında oranı olarak hesaplanır Lorenz eğrisi diyagramı. Tam eşitlik doğrusu ile Lorenz eğrisi arasındaki alan a ve Lorenz eğrisinin altındaki alan b ise, Gini katsayısı a/(a+b) olur.
Bu oran, her zaman 0 ile 1 arasında bir sayı olan bu yüzdenin bir yüzdesi veya sayısal eşdeğeri olarak ifade edilir. Gini katsayısı genellikle daha pratik olan Brown Formülü ile hesaplanır.
* Fedriani, EM; Martin, AM (2009). "Kişisel ve işlevsel gelir dağılımı". Vallés Ferrer, José, ed. İspanyol Ekonomisi (2. baskı). Madrid: McGraw-Hill / Interamericana de España SAU. s. 331-345. ISBN 978-84-481-6806-3 .