Gliese Kataloğu

Günümüzde Gliese Kataloğu toplumumuzda büyük önem taşıyan bir konu haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Gliese Kataloğu günlük yaşamın farklı alanlarında öncü bir rol üstlendi. Politikadan popüler kültüre kadar Gliese Kataloğu, birbirimizle etkileşim ve ilişki kurma biçimimizi önemli ölçüde etkiledi. Bu makalede Gliese Kataloğu'in önemini, hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini ve geleceğe yönelik etkilerini inceleyeceğiz.

Dünyanın en başarılı düşük kütleli ötegezegen avcısını, Şili, La Silla'daki 3,6 metrelik ESO teleskobuna bağlı HARPS tayfölçerini kullanarak dört yıldan fazla süren gözlemlerden sonra, gökbilimciler bu sistemde bulunan en hafif ötegezegeni keşfettiler. uzak: Gliese 581e (ön plan) Dünyamızın kütlesinin sadece yaklaşık iki katıdır. Gliese 581 gezegen sistemi şu anda kütleleri yaklaşık 1,9 (e gezegeni, ön planda solda), 16 (gezegen b, yıldıza en yakın), 5 (gezegen c, merkez) ve 7 Dünya kütlesi olan bilinen dört gezegene sahiptir (mavimsi renkli d gezegeni). En uzak gezegen olan Gliese 581d, ev sahibi yıldızının yörüngesini 66,8 günde, Gliese 581e ise yörüngesini 3,15 günde tamamlar.

Gliese Kataloğu (İngilizceThe Gliese Catalogue of Nearby Stars; Gliese Yakın Yıldızlar Kataloğu), Dünya'nın 25 parsek (81,54 ıy) uzaklığı içerisinde yer alan yıldızlar kataloğudur. Katalog ilk kez 1957 yılında Alman astronom Wilhelm Gliese tarafından yayımlanmıştır.

Dış bağlantılar