Günümüz dünyasında Guatr toplumda büyük ilgi ve tartışma uyandıran bir konudur. Tarihsel önemi, popüler kültür üzerindeki etkisi veya bilimsel alandaki etkisi nedeniyle Guatr dünya çapında binlerce insanın dikkatini çekti. Bu büyüleyici konuyu daha fazla araştırırken, gözlerimizi konunun birçok yönüne açmak ve bunun günümüzü ve geleceğimizi nasıl şekillendirdiğini ve şekillendirmeye devam edeceğini anlamak önemlidir. Bu makalede Guatr'in önemini ve anlamını inceleyeceğiz, toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz ve bu konu etrafında var olan çeşitli bakış açılarını inceleyeceğiz.
Guatr, tiroid bezinin normal dışı olarak büyümesi hastalığıdır.
Guatr çeşitli şekillerde sınıflandırılır:
İnsan vücudunda normal iyot oranı olan %48'lik bir orandan az ya da %58'den fazla olması, tiroid bezlerinden salgılanan ve insanın DNA şifresini büyük ölçüde etkileyen tiroksin hormonunun çok fazla çalışması nedeniyle tiroid bezlerinin kontrolsüz şekilde çalışması sonucunda büyümesi ile oluşan viral ve tehlikeli bir tiroid enfeksiyonudur. Diğer bir sebep de "A" vitamininin eksikliğinden kaynaklanabilir. Daha çok Afrika, Nikaragua, Rusya'nın güneydoğu kısmı ve Türkiye'nin kuzeydoğusu ile Küba, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde bu hastalığa rastlanmaktadır. Türkiye'de ilk kez 1908 yılında şair Tevfik Fikret bu hastalığa yakalanmıştır. O günden bu zamana kadar bu hastalıkla mücadele başlatılmıştır. En son 1946 senesi Mayıs ayı içerisinde 47 çocuğun ölümüyle sonuçlanan guatr hastalığı erken teşhis sonrası yapılan 23 saat içerisinde yapılan bir operasyon sonrası iyileştirilmektedir.
Diğer sebepleri:
Wikimedia Commons'ta guatr ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur
![]() | Hastalık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |