Günümüz dünyasında Hacı Mehmet Önay, farklı açılardan incelenmeyi hak eden, güncelliği oldukça yüksek bir konudur. Toplumun sürekli ilerlemesi ve insanların yaşam tarzlarındaki değişikliklerle birlikte, Hacı Mehmet Önay'in günlük yaşamlarımız üzerindeki önemini ve etkisini anlamak çok önemlidir. Tarih boyunca Hacı Mehmet Önay, araştırmacıları, uzmanları ve profesyonelleri, yaşamın farklı yönlerindeki etkilerini anlamak için çalışmalarını derinleştirmeye motive eden tartışma ve tartışma konusu olmuştur. Bu nedenle bu makale, okuyuculara bugün çok alakalı olan bu konu hakkında kapsamlı bir vizyon sağlamak amacıyla Hacı Mehmet Önay'i ayrıntılı olarak ele alacak, nedenlerini, etkilerini ve olası çözümlerini analiz edecektir.
Hacı Mehmet Efendi (ailesi ölümünden sonra Önay soyadını almıştır) Osmanlı Devleti'nde uzun bir bürokratlık kariyerinden sonra TBMM 1. Dönem'de Bayazıt (Doğubayazıt) milletvekilliği yapmış Türk siyasetçi.
1844'te (1260) Bayazıt'ta (Doğubayazıt) doğdu. Muharremzade Musa Ağa'nın oğludur. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra medresede öğrenim ve eğitim görerek müderrislik icazetini aldı. Bir süre vergi idaresinde çalıştı. Liva İdare Heyetinde üye olarak görev yaptı. I. Dünya Savaşı'nda memleketinin işgale uğraması üzerine İstanbul'a göç etti. Mütarekeden sonra memleketine dönüp ulusal direnişe katıldı. TBMM 1. Dönem'de Bayazıt milletvekili seçilerek 15 Mayıs 1920'de Meclise katıldı. Adalet Komisyonunda çalıştı. Bu arada verdiği öneri ile 5 Eylül 1920'de kabul edilen 18 Sayılı “Nisab-ı Müzakere Kanunu”nun oluşmasına katkıda bulundu. Hastalanması dolayısıyla 1921 Ağustos'undan sonrasını izinle memleketinde geçirdi. 25 Ocak 1923'te öldü. Evli olup iki çocuk babası idi. Ailesi (Önay) soyadını almıştır. Mecliste (Hacı Mehmet Efendi) olarak anılırdı.
![]() | Türk siyasetçi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |