Hakem (futbol)

Bu yazımızda Hakem (futbol)'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine kadar Hakem (futbol)'in en önemli yönlerine dalacağız. Toplum üzerindeki etkisini, zaman içindeki gelişimini ve gelecekteki olası etkilerini analiz edeceğiz. Ayrıntılı ve eleştirel bir bakışla Hakem (futbol)'i çevreleyen gizemleri çözmeye çalışacağız ve okuyucuya bu konu hakkında eksiksiz ve zenginleştirici bir bakış açısı sunacağız.

Busacca bir futbolcuya sarı kart gösterirken
Bir Serie A hakeminin forması
Hakem düdüğü
İlk defa 1970 yılında kullanılan sarı ve kırmızı kartlar İlk defa 1970 yılında kullanılan sarı ve kırmızı kartlar
İlk defa 1970 yılında kullanılan sarı ve kırmızı kartlar

Hakem, futbol maçlarının kurallarının uygulanmasından sorumlu olan ve saha içinde yönetim yetkisine sahip olan kişidir. Hakemler, yardımcı hakemler ve dördüncü hakemler, oyuncuların giydiği formaya benzer bir forma giyerler ve bu formalar genellikle siyahtır. Formalarının göğüs bölümünde bir veya iki tane kart cebi vardır. Futbol kurallarında belirtilmiş olmasa da hakemler, iki takımının formasının renginde forma giymez. 1998 yılında Premier League hakemi David Elleray, Aston Villa-Wimbledon maçını yönetirken, Wimbledon takımının formasına benzer renkte bir forma giydiği için devre arasında formasını değiştirmek zorunda kalmıştır.

FIFA, hakemlerin siyah, sarı, yeşil, kırmızı ve mavi olmak üzere beş renk forma giymesine izin vermiştir. Forma dışında hakemler siyah bir şort, siyah bir çorap (bazı durumlarda beyaz çizgili) ve siyah bir ayakkabı giyerler. Hakemin şu andaki lisans derecesini belli eden rozet genellikle sol göğüs cebine yapıştırılır. Bunun dışında orta hakemler bir düdük, sarı ve kırmızı kartlar, serbest vuruşlar için ise bir adet sprey, yan hakemler sarı-kırmızı renklerde bir bayrak, dördüncü hakemler de neon tabela kullanır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar