Halk Partisi (Türkiye)

Bu yazıda Halk Partisi (Türkiye) konusunu ele alacağız ve farklı yönlerini inceleyeceğiz. Halk Partisi (Türkiye), günlük yaşamın çeşitli yönlerini etkilediği için günümüz toplumunda büyük önem taşıyan bir konudur. Bu makale boyunca kökenini, zaman içindeki gelişimini ve farklı alanlardaki etkisini analiz edeceğiz. Ayrıca, bu konuyla ilgili eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Halk Partisi (Türkiye) etrafında var olan farklı bakış açılarını da inceleyeceğiz. Çok boyutlu bir yaklaşımla, bugün çok alakalı olan bu konu etrafında düşünmeyi ve tartışmayı teşvik etmek amacıyla okuyucularımıza Halk Partisi (Türkiye) hakkında geniş ve ayrıntılı bir vizyon sunmayı amaçlıyoruz.

Halk Partisi (Türkiye)
KısaltmaHP
Kuruluş tarihi20 Aralık 1989
Kapanış tarihi24 Eylül 1991 (Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma kararı)
24 Nisan 1992 (Kararın Resmî Gazete yayımlanması)
ÖnceliCumhuriyet Halk Partisi
İdeolojiSosyal demokrasi
Siyasi pozisyonMerkez sol

Halk Partisi (HP) ya da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 20 Aralık 1989'da Selahattin Bingöl liderliğinde Ankara'da kurulan Türk siyasi partisi.

Kurulduğu 20 Aralık 1989'dan 13 Temmuz 1990'a kadar Halk Partisi adıyla tüzel kişiliğini sürdürdü. Partinin kurucular kurulu 13 Temmuz 1990'da toplandı ve orada alınan kararla partinin adı "Cumhuriyet Halk Partisi" olarak değiştirildi.

Partinin, 1980 Askerî Darbesi'nden sonra 16 Ekim 1981'de tüm siyasal partilerle birlikte kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin adını almasının ardından Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı.

Partinin kurucular kurulu 25 Ocak 1991'de aldığı kararla partinin adından "Cumhuriyet" sözcüğünü çıkarmışsa da, Anayasa Mahkemesi 24 Eylül 1991'de verdiği kararla partinin "2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesine aykırı davranışları" gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi. Karar 24 Nisan 1992'de Resmî Gazete'de yayımlandı.

Dış bağlantılar