Harput Kuşatması

Bu yazıda bugün Harput Kuşatması konusunu ve alaka düzeyini inceleyeceğiz. Harput Kuşatması, kökeninden modern toplum üzerindeki etkisine kadar çeşitli disiplinlerden uzmanlar için tartışma ve çalışma konusu olmuştur. Detaylı analiz yoluyla Harput Kuşatması'in popüler kültür üzerindeki etkisinden siyaset ve ekonomideki rolüne kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Eleştirel ve objektif bir bakış açısıyla bu makale, Harput Kuşatması'in ve onun çağdaş dünyadaki önemine ilişkin eksiksiz bir vizyon sağlamaya çalışacaktır.

Harput Kuşatması
Fırat-Dicle Seferi
İran-Osmanlı savaşları

Kalenin günümüzdeki durumu
Tarih23-26 Mart 1516
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Elazığ bölgesi Osmanlı topraklarına katıldı
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Safevi Devleti
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Karaçinoğlu Ahmet Bey
Osmanlı İmparatorluğu Çerkes Hüseyin Bey
Güçler
1.000 yeniçeri

Harput Kuşatması Mart 1516'da Osmanlı İmparatorluğu ve Safevi Devleti arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı'nın zaferi ile sonuç bulmuştur.

Kuşatma

Doğu Anadolu'nun fethi için Diyarbakır Beylerbeyi Bıyıklı Mehmed Paşa'ya, Karaman Beylerbeyi Hüsrev Paşa komutasında bir ordu gönderildi. Bu yardım kuvvetleri, Mardin dolaylarında bulunan Mehmed Paşa'ya varmadan önce Harput'u kuşattı.[1] 23 Mart'ta başlayan kuşatma, üç gün süren mücadeleden sonra Osmanlı'nın zaferiyle sonuçlandı.[2] Akabinde burada fazla beklemeyen Karaman ordusu, Mardin dolaylarında Bıyıklı Mehmed Paşa'ya intikal etti.

Kuşatma sonrası

Harput, daha sonra Diyarbakır Beylerbeyliğine bağlı bir sancak olarak teşkilatlanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b İbrahim Erdoğdu. Sancaktan Mukâta’aya Geçiş Sürecinde Harput Sancağında Ehl-i Örf Taifesi 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "HARPUT". TDV İslâm Ansiklopedisi. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2025. 

Dış bağlantılar

  • Danişmend, İsmail Hami (1971). Mayıs 1526. Topkapı/İstanbul: Doğu Kütüphanesi. s. 35. ISBN 978-9944-397-70-4. 
  • Göyünç, Nejat (1969). Kuvvetlerin takviyesi alınan tedbirler. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi. s. 21. ISBN 9789751604026.