Harutyun Amira Bezciyan

Bu makalede, Harutyun Amira Bezciyan'i ve onun günümüz toplumunun farklı yönleri üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Harutyun Amira Bezciyan siyasetten ekonomiye, teknolojiden popüler kültüre kadar birçok alanda ilgi ve tartışma konusu oldu. Yıllar geçtikçe, Harutyun Amira Bezciyan toplumda önemli bir iz bıraktı, karışık görüşler yarattı ve bunun önemi ve sonuçları hakkında önemli konuşmaları tetikledi. Bu makaleyle, Harutyun Amira Bezciyan ve onun çağdaş dünyadaki rolü hakkında kapsamlı bir bakış açısı sunmayı, düşünmeye ve analize davet eden bir genel bakış sunmayı umuyoruz.

Harutyun Amira Bezciyan
Doğum10 Nisan 1771(1771-04-10)
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm3 Ocak 1834 (62 yaşında)
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
Meslekhayırsever, tüccar, finansör, danışman

Harutyun Amira Bezciyan (ErmeniceՅարութիւն Պէզճեան 10 Nisan 1771, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Ocak 1834, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu) Kazaz Artin olarak da bilinir. Osmanlı Ermenisi hayırsever, tüccar, finansör, danışman ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi kurucusu.[1]

Hayatı

Harutyun Bezciyan, Yenikapı semtinde Ermeni asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[kaynak belirtilmeli] Yerel Kumkapı Ermeni Okulu'ndan mezun oldu ve babasının yanında ipek ticaretinde çalışmaya başladı. Osmanlı darphanesinden sorumlu Ermeni bir aile olan prestijli Düzyan Ailesi'nin yanında çalışırken kısa sürede Osmanlı Sarayı'nı tanımaya başladı. Çeşitli üst düzey Osmanlı yetkililerinin güvenini kazandıktan sonra, II. Mahmud'un ekonomik ve kişisel danışmanı oldu. II. Mahmud'un onayıyla Bezciyan rütbeleri yükseldi ve Osmanlı hazinesinin darphane müdürü oldu.

Harutyun Bezciyan'ın kurduğu Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi

Türkiye Ermenileri Patrikliği binası ve Patrikhane Katedrali Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi için bağış projesini başlattı. Beyoğlu'ndaki birkaç Ermeni kız okulunun yanı sıra Bezciyan Okulu, Arakelots Azkayin, Boğosyan, Varvaryan, Topkapı ve Eyüphan'daki Bezciyan'ın kurucusudur.

Bezciyan'ın başladığı ancak bitiremediği Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi onun en büyük ve önemli hayır projelerinden biriydi.[2]

II. Mahmud özel izni ile Patrikhane Katedrali'ndeki Surp Harutyun'a defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "History of Bezciyan School". Bezciyan Okulu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  2. ^ "Surp Pırgiç Tarihi". 29 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  3. ^ Avni, Hakan (2007). Churches in Turkey. İstanbul: AS Book. s. 47. ISBN 9789750114700. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012.