Hasır

Bu yazımızda günümüz toplumunda büyük ilgi uyandıran Hasır konusunu ele alacağız. Tarih boyunca Hasır hem kişisel hem de profesyonel olarak çeşitli alanlarda önemli bir rol oynamıştır. Hasır, başlangıcından günümüze kadar araştırmaların, tartışmaların ve çekişmelerin hedefi olmuş, çelişkili görüşlere ve farklı bakış açılarına yol açmıştır. Bu makalede, Hasır'in farklı yönlerini keşfedeceğiz, farklı bağlamlardaki etkisini analiz edeceğiz ve çağdaş dünyadaki önemini daha iyi anlamamıza olanak tanıyan bilgiler sunacağız.

Hasır dokuyan bir kadın.

Hasır, kurumuş bitki saplarından, saz gövdelerinden veya rafyadan örülmüş, genellikle taban döşemesi, bazen duvar ve tavan kaplaması olarak kullanılan bir cins ot kilim.

Hasır, kolaylıkla toplanarak dürülebilir. Kullanıldığı yere, yapıldığı malzemeye göre değişik türleri vardır. Kaba hasır kalın sazlardan örülür, altlık sergisi olarak oda tabanlarında, kır yemeklerinde, kır kahvelerinde, gezi yerlerinde kullanılır. Kefen ve tabut yerine Anadolu'nun birçok yerinde kullanıldığı da olur. Sebze, meyve taşımak için kullanılan zembil, damacana ve büyük şişelerin çevresine örülen koruyucu kaplar da genellikle hasırdandır. Eskiden halıların altına, yere serilir, duvara asılır, camilerde yaygı olarak kullanılırdı. İnce hasırla, şapka, çanta, sofra örtüsü, eteklik gibi çeşitli eşyalar yapılır. Bugün daha çok bitki lifleri yerine sunî elyaf kullanılarak hasır örülmektedir. Koltuk, iskemle ve taburelerin oturacak yerlerini hasır örgüden yapmak 17. yüzyılda başlamış, temiz ve zarif görünüşü dolayısıyla gitgide değer kazanmıştır.