Günümüz dünyasında Heckler & Koch G36 sürekli tartışılan ve üzerinde düşünülen bir konu haline geldi. İlgisi siyasetten kültür ve teknolojiye kadar toplumun farklı alanlarını kapsamaktadır. Zamanla, Heckler & Koch G36 etkisini ve çeşitli alanlarda önemli değişiklikler yaratma yeteneğini gösterdi. Bu konudaki görüşlerin çeşitliliği ve çoğu zaman kutuplaşması, bu konunun objektif ve multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu makalede, Heckler & Koch G36'in farklı yönlerini ve bugünkü etkisini inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve geleceğe yansımasını analiz edeceğiz.
H&K G36, (H&K G36 veya H&K 36 olarak da bilinir) gövdesi polimer bazlı malzemelerden üretilmiştir, oldukça hafif, katlanabilir dipçikli, Heckler & Koch firması tarafından üretilen 3. nesil bir piyade tüfeğidir. İlk prototipi 4.6 mm olup, (bu kalibre H&K MP7'den sadece 6 mm. kovan büyüklüğüne sahiptir.) günümüzde kullanılan modelleri 5.56x45 mm. NATO standardı S885 mermi kullanır.
Askeri versiyonu 600 metreye kadar etkilidir. G36 günümüzde Alman Silahlı Kuvvetleri ve dünya çapındaki birtakım özel timler dışında yüksek fiyatı sebebiyle çok kullanılan bir silah değildir. Hem sağ, hem de sol elle kullanılabilir. G36'nın bir özelliği daha ise demir gez ve arpacığı olmayıp hazır bir görüntüyü üç kat büyüten optik nişangâh standart olmasıdır. Standart 30 fişeklik şarjör yerine 100 fişeklik tambur şarjör ile kullanılabilir. İsteğe göre dürbünün hemen üstüne bir aimpoint yerleştirilebilir. Finlandiya, İspanya, Malezya, Portekiz ve Tayland gibi ülkelerin özel kuvvetlerinde kullanılır. Ayrıca silahın altına AG36 40 mm bomba atar takılabilmektedir.
Tarihçe
Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve iki Almanya'nın birleşmesiyle birlikte Alman hükûmeti bir çıkmazla başbaşa kaldı. Nitekim silahlı kuvvetlerde HK G11 ve HK G41 tüfeklerinin kullanımına son verilmiş, elde sadece G3'ler kalmıştır. Etkili bir silah olmasına rağmen hem 7.62 mm NATO mühimmat kullanıyor olması, (ki o dönemde NATO ülkeleri 5.56 mm NATO mühimmata geçiyorlardı), hem de ağır, hantal ve kaba olması nedeniyle yeni nesil bir piyade tüfeği arayışına gidildi.
Bu durumla karşı karşıya kalan Alman hükûmetinin karşısında 3 seçenek bulunmaktaydı: Ya demode olmuş G3'lerin kullanımına devam edecekti, ya Doğu Almanya'nın kullanmakta olduğu ve önemli bir stoğa sahip olduğu AK-74'lerin kullanımına geçecekti, ancak bu silahlar NATO standardı mühimmat kullanmıyordu ya da tamamıyla yeni bir silah üretecekti ki bu sonuncu seçenek tercih edildi.
Amaç modern ve makul maliyetli bir silah üretmekti. Zira HK G11'in yüksek maliyetli bir ders olmuştu. Silahın oluşumunda var olan birçok silah modelinden esinlenildi. Mesela, şarjörlerin tasarlanmasında SIG 550'den etkilendiği görülmektedir.
G36'nın modelleri
Üç modeli vardır.
G36: Askeri versiyonu. Sadece Alman ordusu tarafından kullanılır. G36'nın en uzun namlulu modelidir. Ön el kundağındaki 6 delikten tanınabilir. Yarım otomatik ve tam otomatik atış modlarına sahiptir.
G36 KE: KE'nin açılımı "Kurz Export"tur. "Kurz", Almanca kısa, "Export" İngilizce ihraç demektir. Aynen ismi gibi G36 KE Amerika'ya lisanslı ihraç edilen daha kısa bir modeldir. Ön el kundağında 4 delik bulunur. Namlusu da bağlantılı olarak daha kısadır.
Retikül Optik GörüşÜç kat büyüten optik nişangâh
G36C: Serinin en kısa modelidir. "C" Carbine'ın kısaltılmışıdır. Carbine ilk defa 1872'de çıkan ve kısa tüfekler için kullanılan bir terimdir. Ön el kundağında sadece 2 delik bulunur ve dipçiği de kısa mesafe atışta rahatlık için kısaltılmıştır. G36C diğer iki modelin aksine hazır Dürbün (nişangâh)dürbünle değil, ray üzerinde gez ve arpacıkla standart gelir. Taşıma kolu alçaltılmıştır ve modifiye edilmeye (lazer, dürbün vb.) çok açık bir silahtır. Tercihe göre geleneksel G36 dürbünü de takılabilir.
SL8-1: Serinin siviller için üretilmiş modelidir. Bunda da G36C gibi optik nişangah yerine ray üzerinde gez ve arpacıklıdır. Ancak istenirse üzerine optik nişangah takılabilir. 5.56 x 45mmNATO mermisinin sivil hali olan .223 Remington mermisi kullanır. Genellikle atıcılık veya avcılık için kullanılır. Bakınız: Heckler & Koch SL8
^Eduard Šoštarić (29 Mart 2007). "MORH preuzeo jurišne puške G36" [Ministry of Defence receives G36 assault rifles]. Nacional (Hırvatça). 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009.
^"Lebanese Official Gazette (issues 2008)". Lebanese Official Gazette. Lebanese Government. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.Eksik ya da boş |url= (yardım)[sayfa belirt]
^Thompson, Leroy (December 2008). "Malaysian Special Forces". Special Weapons. 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010.
^"Fusil de Asaulto 5.56 mm". Prinicipales Programas de Armamento. Dirección General de Armamento y Material. 20 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.
^"Archived copy". 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2011.. Retrieved August 11th, 2011