Hel (tanrıça)

Bu makale, son zamanlarda büyük önem kazanan bir konu olan Hel (tanrıça)'i ele alacaktır. Hel (tanrıça), toplumun farklı kesimlerindeki etkisi ve alaka düzeyi nedeniyle uzmanların ve genel kamuoyunun dikkatini çekti. Tarih boyunca Hel (tanrıça), bu konuya yönelik çeşitli yorum ve yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olan çalışma ve tartışmaların konusu olmuştur. Bu anlamda, kapsamını ve çeşitli alanlardaki etkisini anlamak için Hel (tanrıça)'i birden çok açıdan analiz etmek önemlidir. Bu makalenin, Hel (tanrıça) hakkında kapsamlı ve güncel bir bakış açısı sağlamak ve bu büyüleyici konuyu daha derinlemesine incelemek isteyen okuyucuya ilgili bilgileri sağlamak amacıyla sunulmasının nedeni budur.

Hel, (Eski Norsça: ) İskandinav toplumunda, Ölüler Ülkesi'nin kraliçesidir. Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda yazılmış Nesir Edda'da kayda geçmiştir. Ayrıca 9 ve 10. yüzyıllarda yazılmış olan Heimskringla ve Egils destanındaki şiirlerde de adı geçmektedir. 12. yüzyılda Saxo Grammaticus tarafından yazılan Latince eser Gesta Danorum'daki bir bölümün genellikle Hel'e atıfta bulunduğu kabul edilir.

Şiirsel Edda, Nesir Edda ve Heimskringla'da Hel, Loki'nin kızı olarak anılır. Fenrir'in kız kardeşidir. Yer altı dünyası anlamına da gelir. Aynı Yunan mitolojisindeki Hades gibidir. Gylfaginning'a göre Odin tarafından Niflheim'da bulunan bir krallığın hükümdarı olarak atanmıştır. Aynı kaynağa göre yarı mavidir ve yarı ten rengindedir, kasvetli bir görünüşe sahiptir. Nesir Edda'ya göre yeraltı dünyasında birçok hizmetkarı vardır, geniş konakları yönetir ve ve tanrı Baldr'ın diriltilmesinde kilit bir rolü vardır.

Aynı zamanda İngilizcedeki Hell kelimesi Ölüler ülkesinin (Hellheim) kısaltması Hel'den gelir.

Ocak 2017'de İzlanda Adlandırma Komitesi, ''bu ismin çocuk büyüdükçe önemli sıkıntılara yol açacağı gerekçesiyle'' ebeveynlerin çocuklarına Hel adını koyamayacaklarına karar verdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Naming committee stops parents from naming daughter after goddess of the underworld". Icelandmag (İngilizce). 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2022.