Bu makalede Humus (tarım)'in büyüleyici dünyasına dalacağız, onun birçok yönünü ve çeşitli alanlardaki etkisini keşfedeceğiz. Humus (tarım), kökeninden bugünkü evrimine kadar toplumda çok önemli bir rol oynamış, her yaştan ve her kökenden insanın ilgisini ve merakını uyandırmıştır. Bu doğrultuda, Humus (tarım)'in tüm nesilleri nasıl etkilediğini ve ilham verdiğini, ayrıca mevcut bağlamdaki önemini keşfedeceğiz. Kısacası, Humus (tarım)'de heyecan verici bir yolculuğa çıkacağız, gizemlerini çözeceğiz ve en büyüleyici sırlarını açığa çıkaracağız. Bu heyecan verici dünyaya girmeye hazır mısınız?
Humus, bitkisel ve hayvansal organik artıklarının toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile oluşan madde.[1]
Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinde killerden daha etkilidir. Organik maddelerin ayrışmasıyla bitki besin maddelerinden olan azot ve fosfor açığa çıkar. Mikroorganizmalar organik maddeleri parçalayıp humusa dönüştürmeseydi yeryüzünün üzeri bu artıklarla kaplanabilecekti. Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.[2] Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Aslı belirlenemeyecek kadar ayrışan humus toprağa verimlilik kazandırır. Humus; kil, kum ve siltle birlikte en küçük toprak parçacığı olan agregatların oluşumda yer alır.[3] Toprağa organik madde halinde düşen maddeler, ilk önce inorganik bileşiklere, sonra da elementlerine ayrıştırılır.
![]() | Tarım ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |