II. Ömer Şeyh Mirza

Bu makalede II. Ömer Şeyh Mirza'in modern toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Ekonomiye etkisinden popüler kültürdeki rolüne kadar II. Ömer Şeyh Mirza dünyamızda derin bir iz bıraktı. Zaman içindeki gelişimini ve çeşitli alanlarda yarattığı önemli değişiklikleri analiz edeceğiz. Ayrıca, yarattığı tartışma ve ihtilafların yanı sıra varlığının gelecekteki olası sonuçlarını da inceleyeceğiz. Bu makale, multidisipliner bir yaklaşımla II. Ömer Şeyh Mirza ve onun günümüzdeki önemi hakkında daha geniş ve daha derin bir anlayış sağlamayı amaçlamaktadır.

II. Ömer Şeyh Mirza (1456–1494), Fergana valisi ve Babür İmparatorluğu'nun kurucusu Babür'ün babasıdır. Ebu Said Mirza'nın dördüncü oğluydu.

İlk eşi Cengiz Han'in torunlarından Yunus Han'ın kızı Kutluğ Nigâr Hanım'dır. Bu eşinden Babür dünyaya gelmiştir. Diğer eşlerinden II. Cihangir Mirza ve Nasir Mirza dünyaya gelmiştir.

10 Haziran 1494'te Kuzey Fergana'daki Aksi kalesinde öldü ve yerine on bir yaşındaki Babür Fergana'da tahta çıktı.[1] Babür, babasının günde beş vakit namaz kılan dindar bir Müslüman olduğunu söylemiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Eraly, Abraham (17 Eylül 2007). Emperors Of The Peacock Throne: The Saga of the Great Moghuls (İngilizce). Penguin Books Limited. ISBN 978-93-5118-093-7. 
  2. ^ F. Dale, Stephen (2004). THE GARDEN OF THE EIGHT PARADISES: Babur and the Culture of Empire in Central Asia, Afghanistan and India (1483-1530). Brill. s. 174.