Bugün Isıl verim hakkında konuşmak istiyoruz. Son zamanlarda oldukça ilgi gören ve farklı alanlarda çokça konuşulan bir konu. Isıl verim günümüzde büyük bir öneme sahip olduğundan pek çok kişinin merakını uyandırmış bir konudur. Bu makale boyunca, kökeninden gelecekteki olası sonuçlarına kadar Isıl verim ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz. Ayrıca konuya ilişkin geniş ve eksiksiz bir vizyon sunmak amacıyla konuyla ilgili farklı bakış açılarını ve görüşleri araştıracağız. Hiç şüphesiz Isıl verim kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konudur ve bu makale aracılığıyla, bu büyüleyici konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için yararlı ve ilginç bilgiler sunmayı umuyoruz.
Termodinamik |
---|
![]() |
Isıl verim (), içten yanmalı motor, ısı makinası, ısı pompası gibi termodinamik çevrim gerçekleştiren makinelerde boyutsuz bir ısıl başarım ölçüsüdür. Bu makinelerde sisteme ısı verilir ve genellikle mekanik olmak üzere başka tip bir enerji biçimi ya da ısı elde edilmek istenir. Genel anlamda ısıl verim:
Termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarına göre bu değerin 1'den büyük olması, yani alınan işin verilen işten yüksek olması mümkün değildir.
İdeal sistemlerde (tersinir sistemler, mükemmel sistemler) bu değer bir çıkar; fakat gerçek hayatta ideal sisteme rastlamak mümkün değildir. Gerek sürtünmeler, gerek ısı kayıpları gibi entropiyi arttıran ve kayba sebep olan etkenler dolayısıyla ısıl verim daima birden küçük çıkar. Bugün kombine ısı makinelerde %70'i (0.7) geçen makinelere rastlanmaktadır.
Isıl enerjinin mekanik enerjiye dönüştürüldüğü ısı makinelerinde ısıl verim şöyle tanımlanır:
,
girenler ve çıkanlar ısı olarak değerlendirildiğinde:,
.
Örneğin 10000 joule ısı verilerek, 3000 joule'lük mekanik enerji elde edilen bir makinenin veriminin %30 olduğunu söyleyebiliriz.
.
Bir su kaynatıcısının ürettiği her 210 kW (veya 700,000 BTU/h) enerji için 300 kW (veya 1,000,000 BTU/h) harcar. Bu durumda verim: 210/300 = 0,70 veya %70% olur.
Elektrik resistansına sahip bir ısıtıcıda ise verim çok yüksektir ve %100'e yakındır.