Jacques Prévert

Günümüz dünyasında Jacques Prévert toplumda büyük ilgi ve tartışmalara yol açan bir konudur. İnsanların günlük yaşamları üzerindeki etkisi, tarihsel önemi veya çeşitli kültürel unsurlar üzerindeki etkisi nedeniyle Jacques Prévert, dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken güncel bir konu olmaya devam ediyor. Bu makale aracılığıyla Jacques Prévert'in çeşitli yönlerini ve boyutlarını derinlemesine inceleyeceğiz, önemini, gelişimini ve farklı alanlardaki yansımalarını analiz edeceğiz.

Jacques Prévert
imzası
Doğum4 Şubat 1900(1900-02-04)
Paris, Fransa
Ölüm11 Nisan 1977 (77 yaşında)
Omonville-la-Petite, Fransa
MilliyetFransız
MeslekŞair, senarist
İmza

Jacques Prévert (4 Şubat 1900, Neuilly-sur-Seine - 11 Nisan 1977, Omonville-la-Petite),[1] Fransız şair ve senaristtir. Paroles adlı şiir derlemesindeki kelime oyunlarıyla büyük yankı buldu. Toplumsal umut ve aşk üzerine baladlarıyla ve yaptığı resim ve kolaj çalışmalarıyla da bilinir.

Yatılı bir öğrenci olarak Paris'te okudu. Drama eleştirmeni olan babası André Prévert'le tiyatroya giderdi ve annesi Suzanne Catusse'ten okuma sevgisini aldı. 15 yaşında ilköğretim eğitimini tamamladıktan sonra okulu bıraktı ve Le Bon Marché adlı büyük bir mağazada çalışmaya başladı. Savaştan sonra, 1918'de Yves Tanguy ile tanışacağı Yakın Doğu'ya askerliğe çağrıldı. Ondan sonra İstanbul'a gönderilir ve Marcel Duhamel ile tanışır. İstanbula işgal askeri olarak gelmesi hakkında Hıfzı Topuz'a şöyle bahsetmiştir : "İstanbul'u çok seviyorum. 1919'da İstanbul'a işgal askeri olarak gitmiştim. Ben işgal askeri olarak görev alacak insan değilim." [2]

Senaryosunu yazdığı filmler

Şair Jacques Prévert birçok sinema filminin de senaryo ve diyaloglarını yazmıştı. Özellikle şiirsel gerçekçilik sinema akımının önde gelen yönetmeni Marcel Carné'nin birçok filminin senaryosu Prévert'e aittir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2019. 
  2. ^ Hıfzı Topuz, http://www.haberturk.com/polemik/haber/822153-hifzi-topuzdan-27-mayis-itirafi,], 2013.