Kabûs bin Vuşmgîr

Günümüz dünyasında Kabûs bin Vuşmgîr geniş bir kitlenin büyük ilgisini çeken bir konu haline geldi. Kabûs bin Vuşmgîr ortaya çıkışından bu yana hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekerek tutkulu tartışmalara ve çelişkili görüşlere yol açtı. Etkisi siyasetten toplumdan popüler kültür ve eğlenceye kadar çeşitli alanlara yayıldı. Bu makalede, Kabûs bin Vuşmgîr ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini, mevcut dünyadaki etkilerini ve gelecekteki beklentilerini analiz edeceğiz. Kabûs bin Vuşmgîr sürekli gelişen bir konu olmaya devam ediyor ve etkisi, karmaşıklığını araştıranları şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor.

Kabûs bin Vuşmgîr, (tam adıyla Emir Unsurü'l-Maáli Keykávus bin İskender bin Kâbus bin Veşmgir), (ö. 1012) Cürcan ve Taberistan'a sahip olan Ziyarîlerin bir hükümdarıdır.

Farsça kaleme alınmış Kabusnâme adlı eserin yazarıdır.

Vuşmgîr'in en büyük oğlu Bihistûn tahta geçmişti. Ziyarîlerin merkezi olan Cürcan'da 10 yıl hâkimiyet sürdükten sonra ölen Bihistûn'un yerine Kabûs bin Vuşmgîr geçtiği sırada Şii Büveyhiler, ülkede iç karışıklık çıkarıp buraları ele geçirmek isteseler de, Kabûs bin Vuşmgîr bu tehlikeyi engellemiştir ve Abbasi halifesi de ona, Şemsü'l-Meâlî unvanını vermiştir.

1012'de Kabûs bin Vuşmgîr, ordusunun isyanıyla karşılaşmış ve tahttan uzaklaştırılmıştır.

Kaynakça

Önce gelen:
Bihistûn
Ziyarî Hanedanı
Ziyarîler

977 – 981
Sonra gelen:
Kabûs bin Menuçehr